10+1 dolog, amit (talán) nem tudtál Floridáról

01/01/2022
Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.

Itt az új esztendő, itt az ideje egy új blogbejegyzésnek!
Magyarországon és Amerika nagy részén javában tart a hideg tél. Ilyenkor talán jólesik kicsit egy – a kellemes klímájáról is híres – állam érdekességeivel foglalkozni. Magyarországon a legtöbb ember számára Florida egyet jelent Miamival, de ez a hatalmas állam szerintem sokkal több dolog miatt figyelemreméltó.
Ahogy legutóbb megígértem, mostani írásom tehát családunk új állomáshelyéről (reméljük mielőbb már OTTHONUNKNAK is nevezhető) Floridáról és annak nem feltétlenül köztudomású érdekességeiről szól.

Öveket becsatolni, mert nekivágunk!

St. Augustine óvárosa, itt szinte minden épület 2-300 éves.

Kép forrása: Pixabay

1. Itt található a legöregebb USA település: St. Augustine-ben 1565-ben alapították a spanyolok a kontinens első állandó települését (de már 1519-ben is kikötöttek itt). Az óváros hangulata a mai napig jobban hasonlít egy spanyol vidéki kisvároséhoz, mint bármi máshoz Amerikában.
1566-ban itt tartották a legelső Hálaadást.

2. A legnagyobb városok Amerikában? New York? Atlanta? Los Angeles? Ezek valóban metropoliszok, sokmillió lakóval.
A területileg legnagyobb kiterjedésű USA város ugyanakkor az észak-floridai Jacksonville! Területe 747 négyzetmérföld, ami több, mint 1934 négyzetkilométernek felel meg (összehasonításképpen: Budapest mindössze 525 négyzetkilométeren terül el). Jacksonville majdnem 300 négyzetmérfölddel nagyobb, mint a második legnagyobb területű amerikai település, Los Angeles. Hozzá kell tenni, hogy “mindössze” 1,58 millió ember lakik ezen a hatalmas területen, mivel rengeteg a vízfelület a város határain belül.

Jacksonville, Florida

Kép forrása: Pixabay

3. Sokan tudják, hogy itt található az Egyesült Államok kontinetális részének legdélibb helye. A Southernmost Point, Key West szigetének a turisták által nagyon kedvelt pontja és – felirata szerint – mindössze 90 mérföldre van Kuba partjaitól. Nos, a valóságban Key West egy strandja délebbre van nagyjából 150 méterrel és Kubáig legalább 94 mérföldet kell hajózni…

Southernmost Point, Key West

Kép forrása: Pixabay

4. A kellemes klímának köszönhetően Florida államban van Amerikában a legtöbb golfpálya: több, mint 1300, amiből a legtöbb Palm Beach Countyban várja a sportág szerelmeseit.

5. Florida egyik jelképe a narancs, ami nem véletlen: az USA narancstermésének 75%-a, a világ narancslé termelésének 40%-a Floridából származik.

6. Miami, a partik fővárosa, Amerika egyetlen nagyvárosa, amihez két nemzeti park is alig egyórányi autóútra található (az Everglades, illetve a Biscayne Nemzeti Park)

7. Florida területe nagyon mocsaras, így nem meglepő, hogy az államban talált dinoszaurusz maradványok száma nulla, azaz NULLA.

8. És akkor ismét kicsit az időjárásről: Floridában a leghidegebbet 1899-ben, február 14-én mérték az állam fővárosában Tallahassee-ben: -2 Fahrenheit fokot, ami -18,8 Celsiusnak felel meg! Normál esetben olyankor a hőmérséklet még éjszaka sem szokott 41 Fahrenheit (5 Celsius fok) alá menni…

9. Florida egy hatalmas kiterjedésű állam: a legdélebbi településről, Key Westről a legészaknyugatibb floridai városba, Pensacolába 800 mérföldet/1287 kilométert kell autózni, ami megállás nélkül is 12-13 órányi vezetést jelent. De az állam különleges formájának köszönhetően sosem vagy 60 mérföldnél (96 kilométernél) messzebb a tengerparttól. És ez egy nagyon megnyugtató érzés tud lenni!

10. Florida a “leglaposabb” állam az USA-ban: az állam átlagos tengerszint feletti magassága mindössze 100 láb/30 méter! Florida legmagasabb természetes pontja, a Britton Hill mindössze 345 láb/105 méter tengerszint feletti magasságban van. Összehasonlításképpen, Britton Hill Amerika államai közül a legalacsonyabb “csúcs”.

10+1. Henry Flagler neve egybeforrt Floridával. Bármerre jársz, tuti van egy róla elvezett utca, tér, strand, stb. Az úriember a 19. század Amerikájának az egyik legsikeresebb (és így leggazdagabb) üzletembereként a fejébe vette, hogy felvirágoztatja a mocsaras és forró Floridát, amit egyébként csak 1822-ben szerzett meg az amerikai kormány Spanyolországtól és csak 1845-ben a huszonhetedik államként csatlakozott az Egyesült Államokhoz.
Vasutat, hoteleket épített, lecsábította pénzes barátait a déli államba, amely azóta is a gazdagok kedvelt lakó- és nyaralóhelye.
Flagler Palm Beach-en hunyt el 1913-ban és St. Augustine-ben temették el.

Flagler Collage, St. Augustine: Henry Flagler luxushotelnek építette meg, ma főiskolaként funkcionál a csodaszép épület.

Kép forrása: Pixabay

Remélem mindenki kapott valami olyat ebben a felsorolásban, amit érdekesnek talált vagy esetleg még nem hallott róla.
Boldog Új Esztendőt kívánok a HungarianHub minden olvasójának!

Ez is, mint minden eddigi írásom teljesen szubjektív, az én személyes élményeimen, tapasztalataimon alapul. Viszont szívesen fogadok minden kérdést, ötletet, témajavaslatot, észrevételt.

Elérhetőségeim:
E-mail: andras@hungarianhub.com
Instagram: @faragoandras
Twitter: @andrasfarago

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.