“Anya? Mi az a háború?”

03/10/2022
Naponta érkeznek szörnyűséges képek az ukrán-orosz háború kapcsán. De mit mond egy volt haditudósító a saját gyermekének, ha a háborúról kérdezi?

Az hogy Magyarország szomszédságában, Ukrajnában kitört a háború sok kérdést és félelmet okoz a magyar emberekben is és ez érinti a gyermekeket is.
Al Ghaoui Hesna a Bátorságok Könyve beszélgetésében arról is beszélt (még a harcok kirobbanás előtt) – volt háborús tudósítóként – hogy miként tudta elmagyarázni gyermekeinek mi is az a háború.

„A nagyobb lányom egyszer megkérdezte altatásnál, hogy mi az a háború, és én megpróbáltam elmagyarázni. De hogy lehet ezt úgy elmagyarázni alvás előtt, hogy nehogy rémálmai legyenek? Rájöttem, hogy hülye vagyok, hogy ebbe az egész témába pont elalvás előtt kezdtem bele, de már nem tudtam kimászni belőle. Próbáltam szofisztikáltan, az ő szintjén elmagyarázni, gyereknyelven. De így is éreztem, hogy a döbbenet után jön benne attól, amit mondok, ezért arra jutottam, hogy jobb lesz erről nappal beszélgetni.

Látom magamat ebben a korban, ahogy én sem értem, hogy az emberek miért bántanák egymást, sokszor kézzelfogható ok nélkül. Nyilván az oviban, iskolában, társas helyzetekben találkoztam rosszindulattal, irigységgel, de hogy a felnőttek világában az egy létező dolog, hogy még manapság is gyilkolják egymást? És ezt mindenki tudomásul veszi?

Amikor egy gyerek ezzel szembesül, az a legnagyobb csalódása a világban, a legnagyobb illúzió szertefoszlása. Emlékszem, hogy ezt akkor mennyire nehéz volt feldolgoznom.

Most elkezdtük olvasni a Lengemeséket Berg Judittól, és mindenkinek ajánlom, mert fantasztikus sorozat, és nagyon szép gyereknyelven írja le, hogy vannak különböző felek és különböző világok, amik néha találkoznak és összecsapnak. Hogy vannak érdekek, amelyeket egyesek sokszor mindenki más érdeke és a tisztesség elé helyeznek, és ez lavinát tud elindítani. Ez nekem egy tök jó mankó ahhoz, hogy a háború fogalmát is megtanítsam vagy elmagyarázzam a gyerekemnek.”

Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter . A Magyar Televízió munkatársaként,  konfliktuszónákból adott tudósításai tették ismertté. Jelenleg Amerikában él családjával.

Forrás: Al Ghaoui Hesna

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.