Fa la la la – Karácsony Amerikában

12/24/2019

Az USA-ban – vallástól függetlenül – szinte mindenki ünnepli a karácsonyt. Hivatalosan egy napon át ünneplek (december 25-én) a magyarokhoz képest, ezért az ünnepi előkészület és a levezetés nagyon fontos az amerikai emberek életében, mely november végétől január elejéig is eltarthat. Tökéletesnek kell lennie ennek az egy napnak. A hatalmas és gyönyörű dekoráció és a karácsonyi hangulat megteremtéséhez szükség is van hosszú idejű előkészületre. A fenyőket már rögtön Hálaadás után kezdik árulni, aki meg frissebbet akar, az elmegy egy olyan fenyőültetvényre, ahol direkt erre a célra termesztik a fákat.Ott kiválasztja, kivágja, vagy segítenek neki, aztán hazahozza, felállítja, majd rögtön fel is díszítik, kidekorálják a házat. Villanyfüzéreket húznak ki, karácsonyi zene szól a lakásban, így próbálják már előre beszívni a hangulatot, mert az az egy nap nagyon gyorsan eltelik.

Kép forrása: Pixabay

Az amerikaiak otthonaikat belül és kívül is csodásan feldíszítik – heteken át készül a díszítés, szentestére kell elkészülnie. A karácsonyfa a ház vagy a lakás központi helyén áll, díszekkel, fényekkel feldíszítve, angyallal a tetején, vagy csillaggal, mely a betlehemi csillagot jelképezi. Van aki téma szerint díszíti karácsonyfáját.

A Mikulás az éj leple alatt érkezik, amíg a gyerekek alszanak, és csak karácsony reggelén pillantják meg az ajándékokat. Van viszont olyan család, ahol szenteste nyitják ki azokat. A gyerekek egy pohár tejet és karácsonyi sütiket raknak ki egy tányérra a Mikulásnak. A becsomagolt ajándékok a fenyőfa mellett állnak, beleértve a háziállatoknak szántakat is.

Kép forrása: Pixabay

Egész decemberben sok karácsonyi program van a gyerekeknek, felnőtteknek, vannak karácsonyi vásárok, ahová a Mikulás is megérkezik egy fesztivál keretében. A városközpontokban fenyőket állítanak fel, a kivilágítás külön ceremónia, kórusok énekelnek közösen a nézőkkel, és oda is jön a Mikulás.

A hagyományos karácsonyi ételek Amerikában a töltött pulyka, sonka, marhasült illetve a Yorkshire-puding. Burgonyát, sült zöldségeket és áfonyamártást szolgálnak fel, tonikkal és sherry-vel. Különböző édes péksüteményeket esznek, az egg nog fahéjjal hintve nagyon népszerű. A húsok és a desszertek családi receptek szerint készülnek, amelyeknek általában tartják a titkát. Szokás a gyümölcsök, dió, sajtok és csokoládé fogyasztása is. viszont a menüben szereplő ételek között megjelenhetnek a különböző államokhoz kapcsolódó tradicionális különlegességek is.

Kép forrása: Pixabay

A hagyományok közé tartozik, hogy az amerikaiak a karácsonyt megelőző vasárnap különleges istentiszteletre mennek, illetve szenteste éjféli misére.
Több vasárnapi iskola, templom szervez speciális rendezvényeket. Ide beletartoznak többek között az adott épület vagy a lakóhelyek, parkok ünnepi díszbe öltöztetése, karácsonyfa dekorálása, koncertek és előadások megrendezése. A legtöbb bevásárlóközpontban már a Szentestét megelőző hetekben is karácsonyi énekek szólnak. Sok szervezet rendez karácsonyi étel, ital, ajándékosztást azoknak az embereknek, akik az otthon és az étel melegének hiánya miatt kénytelenek élni.

Ugyanúgy, mint Európában, a karácsony és szilveszter közötti időszak az Egyesült Államokban is a nagy téli utazások szezonja. Becslések szerint évente hetven millióan kerekednek fel – többnyire kocsival -, hogy a hideg-rideg északi államokból a meleg, napfényes délvidéken keressenek kikapcsolódást, míg mások a hegyekben lévő síparadicsomokban töltik az ünnepeket.

Az anyagi javak hazájában – stílszerűen – a karácsony egyszersmind a kereskedők örömünnepe is. Az ajándékozási lázat csak fokozzák az egymást érő leértékelések és kiárusítások. Csupán karácsonyi dalokat tartalmazó CD-lemezekből több millió kel el az ünnepek előtt! Ha a szeretet ünnepe nem lenne, valamit ki kellene találni helyette – tartja a kereskedők üzleti szellemet tükröző, cinikus mondása. De tagadhatatlan: karácsony táján az amerikaiak mintegy hetvenmilliárd dollárral bővítik az üzleti forgalmat.

Az államokban minden helyen nagyon nagy figyelmet szentelnek a Karácsonynak. A magyarok ehhez képest teljesen máshogy élik meg az ünnepet, de érdemes más nemzet szokásait is megfigyelni.

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/5295/karacsony-amerika

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/5295/karacsony-amerika

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.