Pénzügyek Amerikában – hogyan működnek a bankok?

05/31/2023

Az Egyesült Államokban a bankoknak kiemelt szerepe van a nemzet gazdaságában, mivel széleskörű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányszervezeteknek egyaránt. Ebben a cikkben, jobban szemügyre vesszük a bankipart az USA-n belül, annak felépítését és néhány főbb vonását, amelyek egyedivé teszik azt.

 

A bankipar felépítése az USA-ban

Az Egyesült Államokban a bankszektor két fő kategóriára osztható: kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek. A kereskedelmi bankok olyan intézmények, amelyek pénzügyi szolgáltatások széles körét nyújtják vállalkozások és magánszemélyek számára, beleértve a folyószámlákat és megtakarítási számlákat, hiteleket és hitelkártyákat. A takarékszövetkezetek ezzel szemben olyan intézmények, amelyek megtakarítási számlák és jelzáloghitelek nyújtására összpontosítanak.

A kereskedelmi bankszektoron belül három fő banktípus létezik: nemzeti bankok, államilag bejegyzett bankok és közösségi bankok. A nemzeti bankokat az Office of the Controller of the Currency (OCC) szabályozza, míg az államilag bejegyzett bankokat az államok banki részlegei igazgatják. A közösségi bankok kisebb bankok, amelyek a helyi közösségek igényeinek kiszolgálására összpontosítanak.

A kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek mellett hitelszövetkezetek is léteznek az Egyesült Államokban. A hitelszövetkezetek olyan non-profit pénzügyi intézmények, amelynek tulajdonosa és működtetői képzik a tagokat. Számos olyan szolgáltatást nyújtanak, mint a bankok, de a profitszerzés helyett a tagok igényeinek kiszolgálására összpontosítanak.

 

A bankok legfontosabb jellemzői az USA-ban:

Betétbiztosítás – Az Egyesült Államokban a bankok egyik legfontosabb jellemzője a betétbiztosítás megléte. A Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) biztosítást nyújt a betétekre egy bizonyos összeghatárig, ami segít megvédeni a fogyasztókat a bankcsőd kockázatától.

Szabályozás – Az Egyesült Államokban a bankokat szövetségi és állami szervek erősen szabályozzák. Ezek a szabályozások segítenek a bankrendszer biztonságának és stabilitásának biztosításában, valamint a fogyasztók tisztességtelen vagy megtévesztő gyakorlatokkal szembeni védelmében.

Technológia – Az Egyesült Államokban a bankok élen járnak a technológiai innovációban a pénzügyi ágazatban. Számos bank kínál online és mobil banki szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy bárhonnan és bármikor kezeljék számláikat és tranzakciókat hajtsanak végre.

 

A bankok előtt álló kihívások az USA-ban:

Bár az Egyesült Államokban a bankszektor általában stabil és jól szabályozott, a bankoknak néhány kihívással is szembe kell nézniük. Az egyik legnagyobb kihívás a cybertámadások veszélye. Mivel a bankok egyre inkább a technológiára támaszkodnak szolgáltatásaik nyújtása során, sebezhetőbbé válnak a hackertámadásokkal és más cyberfenyegetésekkel szemben.
A másik kihívás, amellyel az Egyesült Államokban a bankok szembesülnek, a finetech cégek által támasztott növekvő verseny. A finetech vállalatok technológiát használnak arra, hogy olyan pénzügyi szolgáltatásokat kínáljanak, amelyek a hagyományos banki szolgáltatásokkal versenyeznek. Miközben a finetech vállalatok több lehetőséget kínálnak a fogyasztóknak, kihívást jelentenek a hagyományos bankok számára is, amelyeknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak.

 

Hogyan is működnek a hitelkártyák Amerikában?

Lehetséges pénzt felvenni kölcsön egy pénzintézettől, például egy banktól, ha éppen nincs pénzed, de vásárolni vagy szolgáltatást szeretnél igénybe venni. Amikor a hitelkártyát vásárlásra használod, a hitelkártya kibocsátója a kártyabirtokos nevében fizet a kereskedőnek, és Te leszel felelős a kölcsönzött pénz visszafizetéséért a kibocsátónak.

Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú pontban ismertetjük, hogyan működnek a hitelkártyák az Egyesült Államokban:

Hitelkeret: Amikor hitelkártyát igényelsz, a kibocsátó meghatározza a hitelkeretet, amely a maximálisan felvehető pénzösszeg. A hitelkeretet olyan tényezők alapján határozzák meg, mint például a hitelpontszámod, jövedelmed és hiteltörténeted, vagyis hogy mennyit vásároltál már hitelkártyával, mennyit keresel és miket vásároltál eddig.

Kamatlábak: Ha hitelkártyával vesz fel kölcsönt, a fennálló egyenleg után kamatot kell fizetned. A kamatlábat éves teljes hiteldíjmutatóban (THM) fejezik ki, és olyan tényezők függvényében változik, mint a kibocsátó, a hitelpontszámod és a kártya típusa.

Minimális fizetés: Minden hónapban kapsz egy kimutatást, amely tartalmazza az egyenleged és a minimálisan fizetendő összeget. Választhatsz, hogy a teljes egyenleget vagy csak a minimális összeget fizeted, amely általában az egyenleg egy kis százaléka.

Jutalmak: Sok hitelkártya kínál jutalmazási programokat, amelyekkel pontokat, pénzvisszatérítést vagy egyéb előnyöket szerezhetsz a kártyád használata során. A jutalomprogramok széles skálán mozognak, ezért fontos, hogy a kártya kiválasztása előtt összehasonlítsd a feltételeket!

Díjak: A hitelkártyáknak lehetnek díjai, például éves díj, késedelmi díj, egyenlegátutalási díj vagy külföldi tranzakciós díj. Mindenképpen olvasd el az apró betűs részt, hogy megértsd a kártyához kapcsolódó díjakat!

Hitelpontszám: A hitelkártya-aktivitása, beleértve a fizetéseket és az egyenlegeket, hatással lehet a hitelpontszámodra. Az időben történő fizetés és az egyenlegek alacsonyan tartása javíthatja a pontszámodat, míg az elmulasztott fizetések és a magas egyenlegek ronthatják azt.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.