Bürokrácia és papírmunka avagy: Milyen papírokkal tudsz belépni az USA-ba?

12/30/2022

Előző cikkeimben beszéltem az úti cél kiválasztási szempontjairól és a kiutazás-szállás keresést illető tippekről. Ha még nem olvastad őket, akkor kattints a megadott szavakra!

 

Az Amerikába történő beutazás előtt fontos, hogy tájékozódj a szabályokról és megszerezd a számodra szükséges dokumentumokat – engedélyeket. Az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos szabályokról az USA hivatalos hatóságainak honlapjain találsz részletes leírásokat, de mindenképp vedd figyelembe a választott légitársaság szabályozásait is, mivel ezek eltérhetnek esetenként. Az sem árt, ha az utazás előtt az ügyfélkapuról letöltöd a nemzetközi oltási kártyád és kinyomtatva készenlétben magadnál tartod az utazás során.

 

Mielőtt elmélyedünk ebben a témában, az egyik legeslegfontosabb dolog: nézd meg az útleveled lejárati dátumát! Mire kell odafigyelni? A Magyarországra való hazatérés után is érvényes legyen!

 

Hagytál magadnak elég időt a folyamatra? Készen állsz? Akkor csapjunk bele! Az államokba való belépés feltétele az érvényes ESTA vagy vízum megléte, ezekről első kézből és részletesebben az USA magyarországi Nagykövetségének hivatalos honlapján tudsz tájékozódni. Azonban most kapsz egy rövid ízelítőt ezekről, hogy legyen alapismereted mielőtt a Nagykövetséghez fordulsz.

 

A lényegi különbség a két beutazási engedély között az utazás céljában és időtartamában keresendő. Ha csupán egy rövid, pár hetes utazást tervezel, akkor elegendő egy ESTA igénylés, azonban, ha munkavállalás, tanulás vagy más program keretében több mint 90 napot szeretnél az államokban tölteni, akkor vízumigénylést kell beadnod.

 

ESTA szabályozása és igénylése

 Talán első és legfontosabb szabály: ha nem hivatalos utazási iroda készíti az ESTA igénylésed, akkor legyél óvatos! Nagyon sok olyan szervezetet vagy személyt találhatsz, akik csak jelentős jutalékkal készítik el neked. Tehát figyelj arra, hogy milyen felületen töltöd ki, vagyis hogy hol adod be az igénylésed! A hivatalos honlap ITT érhető el.

(Plusz tipp: az igényléskor figyelj arra, hogy mindenképp ékezet nélkül add meg az adataidat! Ha megtörtént az igénylés, akkor már csak pár napot kell várnod és már veheted is a repülőjegyet.)

 

Vízum szabályzata és igénylése

 Ha a tervezett utazás három hónapnál (90 nap) hosszabb lesz, akkor vízumot kell igényelned. Két fő vízum kategória van, a (1) nem-bevándorló vízum és a (2) bevándorló vízum. A két lehetőség között a fő különbség a nevében is benne van, ha nem csupán ideiglenesen szeretnél ott tartózkodni, hanem szeretnél kiköltözni, akkor biztosan a második változatot kell megigényelned. Ezekről bővebben ITT  olvashatsz.

 

A vízumigénylés valamivel bonyolultabb, mint az ESTA, de nyugi, megfejthető! A folyamat szintén egy online nyomtatvánnyal kezdődik, a neve DS-160. A nyomtatványhoz fel kell tölteni egy fotót, amely szigorú előírásoknak kell, hogy megfeleljen, de legtöbb fotó stúdióban már tudják ezeket és elkészítik neked. Miután kitöltötted a nyomtatványt, időpontot kell foglalnod vízuminterjúra. A személyes meghallgatásra az USA magyarországi Nagykövetségének épületében kerül sor.

 

Mit ne felejts otthon? Mindenképp vidd magaddal az útleveled (ha esetleg van régebbi, az is hasznos lehet, ha nálad van), a DS-160 űrlap nyomtatott változatát, a feltöltött igazolványfotót, ha esetleg kaptál meghívólevelet a fogadószervezetedtől akkor az is fontos. Illetve, ha nem tudod felvenni a vízumot személyesen, akkor egy megcímzett és bélyegekkel ellátott borítékot is vinned kell. Előre leegyeztetett időpontban kell megérkezned és az épület előtt várakozni. Egy rövid ellenőrzés után pedig már indulhat is a beszélgetés. Az interjún elhangzó kérdések személyre szabottak, viszont, ha a keresőben szétnézel, biztosan találsz általánosabb kérdéseket.

 

Tehát, már kiválasztottad az úticélt, megszerezted a belépéshez szükséges dokumentumokat és megtaláltad a tökéletes repülőjegyet és szállást… Nos, akkor már csak két dolog van vissza, a megfelelő biztosítás megkötése és a becsomagolás! Lássuk!

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.