Beutazási szabályok Magyarországra – 2021 nyár- FRISSÜL

08/11/2021

Beutazási szabályok Magyarországra koronavírus járvány idején

AKTUÁLIS

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 11.

A magyar határrendészet beutazással összefüggő információja: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a

 

*****

 

Utazási korlátozásokról:

2021. augusztus 7-től kezdődően a Magyarországra történő beutazási korlátozás nem terjed ki arra, aki

– teherforgalomban lépi át a magyar határt;

– 1998. évi XII. törvény 6/A. § (2) bekezdés szerinti hivatalos útlevéllel lépi át a magyar határt;

– aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett;

– aki a 60/2021. (II.12.) Kormányrendeletben foglalt védettségi igazolvánnyal (magyar védettségi igazolvány) , vagy azzal egyenértékű applikációval rendelkezik;

– a magyar védettségi igazolvánnyal egy tekintet alá esik az uniós digitális Covid-igazolvány is);

– aki olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal;

– aki olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkezik, amelyet Magyarország egyoldalúan elfogad;

– arra személyre, aki – a polgári légijárművel történő utazást kivéve – a Horváth Köztársaság, Osztrák Köztársaság, Románia, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság vagy Ukrajna területéről lép Magyarország területére;

– arra a személyre, aki 72 óránál nem régebbi, a 60/2021. (II.12.) Kormányrendelet 3. § (2a) bekezdés a)-i) pontja szerinti országok valamelyikében elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálattal – SARS-CoV-2 PCR teszt- eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy szervezetében a vizsgálat időpontjában a SARS-CoV-2 vírus nem volt kimutatható. Ilyen ország az Amerikai Egyesült Államok is.

Fenti feltételeknek meg nem felelő utazó esetén egyedi beutazási kérelem nyújtható be: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

2021. május 21.
A mai naptól, május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik védettségi igazolvány kiállítását kormányablakoknál, vagy ügyfélkapun keresztül az alábbi linken:
✅A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.
Szintén karanténmentesen utazhat be Magyarországra:
➡️aki a beutazás előtt online már megigényelte az igazolványt, és ezt igazolni tudja, vagy
➡️a beutazás célja az igénylés, amelyet a belépés utáni legkésőbb 2. munkanapon be kell nyújtania.
👪 A karantén alóli mentesség együttutazás esetén vonatkozik a magyar állampolgár felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött kiskorúra is.
Forrás: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Washington
2021. május 18.

Fontos információk!

–       Május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik védettségi igazolvány kiállítását a kormányablakoknál, vagy elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül.

–       A védettségi igazolványt 15 napon belül, díjmentesen állítják ki.

–       A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

–       Szintén karanténmentesen utazhat be Magyarországra, aki a beutazás előtt online már megigényelte az igazolványt, és ezt igazolni tudja, vagy a beutazás célja az igénylés (amelyet a belépés után legkésőbb 2. munkanapon be kell nyújtania).

——————————————————————————————————————–
Ez a tájékoztató a megértést segíti, semmiképpen sem váltja ki, vagy helyettesíti a hivatalos közleményeket, melyeket a Nagykövetség, vagy a Főkonzulátusok hivatalos oldalain olvashatnak. Utazás előtt mindenképpen kérjük, hogy azokat a tájékoztatókat is olvassák el figyelmesen.

A konzuli irodákban dolgozó kollégáknak nincs bővebb, vagy más információjuk a beutazási szabályok kapcsán, mint amit a honlapon is közölnek, valamint nem kapnak előbb információt a várható döntésekről, mint azok a Magyar Közlönyben, vagy a Hivatalos Értesítőben megjelennek, így kérjük, hogy mindenképp az online elérhető hivatalos tájékoztatást részesítsék előnyben.

Magyarok beutazása Magyarországra

A jelenleg érvényben lévő magyar hatósági szabályozás értelmében, minden magyar állampolgár beléphet Magyarország területére. A magyar állampolgárság legkönnyebben érvényes magyar útlevéllel, vagy érvényes magyar személyi igazolvánnyal, érvényes jogosítvánnyal igazolható. Magyar állampolgár külföldi állampolgárságú házastársa minden további nélkül beutazhat Magyarországra, amennyiben a családi kapcsolatot anyakönyvi kivonattal (ez lehet magyar, vagy külföldön kiállított egyaránt) igazolni tudja. A magyar állampolgár 18 éven aluli külföldi állampolgárságú gyermeke is beutazhat természetesen Magyarországra abban az esetben is, ha nincs még, vagy már érvényes magyar útlevele, ha a magyar állampolgár szülő anyakönyvi kivonattal (ez lehet magyar, vagy külföldön kiállított egyaránt) igazolja a családi kapcsolatot. Ha a magyar állampolgár külföldi állampolgárságú házastársa, vagy gyermeke nem együtt utazik a magyar állampolgárral, akkor mindenképp javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért kérjék meg a méltányossági belépési engedélyt: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz . A kérelem benyújtásakor mindenképpen igazolják azt, hogy akire a kérelem vonatkozik, az egy magyar állampolgár családtagja (csatolják a magyar állampolgár családtag érvényes útlevelének a másolatát, valamint a megfelelő anyakönyvi kivonat másolatát is). Az esetek legnagyobb százalékában az a válasz (határozat) érkezik meg a Rendőrség részéről, hogy a belépés nem engedélyköteles. Ezt a határozatot mindenképpen vigye magával az utazó külföldi állampolgár.

Mindenképpen javasoljuk, hogy a légitársasággal is vegyék fel előzetesen a kapcsolatot, amennyiben nem érvényes magyar útlevéllel utaznak Hazánkba, hogy az ő részükről van e bármilyen elvárás ahhoz, hogy felengedjék szállni Önöket a járatra. Általában, bár az utóbbi időszakban egyre kevésbé, de kérnek egy konzuli igazolást arra nézve, hogy az utazót Magyarország be fogja engedni lépni a területére. Ha szükséges egy ilyen igazolás, akkor a lakóhelyük alapján illetékes konzuli irodát keressék meg e-mailen a kéréssel és kiállítják Önöknek az igazolást, ha csatolják a rendőrségi engedélyt, az érvényes útlevelet, mellyel utazni fog a családtag és a lefoglalt repülőjegy másolatát.

KARANTÉN

A karantén kötelezettség kevés kivétellel fennáll mindenki számára kötelező és független az állampolgárságtól. A karantén letöltésének helyszínét a belépéskor az illetékes hatóság bekéri, ez a cím nem feltétlenül szükséges, hogy megegyezzen a lakcímkártyában szereplő lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, ellenben olyannak kell lennie, ahol a 10 napos karantént letölti az utazó. A magyar hatóságok a karanténkötelezettség betartását szigorúan ellenőrzik, a karantén nem hagyható el engedély nélkül semmilyen célból.

Természetesen lehet mentesülni a karanténkötelezettség alól, amennyiben visznek az USA-ból egy negatív PCR tesztet (ez egyébként is szükséges magához az utazáshoz is, a legtöbb légitársaság e nélkül nem engedi felszállni az utazót a gépre) és egy másik tesztet 5 napon belül készíttetnek Magyarországon, ami akár érkezéskor a Liszt Ferenc reptéren is kérhető előzetes időpontfoglalás mellett. A karantén alól a 10 nap lejártát megelőzően kizárólag hatósági engedély birtokában lehet mentesülni, azt elhagyni.

Egyenlőre a koronavírus elleni beoltottság nem jelent könnyítést sem a belépés, sem a beutazás, vagy karanténkötelezettség alól.

Ha a közeljövőben jár le, vagy egy éven belül járt le a magyar útlevél, de azzal szeretne Magyarországra utazni:

Az útlevél igénylés személyesen, a lakóhely szerint illetékes konzuli irodák valamelyikén kezdeményezhető előzetes időpontfoglalás mellett. A tiszteletbeli konzulok nem tudnak segíteni az eljárásban. Az igényléshez szükséges: magyar útlevél, magyar anyakönyvi kivonatok, lakcímkártya (ha van), ha a magyar útlevél akár csak egy nappal is lejárt akkor érvényes személyazonosító igazolványra is szükség van, ami lehet magyar, vagy külföldi dokumentum is. Személyazonosságot hivatalos szerv által kiállított fényképes, kiállítási és lejárati dátummal rendelkező okirat igazolja (pl. útlevél, személyi igazolvány, vezetői engedély, zöld kártya, kártya formátumú USA munkavállalási engedély). Mindig igyekezzenek az összes magyar dokumentumukat magukkal vinni a magyar ügyintézésekhez, inkább több dokumentumot vigyenek magukkal a konzuli ügyintézésre, minthogy valamilyen hiányzó dokumentum miatt ne tudják elintézni az aktuális ügyüket.

Kiskorú (18 év alatti) útlevél igénylése: az eljáráshoz mindkét szülő személyes jelenléte szükséges és 12 éves kor felett már a gyermek is szükséges személyesen az eljáráshoz. Ha valamilyen okból csak egy szülő van jelen, akkor a másik szülő távollétét igazolni szükséges (pl. bírósági határozat, mely alapján a megjelent szülő a kizárólagos felügyeletet gyakorló személy; a másik szülő elhunyt, vagy a másik szülő hitelesen aláírt beleegyező nyilatkozata, mely az aláírástól számított 15 napig használható csak fel). A gyermeknek mindenképpen el kell hozni a magyar születési anyakönyvi kivonatát, a nélkül nem lesz megállapítható a szülői mivolt. A gyermekről 12 éves kor alatt mindenképpen vigyenek magukkal egy új útlevél fotót is, mert a gyermekeket meglehetősen nehéz fotózni és a konzuli irodákban a fényképező gépek nem mobilak, viszont a szülő könnyedén talál egy drogériát, ahol könnyebben mozdítható gépek állnak rendelkezésre. A fotó iránti elvárás: fehér háttér, előre néző tekintet, fogak nem látszódhatnak, szemüveg nélküli, az arcba ne lógjon bele hajtincs.

Ha egy éven túl járt le az útlevél és nincs érvényes magyar személyi igazolvány, vagy érvényes magyar jogosítvány sem, akkor nem igazolt a magyar állampolgárság. Ilyen esetben a konzuli tisztviselő ellenőrizni tudja, hogy a személy szerepel -e a magyar állampolgárok elektronikus nyilvántartásában, ha van találat, akkor ezzel az állampolgárság igazolt és az útlevél minden további nélkül megújítható a korábban adott tájékoztatás szerint.

Az útlevelek a fenti esetekben a személyes találkozástól számított kb. 4-6 héten belül érkeznek meg a konzuli hivatalokhoz, ahol vagy személyesen átvehetők (a koronavírus járvány miatt érdemes minimalizálni a személyes kontaktust), vagy kipostázásra kerülnek. Ha biztonságban akarják tudni az új útleveleiket, akkor érdemes már a kérelem benyújtásával egy időben vinni magukkal egy előre felbélyegzett, megcímzett válaszborítékot, amit a postázáshoz majd a hivatal használni fog. Ha ilyet nem bocsátanak rendelkezésre, akkor a konzuli hivatal certified mail-ként adja majd postára az új útlevelet a USPS-nél.

Ha az állampolgárság semmilyen módon nem igazolt, akkor állampolgárság igazolása eljárásra is szükség van, ilyen esetben az útlevél kiállítása akár 6-9 hónapot is várathat magára. Az állampolgárság igazolása eljárásról később olvashatnak.

Ha olyan kiskorúnak kérnek útlevelet, akinek még sosem volt korábban útlevele és nem volt magyar születési anyakönyvi kivonata sem, akkor szintén késedelmes lesz az útlevél kiállítás, mivel több, az állampolgársággal összefüggő eljárást is le kell előzetesen folytatni. Ezekről az eljárásokról is később olvashatnak majd itt, vagy keressék meg a hivatalos konzuli tájékoztatókat.

Ha az utolsó magyar útlevélhez képest névváltozás történt, akkor is később kerülhet csak kiállításra az útlevél az új névre. Erről a témáról is később olvashatnak majd, vagy keressék a hivatalos tájékoztatókat.

Ideiglenes magánútlevél kiállítása: rendkívül sürgős és indokolt esetben, amennyiben az állampolgárság igazolt, a konzul kiállíthat egyszeri hazautazásra szóló ideiglenes magánútlevelet. Ez mindössze egyszeri alkalommal és csak hazautazásra használható fel, rövid határidővel kerül kiállításra. Az eljárás általában személyhez kötött, rendkívül indokolt esetben hitelesen aláírt kérelem mellett postán is intézhető eljárás. Mindenképpen szükséges hozzá a lejárt magyar útlevél, magyar anyakönyvi kivonatok és ha van lakcímkártya és természetesen érvényes személyazonosításra alkalmas okmány. A kérelem formanyomtatványokat megtalálják a konzuli szolgálatok honlapjain.

 

Amennyiben hasznosnak találta fenti összefoglaló tájékoztatót (amit ismételten jelezzük, hogy csak a megértést segítő összeállítás), kérjük jelezze, ha valami hiányzik az összeállításból ebben a témában, azt is jelezze. Ha egy másik témáról minél előbb szeretne hasonló tájékoztatót olvasni, jelezze, igyekszünk majd a többség számára érdekes ügyekről elkészíteni a tájékoztatót.

 

Ez a tájékoztató a megértést segíti, semmiképpen sem váltja ki, vagy helyettesíti a hivatalos közleményeket, melyeket a Nagykövetség, vagy a Főkonzulátusok hivatalos oldalain olvashatnak. Utazás előtt mindenképpen kérjük, hogy azokat a tájékoztatókat is olvassák el figyelmesen.

 

FONTOS LINKEK

Az USA Nagykövetsége Magyarországon

(pl. vízumok, ESTA, beutazás USA-ba, stb.)

https://hu.usembassy.gov

Utazási tanácsok az USA-ba

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika

Egyéb emigrációs információk:

https://www.usa.gov/immigration-and-citizenship

https://www.nafsa.org/regulatory-information/covid-19-restrictions-us-visas-and-entry#countryproclamations

https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/COVID-19-Country-Specific-Information.html

 

Vírushelyzet, beutazási szabályok:

https://koronavirus.gov.hu/

Útlevélkérelem magyar állampolgárok számára

https://newyork.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-uj-maganutlevel-igenylesehez

Formanyomtatványok

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/nyomtatvanyok

Magyarországi hazautazáshoz méltányossági kérelem beadható

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

https://hungarianhub.com/hivatalos-informaciok/

 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.