Mi a hungarikumok jelentősége?

03/12/2024

Tőzsér Anett (kutató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet) írása.

A hungarikumok olyan jellegzetes, csak a magyarságra jellemző értékek, amelyekről a magyarok ismertek a világban, s ezért az országimázs formálásában is meghatározó szerepet töltenek be. A külföldiek a világszerte ismert „hungarikumokkal” azonosítják a magyarokat, ilyenek például a gulyásleves, a tokaji aszú vagy a Hortobágyi Nemzeti Park, a Puszta.

Ez a fajta „márkázás” nem csupán magyar jelenség. A legtöbb nemzet felcímkézi azokat az önazonosságát kifejező értékeit, amelyeket patriotikumként tart nyilván. Ennek megfelelően beszélhetünk polonikumokról, germanikumokról, italikumokról, frankofonikumokról, anglikumokról stb. A különbség az, hogy ezek a nemzetek nem rendelkeznek a magyarországihoz hasonló ún. nemzeti értéktárral. Ha a magyarhoz hasonlóan létezne francia, angol vagy német értéktár, akkor azok listáján minden bizonnyal szerepelnének e nemzeteknek olyan brandjei, ikonjai, mint például az Eiffel-torony, a Louvre, a croissant (Franciaország); a windsori kastély, a londoni Tower, a yorkshire pudding (Anglia); a német autóipar, a bajor sör, a kölni dóm (Németország).

Magyarországon 2012-től gyűjtik hivatalosan a hungarikumokat, és ettől kezdve van egységes szabályozás arra nézve, hogy mi lehet hungarikum. A 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról (a továbbiakban: hungarikumtörvény) kimondja, hogy a hungarikumokat és a nemzeti értékeket gyűjteni, ápolni, őrizni kell, mert az összetartozás és a nemzeti tudat erősítésében kulcsszerepet játszanak. Mindemellett be kell azokat mutatni, hiszen fontos szerepük van az imázs kialakításában, ráadásul gazdasági haszon is származhat belőlük. Kiemelendő továbbá a nemzetstratégiai szerepük is, hiszen a hungarikumok célterülete a gyűjtés és a megőrzés tekintetében nem csupán Magyarország, hanem minden olyan közösség, amelyet magyar emberek alkotnak.

Magyarország Alaptörvénye is megállapítja a magyar nemzet egységére alapozva, hogy a magyar nemzeti értékek megőrzendő és egyedülálló értékek, azok védelme hozzájárul a nemzeti azonosságtudat kialakulásához és megszilárdításához.

A hungarikumok csak Magyarországra jellemző, különleges, egyedi minőségű magyar termékek, illetve csak Magyarországon megtalálható, egyedülálló természeti, vagy kulturális értékek (őshonos, vagy itt nemesített állat- és növényfajok, országosan ismert népművészeti, képzőművészeti alkotások, különleges építészeti alkotások stb.).

A hungarikumtörvény utasítása alapján a végrehajtási rendelet rendelkezik arról, hogy a nemzeti értékeket a gyűjtés során milyen kategóriákba kell besorolni. Ez alapján az azonosítás kategóriái: az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipari és műszaki megoldások, a kulturális örökség, a sport, a természeti környezet, a turizmus és vendéglátás.

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg (2024 márciusban) 89 kiemelkedő nemzeti érték szerepel. A legtöbb érték a kulturális örökség, valamint az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában található.

A Hungarikum Bizottság 2013. január 31-i döntésével a hungarikum törvény erre vonatkozó III. 12. § (2) pontja alapján a törvény erejénél fogva automatikusan a hungarikumok közé soroltatnak az UNESCO magyarországi világörökségi helyszínei és szellemi kulturális örökségei.

A hungarikumtörvény 2015. évi módosításának egyik legfontosabb rendelkezése a külhoni értékgyűjtés magyarországi mintára történő megteremtése volt. A Kárpát-medencei hálózati gazdaság fejlesztéséhez, a nemzetstratégiai keretprogramok megvalósításához nagymértékben hozzájárulhat az, hogy a hungarikumokkal ilyen szinten foglalkoznak. Jelenleg hat olyan hungarikum szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, mely a külhoni nemzetrészt képviseli: a csíksomlyói búcsú és kegyhely, Torockó épített öröksége, a kürtőskalács, a székelykapu, a tordai vallásbéke és a pozsonyi kifli.

A témáról bővebben az alábbi dokumentumokban lehet olvasni:

  • Tőzsér Anett: A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában: Egyetemi tankönyv. Budapest: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Kiadó (2023), 202 p. Elérés
  • Tőzsér, Anett: The Role of Hungaricums in the Development of Settlements. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat 17: Special Issue pp. 415-430., 16 p. (2021). Elérés
  • Tőzsér Anett: A hungarikumok hatása a települési identitásra: Kutatási jelentés. Budapest Nemzetstratégiai Kutatóintézet (2021), 62 p. Elérés
  • Tőzsér Anett: A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában: Kutatási Jelentés. Budapest: Nemzetstratégiai Kutatóintézet (2023), 49 p. Elérés
  • Tőzsér Anett: A hungarikumok szerepe a települések fejlődésében. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat 18: 1-3 pp. 154-171., 18 p. (2022). Elérés
  • Tőzsér Anett: A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat 19: 1-3 pp. 325-344., 20 p. (2023). Elérés

Kép forrás: https://www.hungarikum.hu/

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.