Miben különbözik a magyar és az amerikai karácsony?

12/22/2021
Már csak néhány nap választ el mindenki Szenteste napjától. A várakozás időszakától kezdve, az apró részleteken át az ajándékbontás pillanatáig minden tekintetben „ahány ház, annyi szokás”. Szinte lehetetlen megfogalmazni pontos forgatókönyvet, kinél hogyan zajlik az ünnep és ahogy vesszük át az amerikai trendet a határok még inkább mosódnak el. Vannak azonban olyan különbségek a magyar és amerikai karácsonyi időszakot illetően, amik nehezen kerülnék el bárki figyelmét.

Az egyik legszembetűnőbb ilyen differencia a Mikulás alakjában rejlik. Kezdjük ott, hogy Magyarországon nem is a Mikulás a „főszenzáció” december végén, hanem a Jézuska. Ez azonban mindenkit meghökkentett a floridai barátaim közül. Magyarországon a jóságos öreg december 6-án reggelre érkezik és lepi meg a gyermekeket csokoládéval vagy virgáccsal attól függően ki mennyire volt jó. Az előbbi egyik fajtája a csokimikulás, de számos házban az adventi csokikalendáriumot is ekkor kapják meg a kicsik. A gyerekek előző este kiteszik a megtisztított csizmájukat az ablakba és ebbe várják a meglepetést. Bár az amerikai naptárban is meg van jelölve, mint St. Nicholas Day, gyakorlatban ez a december 6-i nap itt nem sokat jelent. Santa Claus 25-én reggelre érkezik és a kandalló fölé akasztott zoknikba és a karácsonyfa alá teszi az ajándékokat. A télapó kinézete – piros-fehér ruha, nagy ősz szakáll – megegyező, talán csak Amerikában többet eszik az öreg, hisz itt általában teltebbnek ábrázolják, mint Európában. Magyarországon a krampuszok kísérik, akik virgácsot tesznek a rossz gyerekek cipőjébe, az USA-ban pedig a manókat látjuk körülötte, ők azonban főként játékkészítők.

Kaárcsony Amerikában Fotó: Canva

A magyar karácsony a szeretet ünnepe. Családi körben zajlik, a családtagokat látogatjuk a három nap alatt. Az ünneplést és a légkört leginkább kifejező szó a meghitt. Az amerikai karácsony „more the merrier”-szellemben nem csak a családra redukálódik. Barátok, kollégák, házikedvencek, a postás…bárki jöhet, hisz minél több ember ül az asztalnál, annál jobb a parti.

A karácsonyfát Magyarországon hagyomány szerint 24-én díszítjük fel és vízkeresztkor (január 6.) bontjuk le. Az USA-ban a fa a karácsonyi dekoráció része és hálaadás után azonnal feldíszítésre kerül.

Karácsony Amerikában
Karácsony Amerikában Fotók: Canva
Magyar szokások, amikkel Amerikában nem találkoztam:

Az adventi koszorú hagyomány szerint örökzöld, 4 gyertya van rajta – 3 lila és az utolsó rózsaszín – és minden karácsonyt megelőző vasárnapon egy kerül meggyújtásra, a várakozás időszakát, majd karácsony eljöttét szimbolizálva.

Gyerekkorom egyik legnagyobb mutatványa volt a csillagszóró. Mi fogtuk, a felnőttek meggyújtották, később már mi is meggyújthattuk és énekeltünk. Máskor meghajtottuk a végét és a fára akasztottuk. Imádtam hallgatni a szikrázást és az az illat, ami utána maradt leírhatatlan! Ez a harmadik karácsonyom Floridában, de én még csak nyomát sem láttam itt csillagszórónak.

Csillagszóró Amerikában? Fotó_Canva
Ami itt természetes, de nálunk nincs vagy gyerekcipőben jár:

A Mikulásnak kekszet, valamint tejet tesznek ki Szenteste és ezek elfogyasztása a bizonyíték a gyerekek számára, hogy tényleg ott járt a nagyszakállú.

Az ugly sweater (csúnya pulcsi) egy jellegzetes gyöngyszem, ami nélkül az amerikai karácsony biztosan nem lenne olyan emlékezetes. Láttam már rá próbálkozásokat, de Magyarországon ez egyáltalán nem elterjedt. Ez itt ráadásul kéz a kézben jár a karácsonyi pizsikkel. Mivel az USA-ban reggel bontanak ajándékot, logikusnak mondható a pizsama, azonban, ha este vagy ebéd után, ahogy Magyarországon teszik ezt 24-én, már annyira nem.

Ugly Sweater Fotó: Canva

Egy kedves, amerikai hagyomány, hogy a család karácsonyi képeslapot készít a saját fotójukkal, amit elküldenek a családnak, barátoknak. Sokan ezt összegyűjtik és évek múlva visszanézik, hogyan gyarapodott az ominózus család.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Szerző: Szentes Edina

szentesedina.agnes

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.