Egy magyar teniszező amerikai álmokkal

10/10/2023
Udvardy Panna, pár hete töltötte be a 25. életévét, de már évek óta a magyar teniszvilág egyik legkiemelkedőbb tagja. Panna Balatonbogláron született és nevelkedett, majd tinédzser korában felköltözött Budapestre ami megadta neki az extra löketet ahhoz, hogy profi karrierbe kezdhessen. Már junior játékosként is nagy tehetségnek számított, többszörös magyar válogatott volt és nemzetközi versenyeken is rendszeresen jelentős sikereket ért el.
Fotó: Zádor Péter

Panna tavaly szeptemberben egyéniben elérte eddigi legjobb világranglista helyezését, ami a 76. hely volt. Párosban pedig eddigi legjobbja a 65. hely amelyet tavaly októberben sikerült megszereznie.

Tenisz eredményei mellett ami érdekes, hogy pár évvel ezelőtt Panna úgy döntött Amerika lesz a központi lakhelye. Beszélgetésünk az amerikai élet és a sport témája köré fonódott.

 

Mikor jöttél ki Amerikába és miért Floridára esett a választás?

Öt éve költöztem ki Jupiter városába, Floridába. A barátom itt kapott állást a New York Mets baseball csapatánál, így én is kijöttem vele. Mindig is a lehetőségek országának találtam Amerikát és ez be is bizonyosult. Ahogy kijöttem találtam egy tenisz akadémiát Floridában ahol ösztöndíjat kaptam és díjmentesen tudtam edzeni. Nagyon nagy segítség volt hiszen WTA (Women’s Tennis Association) 300-adikként nagyon nehéz edzőért fizetni és utazni.

Pár évvel később úgy gondoltam, hogy ha még előrébb szeretnék kerülni a világranglistán, kelleni fog egy utazó edző és egy nagyobb stáb. Így megkerestem több teniszt kedvelő hírességet és Redfoo (énekes/dj) egyből gondolkodás nélkül segített. Az ő támogatásával sikerült egy magán edzőt fogadnom és egy év alatt 350-ről 90-ik helyre javítottam a rangsoromat.

 

Mi fogott meg Amerikában?

Főleg a mentalitást. Mindenki szívesen segít és nincs rosszindulatúság. Sportolóként nagyon megbecsülik az embert. Amerika a lehetőségek országa, ha valaki el akarja érni az álmait és keményen dolgozik akkor szerintem itt minden megvalósítható.
Például Covid időszaka alatt, Floridában, a Saddlebrook Tenisz Akadémián maradtam és volt lehetőségem 16 héten keresztül bemutató versenyt játszanom. 16 hét alatt több mint 100 meccset játszottam amivel rengeteget fejlődtem és új kapcsolatokat építettem. A legnagyobb fejlődésem a teniszben mindenképpen itt történt és még mellé életreszóló barátokat is szereztem.

 

Profi sportolás mellett, tanulsz is. Melyik egyetemre jársz és hogyan tudod összeegyeztetni a folyamatos utazás és versenyzéssel?

Igen, jelenleg a második évemet végzem az Indiana East University-ben. Pszichológiát tanulok ami nagyon érdekelt hiszen teniszben elengedhetetlen a mentális felkészültség/fittseg.

Szerencsére az összes órám online van és én választhatok, hogy hány órát veszek fel egy szemeszterben így az edzéseimhez tudom igazítani a tanulást.

 

Hogyan maradsz motivált és mentálisan koncentrált a nehéz mérkőzések vagy karriered időszakai alatt?

Mindig próbálok apró kis célokat kitűzni magamnak ami segít abban, hogy motivált tudjak maradni és tovább fejlődni. Nekem fontos, hogy ne feltétlenül csak a győzelemre fókuszáljak a meccsen vagy éppen a rangsoromra, hanem inkább arra, hogy milyen teniszt szeretnék játszani, milyen ütésre kell koncentrálnom, miben szeretnék fejlődni. Ez segít abban, hogy mindig a következő ütésre, pontra, edzésre figyeljek hiszen ez az amit én tudok kontrollálni.

 

Mesélnél néhány emlékezetes pillanatot vagy kiemelkedő eseményt az eddigi pályafutásod során? 

Sok nagyon szép és szomorú pillanatot éltem át karrierem során ami segített abban, hogy jobb teniszező és személy legyek amiért nagyon hálás vagyok. Idén éltem át talán a legkiemelkedőbb pillanatot karrieremben amikor Wimbledonban center pályán jatszottam Sabalenka [vilagranglista 2. helyén álló teniszező, mostmár világelső] ellen. Óriasi élmény volt a világ egyik legnagyobb center pályáján játszani, egy álmom vált valóra.

Milyen tanácsot adnál azoknak a fiatal, feltörekvő teniszezőknek, akik a te nyomdokaidba szeretnének lépni? 

Azt tanácsolnám a feltörekvő teniszezőknek, hogy dolgozzanak keményen és élvezzék az utat. Könnyű néha beleszürkülni a mindennapokba és ilyenkor fontos, hogy emlékeztessük magunkat, hogy miért kezdtük el és milyen szerencsések vagyunk, hogy azt csinálhatjuk nap mint nap amit szeretünk.

A tenisz rengetegeket tud nekünk tanítani pályán és pályán kívül egyaránt és kemény munkával és jó hozzáállással bárhova el tudunk jutni.

 

Végül, de nem utolsósorban pár “Rapid fire question“: 

  • Burger vagy rakott krumpli? Burger
  • Cheesecake vagy somlói galuska? Cheesecake
  • Peanut butter & jelly vagy palacsinta? Palacsinta
  • Chicken fried steak vagy paprikás csirke? Paprikás csirke
  • Mac and cheese vagy túrós csusza? Mac and cheese 

Az „Én Amerikám” blogsorozatban több Amerikában sikeres magyar sportolót is bemutattunk, kattints ide és ismerd meg őket is!

Panna a napokban egy ITF versenyen vesz részt ahonnan küldött nekünk egy videót arról hogy hogyan telik neki egy meccsnap, amit az alábbi linken tudtok megnézni.

 

Zádor Eszter

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.