Bemutatkozik a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat

03/12/2021
A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: PTE), közel fél évtizednyi előzetes aktív tevékenység után 2017. áprilisától kezdte meg hivatalos működését a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat. Most a HungarianHub, mint stratégiai partner is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Alapító memorandumunk alapján fő célunk, a világ minden táján identitását megőrizni vágyó, külhoni magyar közösségek egymásra találása, önszerveződésük elősegítése, illetve ezzel összefüggésben, oktatási, kutatási és tudományos programok szervezése. Egyetemi szervezetként, kiemelt tevékenységi területeink a magyar, mint idegen nyelv oktatása, a magyar és más kultúrák közti kommunikáció serkentése, a magyar-magyar párbeszéd tudományos és gazdasági együttműködéseinek fejlesztése, a hungarológia tudományához való hozzájárulás, valamint a magyar történelem, kultúra, népművészet, hagyományok ápolása és megóvása, valamint az ezzel kapcsolatos ismeretek terjesztése, fórumok és tudományos rendezvények segítségével. A PTE Diaszpóra Projekt Hálózathoz jelenleg 66 magánszemély és 30 szervezet csatlakozott a világ 14 országából, ám kapcsolati hálónk ennél jóval kiterjedtebb, hiszen 5 kontinensről további többszáz résztvevőből áll.

Diaszpóra

Hálózatunk fennállása során évente több fórumot, kerekasztal beszélgetést és előadás sorozatot is lebonyolított stratégiai partnereivel (Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (HTMA), Kosztolányi Dezső Céltársulás, Antall József Tudásközpont pécsi tagszervezete, illetve a Márton Áron Szakkollégium pécsi szervezete) együttműködésben. Ezek közül kiemelhető a 2015- ben lezajlott Diaszpóra fórum sorozat, melynek fő témái a PTE külhoni magyar hallgatóit érintő pályázati lehetőségeinek bemutatása és egymás jobb megismerése voltak. 2016 őszén indult az Antall József Tudásközponttal közös szervezésben a „Magyarok a nagyvilágban” előadássorozat, mely során a volt Kőrösi Csoma Sándor Programban szolgált ösztöndíjasok segítségével mutattuk be a magyar diaszpóra közösségeket, aktivitásukat, működésük kihívásait. 2017 –ben a HTMA szervezetével közösen rendeztük meg a „II. Magyarok Világtalálkozója” rendezvényt és a kárpát-medencei felsőoktatási kerekasztalt. Hivatalos megalakulásunk után 2018-ben, a Bethlen pályázat segítségével hoztuk létre honlapunkat a www.diaszporaprojekt.org címen. Ekkor már lehetőségünk nyílt személyesen is ellátogatni magyar diaszpóra közösségekhez (pl. Cleveland, Sao Paulo), és a „Magyar lábnyomok” expedíció keretében Darjeeling-ben (India) Kőrösi Csoma Sándor sírhelyét is megkoszorúztuk. Tudományos együttműködéseink közül kiemelendő az American Hungarian Educators Association (AHEA) tagságunk és 2019-ben az éves konferencián való részvétel Pittsburgh-ben (USA), valamint közösen szervezett konferenciánk 2020-ban, melyet sajnos a pandémia megakadályozott, de amelyet 2021.6.23-25. közt online módon tervezünk megtartani.

Veres Márton, Magyar Ifjúsági Konferencia elnökének előadása a Segítség.ma kezdeményezésről, amelyhez a HungarianHub is csatlakozik

 

Napjainkban is futó nagy sikerű eseménysorozatunk, a „Magyar Diaszpóra Mindennapok 2020-2021” címet viseli, mely a világjárvány előidézte szeparációs helyzetet próbálja némiképp oldani a magyar közösségek közt. Ennek segítségével a digitális technológiáknak köszönhetően szinte minden hónapban egy péntekjén a világ több pontjáról bekapcsolódó magyarok ülnek számítógép monitorjuk elé, hogy egymásról halljanak.

Tudományos téren, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán folyó doktori képzésen magyar diaszpóra tudományos műhelyt működtetünk. Doktorandusz hallgatóink kutatási témái érintik a magyar emlékezetpolitikát, a magyar közösségek hálózatosodását és revitalizációját, a magyar, mint idegennyelv oktatásának eltérő sajátosságait, helyi példákon keresztül, de emellett van olyan hallgató is, aki a szórványmagyarságot kutatja. A Doktori Iskola és a Diaszpóra Projekt jövőbeni kutatási témái közt szerepel a „Hungarian footprints” elnevezésű program is, mely a világban kívánja feltárni a kevéssé ismert, vagy elfelejtett magyar tudományos és kulturális hagyatékot. A program vezetője Pap Norbert intézetigazgató Úr, a méltán világhíres Szulejmán kutatások vezetője. Tervezzük továbbá régi elképzelésünk, a „Oktatók és kutatók a magyar diaszpóráért” tudományos kutatói hálózat életre hívását is, melynek segítségével magyar származású és hazai kutatók együttműködését segíthetnénk.

Jarjabka Ákos  egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) 2004-ben szerzett PhD fokozatot, majd 2016–ban habilitált. 2013 –tól igazgatóként vezeti a PTE KTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetét, emellett 2015-től a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat rektori megbízottja. Publikációi a vezetéstudomány, a nemzeti és szervezeti kultúra menedzselése, az emberi erőforrás menedzsment, a projektmenedzsment és a magyar diaszpóra témaköröket ölelik fel. Magyar és nemzetközi tudományos szervezeti tagságai: Magyar Tudományos Akadémia köztestület (2005-), MTA PAB (2008-), Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság (2015-), IACCM (2017-), MTA GTB Kommunikációmenedzsment Munkabizottság (2017-), UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság (MRK küldöttként) (2018-), AHEA (2019-), AIM (2020), AoM (2020-), PMI (2020-), EUMMAS Honorary Board member (2020-), MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság, tag (2021-).

 

 

Napi feladataink közt szerepel a PTE–n tanuló külhoni magyar fiatalok beilleszkedésének és karriertervezésének segítése. Figyelembe véve azt, hogy a határon túli hallgatók más közegből kilépve érkeznek az anyaországba, tanulmányaik kezdetén is több nehézséggel találják szembe magukat. Ez a szolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy hallgatóink pozitív élményekkel kezdjék el tanulmányaikat Pécsen. Bízunk abban, hogy a diplomás fiatalok hazatérnek, és az itt kialakult barátságok továbbélnek, s példaképül szolgálnak majd a helyi magyar közösség tagjai számára. Fontosnak tartjuk, hogy a hazatérés után az egyetemünkön megszerzett tudást be tudják fektetni hivatásukba, vállalkozásaikba, s ehhez elengedhetetlen, hogy egyetemi éveik alatt megismerjék és a hálózati lehetőségeikhez mérten támogassák egymást. E téren is számos tervünk és tennivalónk vár még megvalósításra, melyet önkéntes tevékenység alapon szervezünk a jövőben is.

 

A HungarianHub stratégiai partnerként csatlakozik a jövőben a diaszpóra Projekthálózathoz.

Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram

 

 

 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.