Mesehősök a Mesenemez kiállításon

07/11/2023

Sipos Andrea, a Hungarianhub csapatának önkéntes munkatársa, főállása mellett évek óta hódol a Nemezelés művészetének.

A nemez egy ősi eredetű anyag, gyapjúból, állati szőrből tömörített vastag, posztószerű anyag, amit évezredek óta használnak, már az ősmagyarok körében is elterjedt technika volt. Nemezből készítették a ruhákat, sátrakat és a szőnyegeket is. A jó víz és hőállóságának köszönhetően a mai napig használják ipar, mezőgazdaság és a gyógyászat területén is.

Andrea munkáit a mesevilág sokszínűsége inspirálja, amit tűnemez technológiával készít.


A tűnemezeléshez egy speciális tűre és sok-sok türelemre van szükség. A gyapjút sokszor megszurkálva a szálak összekeverednek, a folyamatos szurkálás hatására egyre inkább tömörödnek és szilárdulnak, így stabil alakzatokat tudunk létrehozni.

Eddig elkészült kollekcióban magyar és amerikai mesehősök szerepelnek, akiket egyaránt nagy szeretettel fogadnak kicsik és nagyok, idősek és fiatalok. A figurák között megelevenedetnek előttünk régi barátaink úgy, mint TV Maci, Kockásfülű nyúl, Donald kacsa, Rózsaszín párduc, de mai mesefigurák, mint Spongyabob és barátai, Sonic vagy a Jégvarázs Olafja is.

Idén márciusban lehetőség nyílt, hogy a Kossuth Foundtaion szervezésében mesefigurák egy részét a washingtoni magyar házban láthassa a közönség, júniusban pedig a XXVII. Jász Világtalálkozón kerültek kiállításra a mesehősök.

„Folyamatosan dolgozom, hogy még több mesehőst tudjak elkészíteni az közönség számára, hogy a gyerekek találkozhassanak kedvenc mesehősükkel, a felnőttek pedig visszacsöppenhessen egy kicsit gyerekkorukba.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.