Mit jelent az OMEGA együttes az amerikai magyaroknak?

12/20/2021
Trunkos Judit írása

Erre a kérdésre természetesen mindenki más választ adna, de azért megpróbálom összefoglalni az elmúlt 20 éves amerikai tapasztalataimat ezzel kapcsolatban. Az elmúlt évek alatt rengeteg nemzetközi fesztiválon, Magyar Fesztiválon, húsvéti táborban és más magyar vonatkozású programon vettem részt az Egyesült Államokban és mindig úgy éreztem, hogy az érintett korosztálytól függően, a 70-es, 80-as és 90-es évek könnyűzenéje érintette meg legjobban a kint élő magyarok lelkét.

Mit jelent az OMEGA az amerikai magyaroknak?

Mindent, ami magyar és a múlthoz kapcsolódik. Amikor valaki kiköltözik külföldre, sok esetben a fiatalkor zenéje hozza elő a legtöbb érzelmet és emléket. Elég tehát OMEGA számokat játszani egy rendezvényen és az ottani magyarok nagy része könnyes szemmel meséli az ahhoz a számhoz kapcsolódó élményeit.

Judit utolsó találkozása Meckyvel 2017-ben egy július 4-i ünnepségen Törökbálinton.

A Gyöngyhajú Lány az együttes egyik leghíresebb száma. Ennek a dalnak már az első pár üteme kicsalja a jelenlevőkből az örömet és az ujjongást. Ekkor jönnek a gimnáziumi és a felnőttkori élményekről szóló beszámolók. Ebból általában az lesz, hogy a jelenlevők, akik sok esetben akkor találkoztak először, felfedezik hogy egy gimnáziumba jártak vagy egy utcában buliztak és közös ismerőseik vannak Magyarországon. A zene összeköt bennünket.

A hidegháború alatt és az azt követő években az OMEGA zenéje más titkokat is rejtett: a kommunizmus alatti évek elnyomásából gyakran a rockzene jelentette a szabadságot és a reményt. Míg a 70-es és 80-as években az együttes egy Rolling Stones-féle dacos ellenállás jelentett, a 90-es évek elején az újrakezdés és a remény szavai szóltak az OMEGA számokból. 2010 után pedig az Rapszódia és az Oratórium – szimfónikus zenekarral kísért – lézeres templomi koncertjein tomboltak az OMEGA rajongók. Az OMEGA zenéje mindig jelen volt az életünkben.

Az OMEGA nem csak az amerikai magyarokat kapcsolja össze egymással, de gyakran az amerikaiakat is a kint élő honfitársainkkal, hiszen a banda azon kevés magyar együttesek egyike, amely világhírnévre tudott szert tenni.
A 2021-es év Kóbor János (Mecky) halálát hozta, de 2020-ban két másik tagot, Mihály Tamást és Benkő Lászlót is elveszítettük.

Nyugodjanak békében.

Ám az OMEGA együttes dalai és életérzése tovább él mindenkiben, aki a zenéjükön nőtt fel.

 

(A szerző az Omega menedzserének, Trunkos Andrásnak Amerikában élő lánya, aki gyermekkorában közelről figyelhette az OMEGA zenekar életét.)

Az OMEGA EMLÉKNAP RÉSZLETEIT ITT TALÁLHATJÁTOK:

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.