Cserkész Hírek- Harmincöt éves a genfi Sík Sándor cserkészcsapat

12/13/2019
Kétnapos rendezvény keretében emlékeztek a 130 éve született pap-költő és cserkészvezető Sík Sándorra, ugyanakkor a genfi Sík Sándor Cserkészcsapat megalakulásának 35. évfordulóját is megünnepelték november 16-17-én Genfben. Erről készített nektek cikket Sipos Noémi, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

A Genfi Magyar Kulturális Központ (GMKK) székhelyén megvalósuló rendezvény november 16-án délután interaktív cserkészfoglalkozásokkal kezdődött. A résztvevő 7-14 ev közötti fiatalok izgalmas szabadtéri játékokon vehettek részt Szijártó Ádám berni cserkészparancsnok vezetésével. Ezzel egy időben a GMKK könyvtárában Lengyel Bálint cserkésztiszt prezentációval egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartott a szülőknek a cserkészet felépítéséről, működéséről, lényegéről tagtoborzás céljával.

A program folytatásában 17 órától ünnepi műsor, zenés irodalmi délután kezdődött a GMKK felső termében. Fontos megemlítenem, hogy rendezvényünk magyarországi kezdeményezésre született, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata által működtetett 1 Plusz 1 Misszió programon belüli Sík Sándor emmlékévéhez csatlakozva. Az ünnepi műsor kezdetén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében Varga Gabriella ismertette ezt a diaszpórában megvalósuló többállomásos rendezvénysorozatot valamint az 1 Plusz 1 Missziót. Ezt követően színpadra vonultak a 35. évfordulóját ünneplő 75. sz. Sík  Sándor Cserkészcsapat jelenlegi és egykori tagjai. Teleki Natasha, a csapat alapítója ünnepi köszöntőt mondott és a névadó Sík Sándor szellemisége tükrében emlékezett vissza az elmúlt harmincöt esztendőre, majd a genfi cserkészek névadójuk híres költeményéből, a Megyeri Hitvallásból adtak elő részleteket. A cserkészeket követően Csadi Zoltán színész, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettese lépett színpadra egy színvonalas verses-zenés műsorral. A művész előadásában Sík Sándor Ketten a Mesterrel, Hiszek, Ne félj!, Ments meg, Uram! es Te Deum c. versei csendültek fel. A szombati programot állófogadás zárta a GMKK also termében.

Vasárnap 10:30-tól ünnepi szentmisében emlékeztünk Sik Sandorra, a szentmise kezdetén Igo-Kemenes Péter, a Genfi Magyar Katolikus Misszió vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében egy személyes vonatkozásra is kitért: felesége, Igo-Kemenes Judit édesapjának, Zakar Jenőnek, aki a budapesti piarista gimnázium diákja volt, maga Sík Sándor volt a cserkészvezetője. A rendezvényre elhoztak eredeti cserkeéznaplóját és cserkészigazolványát, melyen Sík Sándor aláírása áll. A szentmisét Reisz Pál, Sümegről érkezett ferences atya celebrálta, aki szentbeszédében szintén a 130 éve született Sík Sándor életét és munkásságát méltatta. Továbbá fontos kitérni az elhangzott énekekre is, a szentmisére olyan énekeket válogattak, amelyeket Sík Sándor írt vagy fordított magyar nyelvre. A mise végén Varga Gabriella felhívta a jelenlévők figyelmét a Budapesten jövőben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A Csadi Zoltan előadásában elhangzott Ketten a mesterrel c. Sík Sándor-költemény méltóképpen keretezte a rendezvényt. A szentmisén hozzávetőlegesen 70 fő vett részt, akiket a mise után agapéra hívtak.

Az esemény genfi házigazdái es szervezői a Genfi Magyar Kulturális Központ, a Sík Sándor Cserkészcsapat és a Genfi Magyar Katolikus Misszió voltak. Jómagam, e sorokat író genfi ösztöndjías az előkészületekben, a rendezvény meghirdetésében és a helyszíni koordinációban egyaránt aktív szerepet vállaltam. Sosem voltam cserkész, ezért öröm számomra, hogy e rendezvényeknek köszönhetően beletekinthettem a cserkészet lényegébe. Csodálattal es tisztelettel tekintek e mozgalomra, amely egyenességre, tartásra, becsületre es hitre neveli a fiatal generációt.

„Mert akit egyszer meglehelt a Lelek,
Annak mindegy-lom élet vagy halál:
Az él es áll es énekel es alkot,
Megyeren es Magyarországon,
Hét vilagreszen és a másvilágon,
Az Isten őtet úgy segélje. Ámen.

(Sík Sándor: Megyeri Hitvallás)

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.