Balassi műfordítói nagydíj – 2020

04/08/2020

Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi műfordítói nagydíj keretében meghirdetette, a 2020-as évre szóló pályázati felhívását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által 2017-ben alapított kitüntetés célja, hogy Magyarország állami díjjal is kifejezhesse elismerését a kiemelkedő műfordítói teljesítményekért, melyeknek köszönhetően a külföldi olvasók saját anyanyelvükön ismerhetik meg a klasszikus és kortárs magyar irodalom kiváló alkotásait. A Balassi műfordító nagydíj az első és jelenleg egyetlen magyar állami díj a szakterületen, amelynek célja, hogy tovább ösztönözze a magas színvonalú műfordítói tevékenységet.

Balassi műfordítói nagydíjban az a műfordító részesülhet, aki teljesítményével, a lefordított művek minőségével és mennyiségével hírnevet szerzett a magyar irodalomnak, és szakmai tevékenysége széles körben ismert. Az értékelésnél a szakmai kuratórium figyelembe veszi azt is, ha a díjazott segíti az ifjabb fordítógeneráció szakmai fejlődését. A fordítókat a külföldi magyar kulturális intézetek és a külképviseletek jelölik, a nyertes személyére pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium által összehívott szakmai kuratórium tesz javaslatot. A testület a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a Magyar Művészeti Akadémia, a Balatonfüredi Műfordítóház, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar PEN Club képviselőiből áll.

 

A Balassi műfordító nagydíj Friedrich Ferenc Munkácsy-díjas szobrász- és érmeművész által készített kisplasztikából, egy díszes kivitelű oklevélből és pénzjutalomból áll. Az elismerést minden évben a Fordítás Világnapjához kapcsolódóan (Szent Jeromos napja, szeptember 30.) veheti át a díjazott műfordító.

A nagydíjat első alkalommal, 2017-ben a magyar származású, chilei születésű Adan Kovacsics, 2018-ban az újvidéki születésű Vickó Árpád kapta, 2019-ben a lengyel Teresa Worowska vehette át.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a tervek szerint az idén is odaítéli a miniszteri szintű Balassi műfordítói nagydíjat. Ezúton szeretném felkérni, hogy javaslatával segítse a megfelelő jelölt kiválasztását.

Kérjük, hogy a jelölt pályázati anyagának összeállításakor az alábbi információkkal segítse a döntéshozatalt:

–        rövid szakmai életrajz

–        műfordítással kapcsolatos oktatói tevékenység

–        a jelölt anyaországa és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok erősítésében játszott szerepe

–        külföldi és magyar díjak és kitüntetések

–        megjelent fordítások bibliográfiája

–        előkészületben lévő fordítások jegyzéke.

 

Kérjük, hogy a fenti lehetőséget szíveskedjenek további potenciális érdeklődők figyelmébe ajánlani.

Örömmel várjuk szíves javaslataikat. (Határidő: 2020. április 13.)

http://www.balassiintezet.hu/en/ 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.