Egy Fiatal Magyar Úszó Amerikai Kalandjai

10/18/2023
Következő cikkünk alanya Matyikó Marcell, aki nem csupán egy fiatal magyar úszó – aki az uszodában találta meg önmagát –, hanem egy ambiciózus és elkötelezett diák is, aki elhivatottságával és szorgalmával kiemelkedik mind a tanulmányokban, mind az úszóversenyeken. Mindezt az Amerikai Egyesült Államokban teszi, egy olyan országban, ahol a lehetőségek szinte végtelenek. Tekintsünk be ennek a fiatal tehetségnek az életébe, és ismerjük meg azokat a kihívásokat, amelyekkel egy fiatal küzd, miközben együtt próbálja tartani az élet két legfontosabb területét: a tanulást és az edzést.

   

Először is kérlek picit mesélj arról, hogy hol születtél és nőttél fel és hogyan kerültél be az úszás világába.

Veszprémben születtem és nőtem fel, egyetlen egyszer költöztünk, városon belül. Kisgyerekként volt egy kisebb problémám a lábammal, így szárazföldi sportokat nagyon nem űzhettem. Négy és fél éves voltam, amikor rátaláltunk Balatonfűzfőn a Vidra SE-re, azon belül is Kenyeres Tiborra, az első úszóedzőmre. Valami nagyon megfogott az úszásban, hiszen az elkövetkezendő tíz évben Tibi bácsi meghatározó része lett az életemnek. Egészen a középiskola kezdetéig Fűzfőn edzettem, azonban a gimi mellet megoldhatatlan lett a napi többszöri ingázás, így klubot váltottam és a Veszprémi Úszó Klubban folytattam az úszást.

 

Mikor és miért döntöttél úgy hogy kiköltöztél Amerikába?

Sosem gondoltam úgy az úszásra, mint egy végső cél. Rengeteget kaptam a sporttól (jót is, rosszat is), azonban ahogy közeledett a gimnázium vége, úgy éreztem, hogy kell még ebben lennie valaminek, nem hagyhatom csak úgy abba, ennyi év kemény munka után. 11-ben keresett meg egy magyar cég, akik sportolók Amerikai Egyetemekre való kijuttatásával foglalkoznak. Nem sokkal később elkezdtük velük a közös munkát (önéletrajz, vizsgák, e-mailek, vízum, …), azonban a New York-i lehetőség az utolsó utáni pillanatban jött, utolsó Gimnáziumi évem tavaszán, a Covid-19 világjárvány kezdete után pár hónappal. Ösztöndíjjal New Yorkban élni és egyetemre járni, ráadásul egy abban az évben induló férfi úszócsapatban edzeni, visszautasíthatatlan ajánlat volt.

 

Melyik egyetemre jársz és mit tanulsz az egyetemen?

A Long Island University Brooklyn-i Campus-ára járok. Ez egy amerikai viszonylatban kicsi egyetem Downtown Brooklynban, nagyjából 15 perc sétára az East Rivertől. Metróval a Times Square húsz, a Central Park harminc percre van. Az egyetemen egyébként biológiát tanulok, a jelenlegi az utolsó évem.

 

Neked mi a legnagyobb kihívásos student-athlete-ként?

Az évek tapasztalatából azt mondhatom, messze a legnagyobb kihívás az egyensúly megtalalálása az élet különböző területein. A sulin és az edzéseken kívül sokat is dolgozom, ez még jobban besűríti a mindennapokat. Ezek mellet a kapcsolatok fenttartása is fontos számomra. Igyekszem minél több időt eltölteni a barátnőmmel, az itteni barátaimmal. Az otthoniakkal való kapcsolattartás még nehezebb. A családommal és az otthoni barátokkal a közösségi médiákon tartjuk a kapcsolatot, igyekszünk minél többször hívni egymást. Gyakran érzem azt, hogy 168 óra nem elég egy héten és az eddigiekben az alváson spóroltam időt. Azonban tisztában vagyok vele, hogy ez nem egészséges, így az utóbbi időben igyekszem többet pihenni. Ahogy közeledik a diplomaosztó, egyik másik nagy kihívás megtalálni, hogyan és hol szeretném tovább folytatni. Szeretnék mesterképzésre menni Európában, ez is rengeteg utánajárással, tervezéssel jár.

 

Nem lehet egyszerű versenysportolónak lenni és folyamatosan jól teljesíteni az edzéseken és a versenyeken, emellett pedig a tanulást is fent kell tartanod. Hogyan egyensúlyozod tanulmányi és az atlétikai köteletezetségeidet? Van-e egy stratégiád, ami bevált az évek alatt?

A siker kulcsa szerintem a saját magammal folytatott folyamatos kommunikáció. Mi az, ami jól esik és hatékony? Mi az amin tudok változtatni, ha valami nem úgy megy, ahogy szeretném, elképzeltem? Ez egy folyamatos tanulási folyamat, ami által nemcsak hatékonyabbá válik az ember, de magáról is mindig tanul új dolgokat. Szerencsés típus vagyok, a tanulás gyorsan megy, ez nagyban megkönnyíti az órákra való felkészülést. Mindig sokat emlegettem, hogy a naptáram és a jegyzeteim nélkül képtelen lennék helytállni. Igyekszem minden teendőmet felírni és rendszerezni, így mindig tudom éppen mikor mire kell fókuszálnom. Nagy időspórolás a multitasking, azonban mindig figyelnem kell arra, hogy ez ne menjen a minőség rovására (nem csak egy beadandó esetében, de kapcsolati téren is). Azokon a közösségi médiákon, ahol nem kizárólag csak kommunikálok, screenlockot használok, hogy ne vesztegessem az időt felesleges telefonozással. Ez a módszer különösen jól bevált, érdekes módon nem is szoktam kitölteni a megadott időt, pedig előtte sokkal többet használtam ezeket az alkalmazásokat. Utolsóként említeném meg talán a legfontosabb dolgot. Fontosnak és szerencsésnek tartom azt, hogy egy olyan közösségi háló van mögöttem (család, barátnő, barátok), akik mindenben támogatnak, akikben megbízom és akikre tudok támaszkodni nehéz időkben.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton haladok. Négyszeres konferenciabajnoknak és konferencia rekordtartónak tudhatom magam, valamint többek között az utóbbi évet 4.0 GPA-vel végeztem. Az iskola és a konferencia is elismeri a munkámat, az évek során számos kitüntetéssel lettem gazdagabb. NEC Commissioner’s Honor Roll and Spring Academic Honor Roll (2021-2022); NEC Winter Commissioner’s and Academic honor rolls, Academic All-District from College Sports Communicators, NEC Scholar-Athlete as conference’s top combined academic/athletic achiever for men’s swimming & diving (2022-2023) (az utóbbiból évente egy úszót választanak az egész konferenciából).

Végül, de nem utolsósorban pár “Rapid fire question”:

  • Burger vagy Rakott krumpli?

Őszinten ez nagyon fifti-fifti

  • Cheesecake vagy Somlói galuska?

Somlói galuska

  • Peanut butter and jelly vagy Palacsinta?

Palacsinta

  • Chicken fried steak vagy Paprikas csirke?

Paprikás csirke

  • Mac and cheese vagy Túrós csusza?

Mac and Cheese

  • Tankcsapda vagy AC/DC?

AC/DC

  • Lánchíd vagy Brooklyn Bridge?

Brooklyn Bridge

  • Balatoni nyaralás vagy floridai homokos partok?

Balatoni nyaralás

  • Foci vagy Amerikai foci?

Csakis foci. Nagy FC Barcelona szurkoló vagyok

Az „Én Amerikám” blogsorozatban több Amerikában sikeres magyar sportolót is bemutattunk, kattints ide és ismerd meg őket is!

 

Zádor Eszter

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.