Lassan közeledik a Nemzetközi  Gyermeknap, ezért összegyűjtöttünk nektek tíz klasszikus magyar mesés történetet. Készüljetek fel a varázslatos tündérekre, boszorkányokra , beszélő madarakra és a bátor kis Vuk történetére! Jó szórakozást kívánunk!

Szaffi (1984)

A történet a XVII. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, már kora gyermekkoruktól – a szülők megegyezése alapján – jegyesek. A háború alatt a törököknek és a Botsinkay családnak menekülniük kell, ezért elásnak egy láda kincset váruk udvarában. A kisded Sophie elsodródik a menekülőktől, s egy furcsa öregasszony talál rá. Macskája után elnevezi Szaffinak, és saját gyermekeként neveli fel. Jónás, már felnőtten, visszatér, hogy apja birtokát, na meg az elrejtett kincset visszaszerezze.

 

Vuk (1981)

Vukot, a kis rókát nagybátyja, Karak megtanítja a vadászat és a róka lét minden csínjára-bínjára. A felnőtt Vuk ravasz rókává és kiváló vadásszá válik, a Simabőrű baromfi udvarába sem átall ellátogatni. Miután Karak odavész az őszi hajtóvadászatban, Vuk bosszút esküszik: csúffá teszi a Simabőrűt, és minden baromfiját elragadja.

 

Vili, a veréb (1989)

Élt egyszer Budapesten egy kisfiú, akinek kedvenc szórakozása az iskolakerülés és a csúzlizás volt. Ez utóbbi szenvedélyét csupán a verebeken és a macskákon tudta kiélni. Mivel nem volt nagy szerencséje a vadászatban, az elszalasztott lehetőségeket elképzelte. Egyszer aztán Verbéna, a verebek tündére, megelégelve, hogy Vili a védenceit üldözi, elhatározta, hogy megleckézteti a rosszcsontot. Vilit verébbé varázsolta. Ettől kezdve a veréb-fiú számtalan, izgalmas kalandot élt át.

 

János vitéz (1973)

Jancsi juhászbojtár, Iluska pedig szegény árva, aki a mostohája kénye-kedve szerint él. Iluska a patak mellett mos, Jancsi őrzi a nyájat. A nagy szerelem következményeként elfelejtkeznek munkáikról. Jancsinak oda a fél nyája, Iluska mostohája pedig haragra gerjed. Jancsi megfenyegeti Iluska gonosz mostoháját, de neki még azon az éjszakán el kell hagynia a falujukat az elvesztett állatok miatt. Elindul Jancsi nagy kalandja, egyetlen célja pedig, hogy megtalálja szeretett Iluskáját.

 

Dióbél királyfi (1963)

Mikor Dióbél megszületett, nagyon kicsi volt. Apját azzal csúfolták a szomszédok, hogy nem lesz gondja bölcsőre, megteszi a dióhéj is. Így lett a kisfiú neve Dióbél. Minthogy szülei nagyon szegények voltak, Dióbél a kastélyba került kis inasnak. Innen a falusi kastélyból indult kalandos útjára a kisfiú, aki kicsi termete ellenére is Kossuth katonája lett.

 

Lúdas Matyi (1977)

A népnyúzó földesúr, nagyságos Döbrögi Döme falujában él édesanyjával Matyi, az alföldi libapásztor fiú. Tíz lúdjukat egy nap a döbrögi vásárba hajtja, hogy eladja őket és neki vágjon szerencsét próbálni. A vásárban dézsmát szedő kegyetlen uraság azonban elkobozza összes lúdját, és még deresre is húzatja a fiút, mert tiszteletlenül viselkedett vele. Matyi a megaláztatást nem hagyja annyiban: büntetése után rögvest megfogadja a nyilvánosság előtt, hogy „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” Ígéretének kalandos teljesítésében, az egész úri világ móresre tanításában segítői is akadnak.

 

Kincskereső kisködmön (1972)

A szeretet az élet! Ezt megtanulni nem kis feladat, főleg Gergő számára. A kisfiú és szülei nagy szegénységben élnek egy malomházban. Gergő szeretne olyan gazdag lenni, mint a vele egykorú és egy társaságban lévő gyerekek. Az édesapja megpróbál a kedvében járni és egy ködmönt ajándékoz neki, amelyben egy tündér lakozik. A kiskabátot a szülők nagy gonddal készítették. Gergő türelmetlenül várja már, hogy elkészüljön és mindjárt álmot is kapcsol hozzá. Épp hogy elkészül a mű, amikor a fiú édesapja elhalálozik, de a szívében lakozó tündér tovább él a ködmönben és végigkíséri Gergő további életét, amely eléggé nehézkesnek ígérkezik.

 

Keménykalap és krumpliorr (1978)

Itt van a nyár, indulhat a vakáció! De mit tehetünk akkor, ha egy jó barátunk beteg és az egész nyári szünetet a szobájában kell töltenie? Hogyan vidítsuk fel s vonjuk be a játékba, hogy ne veszítsük el? Csináljunk neki egy cirkuszt! Az öt barát ennek szenteli a nyarat, s izgalmasabbnál-izgalmasabb helyzetekkel néznek szembe: majomlopási ügybe keverednek, nyomozásba kezdenek, de közben szembe kell nézniük a lépten-nyomon felbukkanó Bagaméri ármánykodásaival is. Vajon sikerül végül megtartani a Hörömpő Cirkusz előadását?

 

+2 rövid kedves történet

Két bors ökröcske

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

 

szentesedina.agnes

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.