Amerikai életKultúraSiker sztoriAmerikába jöttem: Hamilton, egy amerikai musical

05/28/2019Faragó András

Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.

Szeretem a színházat. Valahogy mindig elvarázsolt a gondolat, hogy a színészek az egyik pillanatban még önmaguk az öltözőben vagy a büfében, aztán a következő percben már valaki más bőrébe bújva a színpadon állnak.
Magyarországon sajnos évente csak néhányszor jutottam el egy-egy színházi előadásra, de amikor New Yorkban jártunk, szinte mindig elmentünk megnézni valamelyik darabot a Broadway-re. Így láthattam többek között a Mary Poppins-t, a Nyomorultakat, a Mamma mia!-t, a Gigit, a Kinky Boots-ot vagy Uma Thurman főszereplésével a Párizsi nőt. Az off-Broadway (vagyis a kevesebb néző befogadására alkalmas színházakban játszott) előadások közül eddig a Stomp és a Fuerzabruta tetszett a legjobban.
Hallottam már korábban is egy musicalről, ami átírta az amerikai musical rekordokat és egy számomra (akkor még) ismeretlen politikusról, Alexander Hamiltonról szól.
Azt is hallottam, hogy New Yorkban szinte lehetetlen jegyhez jutni, 4-500 dollár alatt esélytelen, hogy bármilyen jegyet vegyen a hétköznapi ember. A jobb helyekre szóló jegyek pedig többezer dollárét kelnek el a Rodgers Theater-be.
Aztán 2018 januárjában este 6 körül épp egy étteremben ültünk Chicagóban és mivel a vacsora lassan a végéhez közeledett, elkezdtünk jegyeket nézegetni az este hátralévő részére. Őszintén szólva én egy Bulls-meccsre gondoltam, hiszen gyerekkori hősöm, Michael Jordan csapatáról van szó…
Aztán Orsi, a feleségem meglátta, hogy a Hamilton is megy aznap este a városban és van még néhány jegy rá, elérhető áron (valószínűleg azért voltak olcsóbbak, mert az előadás 45 perc múlva kezdődött). A velünk lévő magyar vendégünk első kérdése az volt, hogy ez Lewis Hamiltonról, az 5-szörös Forma-1-es pilótáról szól? Erre annyit tudtam válaszolni, hogy nem, hanem valamilyen amerikai történelmi személy a főszereplő, de többet én sem tudtam mondani.
Megvettük a jegyeket és átsétáltunk a CIBC Theater-hez. Aztán 3 órával később elvarázsolva léptünk ki az ajtón.
Pedig úgy ültünk be, hogy nem ismertük a történetet, nem ismertük a dalokat, bizonyos dolgokat a hatalmas tempó és a pörgős történetmesélés miatt félre is értettünk a darabban, de a musical mégis működött. Beszippantott minket. Ekkor tudtam, hogy MINDENT tudni akarok Hamiltonról és az életéről szóló musical születéséről.
És akkor lássuk a történetet: a főszereplő Alexander Hamilton, az Amerikai Egyesült Államok első pénzügyminisztere, aki egy kis szigeten született a Karib-tengeren, korán árva sorsra jutott és 16 évesen tanulni érkezett New Yorkba. Itt kezdődik a musical és végigkíséri Hamilton életét a Függetlenségi háborún, a családalapításon, a kormányalapításon, botrányokon-politikai háborúskodáson keresztül egészen a haláláig.
A főszereplő az ember, aki George Washington jobbkeze volt a háború és Washington elnöksége alatt. Az ember, aki saját erejéből, nem a család háttér vagy pénz segítségével lett sikeres. Az ember, aki az első amerikai szexbotrány szereplője volt és aki valószínűleg emiatt nem lehetett amerikai elnökjelölt. Az ember, aki egy párbajban vesztette életét, ugyanazon a réten, ahol néhány évvel korábban elsőszülött fia is halálos sérülést kapott egy párbajban.
De a darab valójában az Amerikai Egyesült Államok születését mutatja be egy történelmi személyiség életén keresztül. Kicsit úgy, mint otthon az elsőszámú musical kedvencem, az István a király.
Viszont nem csak a történet magával ragadó, hanem ahogy az tálalva van. A stílus elüt minden klasszikus musicalétől: hihetetlenül nagysebességű hip-hop dalok és gyönyörű, fülbemászó dallamok váltják egymást, a stílus egyedülálló és friss.
A látvány nem akar rátelepedni a történetre, de – az improvizációt nem igazán megengedő – koreográfiával együtt nagyban hozzájárul az ÉLMÉNY-hez.
Az első felvonásban szereplő karaktereket alakító színészek némelyike a szünet után más személy bőrébe bújva tér vissza (nálunk ez az első nézéskor komoly zavarokat okozott). Minden korábbi konvencionális falat lebontva afro-amerikai, latin és ázsiai származású színészek alakítják az amerikai Alapító Atyákat.
A musical zenéjét és szövegét Lin-Manuel Miranda írta, a történész Ron Chernow fantasztikus Hamilton-életrajza alapján.
A YouTube-on megtalálható az a videó, ahol a szerző 2009-ben (!!!) a washingtoni Fehér Házban adott Barck Obama elnök előtt egy rövid ízelítőt készülő új darabjából. Akkor sokan azt hitték, hogy viccel, amikor megemlítette, hogy az első pénzügyminiszter lesz a főszereplő.
A „Hamilton, egy amerikai musical” 2015 februárjában debütált off-Broadway show-ként, de a hatalmas siker miatt még ugyanabban az évben megtartották a Broadway bemutatót is. Az első évben Miranda játszotta a főszerepet is a saját musical-jében!
A darab bemutatás óta 11 Tony-díjat, egy Grammy-t és egy Pulitzer-díjat is elnyert. Világszintű rajongótábort gyűjtött össze, a dalokat világsztárok dolgozták fel. A hírek szerint Hollywood alig várja, hogy elkezdhessék forgatni a filmváltozatát.
2016 óta Chicagóban és 2017 óta Londonban is állandó műsoron van a Hamilton.
A sikere elsöprő és megállíthatatlan.
Alexander Hamilton életét hatalmas csapások kísérték végig, mégis komoly sikerek fűződnek a nevéhez. Mindig a kemény munkában hitt és nyomot kívánt hagyni maga után az utókor számára. A musical óta kicsit másképp nézek a 10 dolláros bankjegyen látható Hamilton képre is.
Mivel a legsikeresebb Broadway show-kkal szinte állandóan turnézik egy-két társulat országszerte, így nálunk Cincinnatiban rendszeresen megfordulnak a nagysikerű darabok: a Dear Evan Hansen-t, a Wicked-et, a Book of Mormont és Lin-Manuel Miranda első Tony-díjas sikerét az In the Heights-et már itt élvezhettem végig.
De a Hamilton azt hiszem örök szerelem marad. Az első alkalom óta még 3-szor megnéztem Chicagóban. Megunhatatlan klasszikus. Pont, mint a mi István a királyunk…

Elérhetőségeim:
Web: faragoandras.hu
E-mail: andras@hungarianhub.com, andrasfarago@yahoo.com
Instagram: @faragoandras
Twitter: @andrasfarago

Faragó András

Minden jog fenntartva | Az oldalt büszkén lefejlesztette és térítésmentesen adományozta a Marketing X-Rays

Minden jog fenntartva | Az oldalt büszkén lefejlesztette és térítésmentesen adományozta a Marketing X-Rays

Bejelentkezés

Regisztrálás

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.