Mintegy 4 méter magas, 15 tonnás Magyar szobrot avattak fel Amerikában

11/16/2022
Atlantában az 1956-os magyar forradalomra különleges módon emlékeztek meg

Rendhagyó eseményen vehettek részt a Georga állam vezetői és ötvenhatos szabadságharcot átélt magyarok, akik ma már az Egyesült Államokban tekintik új otthonuknak, ugyanis a magyar női szabadságharcost szimbolizáló szobrot állítatott fel idén októberben az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition). Atlanta belvárosában, az 56-os kerületben található a Millenium Gate Parkban került felavatásra a műalkotás – tette közzé a non-profit szervezet, amely országszerte képviseli a magyar közösségeket és a forradalom fő üzenetét.

Október 23-án, a magyar nemzeti megemlékezés napján került megrendezésre a méltóságteljes esemény, amelyen 250 vendég csodálhatta meg először a mintegy négy méter magas, 15 tonnás gránitból készült emlékművet. A műalkotást a kommunizmus elleni forradalom – és szabadságharcban résztvevők tiszteletére avatták fel a történelmi esemény 65. évfordulójának emlékéve kapcsán.

 

Andrea Lauer Rice, a koalíció elnöke átnyújtja a szalagot az ötvenhatosoknak, és ezzel megkezdődik a felavatási ceremónia
Fotó forrása: Bonnie Morét Photography / Amerikai Magyar Koalíció

Mit üzen a múlt századi magyar szabadságharc?

1956-ban járunk, Magyarországon, ahol egy nemzet azt mondta: elég volt! A magyar nép a sztálinista elnyomás és a szovjet megszállás ellen fogott fegyvert. Meghatározó ez az esemény a magyar történelemben, hiszen a hatalmas erőfölényben álló Szovjetunióval szállt szembe az akkori magyarság.

Kezdetekben békés tüntetést szerveztek a budapesti fiatalok a kommunista pártvezetés ellen, ám a kormány agresszív sortüzes válasza már aznap fegyveres felkelésbe torkollott. A több napig tartó küzdelem nem volt hiábavaló — a pártházat elfoglalták, a kormány elbukott, a szovjet csapatok pedig visszavonultak.

Azonban a Szovjet Hadsereg pár nappal később lerohanta a segítség nélkül maradt országot. A hihetetlen túlerővel már nem tudott megbirkózni az ország, így a szabadságharc végül kudarcba fulladt, mégis az ellenállás jelképének nagy híre ment. A mai napig kiemelten nagy jelentőséggel bír az akkoriban meglépett bátor cselekedet. Mindez az ország demokratikus átalakulásának megkezdését hozta magával.

A felavatással járó, mély érzelmekre ható megemlékezés

Az eseményen John Parkerson, Magyarország georgiai tiszteletbeli konzulja; Dr. Ernyei Magor, Magyarország washingtoni nagykövetségének ügyvivője; Andrew Bremberg nagykövet, a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Múzeumának elnöke; Lauer K. Edith, a Koalíció igazgatótanácsának tiszteletbeli elnöke, valamint ötvenhatosok és családtagjaik vettek részt a műalkotás felavatásában.

Beszédében Lauer Rice Andrea, a Koalíció elnöke és a projekt kezdeményezője kiemelte:

„Ez a szobor méltó emléket állít a hős szabadságharcosoknak, akik mindent kockára tettek azért, hogy felszabaduljanak a szovjet zsarnokság és a kommunizmus béklyója alól. Napjaikban is elengedhetetlen szükség van arra, hogy emlékeztessük a következő generációt a kommunizmus gonoszságára, mielőtt a történelem megismétli önmagát. Ez a csata még ma is túl sok országban dúl.”

Az impozáns művészeti alkotást, a 15 tonnás szabadságharcos szobrot a georgiai Athens városában élő Stan Mullins szobrászművész alkotta. Az alkotó számos kontinensen készített már többféle szobrot, amelyek különböző kultúrákat és ügyeket képviselnek.

Magyar szabadságharcos szobor az atlantai Millennium Gate Parkban
Fotó Forrása: Bonnie Morét Photography / Amerikai Magyar Koalíció

Rodney Mims Cook Jr., a Millennium Gate Park alapítója elmondta, hogy a park a béke, az igazság és a szabadság szellemiségét hivatott hangsúlyozni. Pontosan ezt képviseli ez a világszínvonalú alkotása is. A magyar szabadságharcos szobor fontos része lesz a park történetének számos más ott található társa mellett.

„Nemcsak a magyar nemzet bátorságát és szabadságát tükrözi a szobor, hanem önmagában is gyönyörű műalkotás… A magyar ajándék a város látképének gazdagítása mellett újabb látogatókat csábít majd a Millennium Gate Parkba.” – mondta Cook.

„Még 66 év után is meglepően élénken élnek bennem az emlékek. Az előtte elhaladó fiatalok és idősek számára egyaránt szolgáljon emlékeztetőül ez a szobor arra, hogy a szabadságot nem adják ingyen” – mesélte Lauer K. Edith.

Összefogás egy nemes cél érdekében

A történelmet tükröző magyar szabadságharcos szobor a Koalíció által gyűjtött adományokból valósult meg. Számos amerikai állampolgár és non-profit szervezet felajánlása, valamint a Magyarország washingtoni nagykövetségének indító támogatása tette lehetővé a műalkotás életre hívását.

További jelentős adományozók voltak többek között még: Charles és Catherine B. Rice Alapítvány; Lauer K. Edith, a Koalíció tiszteletbeli igazgatótanácsi elnöke; a Hungary Foundation; Megyeri László Leslie; és az Amerikai Magyar Kulturális Szövetség (HACA), továbbá megannyi ötvenhatos család.

Az ünnepélyes esemény mellett a Millennium Gate Parkban egy, az 1956-os eseményeket felidéző multimédiás kiállítást is megtekinthetnek az odalátogatók. További információkról az 1956-os forradalmat és a szobrot illetően a következő weboldalon  olvashattok: www.HungarianFreedomFighter.com

Forrás:

Amerikai Magyar Koalíció

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.