Nemzeti ünnep az USA-ban

02/09/2023

Mit ünneplünk az Elnökök napján? Miért fontos ez a nap az amerikaiak számára és hogyan vált hagyományos nemzeti ünneppé? Ezekről lesz szó a következőkben.

Az Elnökök Napja Washington szülinapjaként is ismert, mint nemzeti ünnep az Egyesült Államokat, amelyet minden évben február harmadik hétfőjén tartanak megrendezésre. Az ünnepi nap 1885-ben került a naptárba, hogy tiszteletét tegye az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, George Washington előtt, aki Február 22-én született 1732-ben.

 

Út a független ünneplésig

A jelentős történelmi személyiség kulcsfontosságú szerepet játszott az Amerikai Forradalomban és gyakran emlegetik az „ország atyjaként” is. Pozíciójáért hősiesen megküzdött: vezető parancsnokként szolgált a kontinentális hadseregben a forradalmi háborúk alatt a Patrióták élén. Győzelembe vezette embereit a britek ellen, ezzel biztosítva az USA függetlenségét. A csatározásokat követően, új országát már elnökként szolgálta 1789-től 1797-ig.

Az első államfőt egyébként egy szerény emberként ismerte meg a nemzet, aki nem élvezte a villogtató ünnepségeket, így élete során kevés figyelmet szentelt a születésnapjának. Általában (számunkra talán unalmasnak tűnő módon) levelekre és állami ügyekre válaszolva töltötte ezt a napot. Az ünnepség eredetileg Washington születésnapja miatt alakult ki ugyan, később nem hivatalos úton mégis mai nevén vált ismertté.

George Washington mellett az Elnökök napja minden eddigi amerikai elnök előtt meghajol, beleértve például Abraham Lincoln elnököt is, aki szintén kiemelkedő figuraként foglal helyet az ország történelmében. A tizenhatodik amerikai elnök négy évig, 1861-től 1865-ig volt államfő. Sokan őt tartják az egyik legnagyszerűbb vezetőnek, amiért átsegítette az országot a civil háborúkon és jóváhagyta az Emancipációs Nyilatkozatot. Utóbbinak köszönhetően eltörölték a rabszolgaságot az Egyesült Államokban.

Az USA idáig összesen 46 elnököt tudhat magáénak megalakulása óta egészen a jelenkorig. Négy Whig pártit leszámítva a Republikánusok és a Demokraták váltakozása figyelhető meg George Washington alapító óta. Köztük például Franklin D. Roosevelt vagy a hírhedt merénylet áldozatául vált John Fitzgerald Kennedy.

 

Mit csinálnak ezen a napon az amerikaiak?

Az Elnökök napja közkedvelt ünnep az Államokban és általában parádés felvonulásokkal, beszédekkel és más különleges eseményekkel teszik emlékezetessé ezt az eseményt, amely Amerika korábbi elnökeinek öröksége és élete előtt tiszteleg.

Számos iskola és kormányintézmény munkaszüneti napot hirdetve zárva tart, de nem csak a diákok és az állami dolgozók örvendhetnek, hiszen ugyancsak ezen a napon rengeteg leértékelés vár a boltokban. A nemzeti ünnepség étele a cseresznyés pite, mivel a történetek szerint Washington már igen fiatalon kivágott sikeresen egy egész cseresznyefát.

Ceremóniák is zajlanak, többek között a katonaságban egy lila szív alakú medállal jutalmazzák azokat, akik csatában sebesültek meg. A jelkép Washington kétszázadik évfordulója során vált szokássá. Ugyancsak hagyomány, hogy az Egyesült Államok szenátusa felolvassa ekkor George Washington búcsúlevelét, amelyet húsz év szolgálat után írt az elnök visszavonulásához közeledve.

A közösségi ünnepségek gyakran régre visszamenő hagyományokból állnak. Laredo-ban, Texas-ban és Alexandria-ban, Virginia államban (Washington szülővárosában) egy hónapig tart a megemlékezés. Ezekben a városokban tartják a legnagyobb volumenű felvonulásokat.

 

Összefoglalva tehát az Elnökök napja meglehet, nem annyira kiemelkedő esemény július 4-hez hasonlítva, de történelmileg jelentős személyekhez és dátumokhoz köthető, amelyek untalan emlékeztetnek mindenkit az egység, az állam által teremtett társadalmi berendezkedésre, az ezekhez köthető személyekre és az örökségeikre.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.