Washington — Hungarian Embassy

3910 Shoemaker St, NW Washington DC 20008
(202) 362.6730
+1.202.362.6730

Los Angeles — Hungarian Consulate-General

11766 Wilshire Boulevard, Suite 410 Los Angeles, CA 90025
(310) 473.9344
+1.310.473.9344

New York — Hungarian Consulate-General

223 East 52nd St New York, NY 10022
(212) 752.0669
+1.212.752.0669

Országgyűlési választás - 2022

Grafikus magyarázat
https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/02/valasztas_22_USA.jpg
https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/02/valasztás_usa_22.jpg
Szavazás napja az Egyesült Államokban – április 2.
HoursMinutesSeconds

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit kell tennem?
Magyarországon bejelentett lakóhellyel NEM rendelkezőkre vonatkozó szabályok
Magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékbe vétele- március 9.
HoursMinutesSeconds
Szavazási levélcsomag leadása – március 21.
HoursMinutesSeconds
Postai levélszavazás vége – április 1.
HoursMinutesSeconds
1. Kinek kell regisztrálnia?
Külföldön élő magyar állampolgárként Ön csak azt követően szavazhat, hogy a Nemzeti Választási Iroda felvette a magyar választói névjegyzékbe (regisztráció). A névjegyzékbe vételt minden külföldi lakóhellyel rendelkező 17. életévét betöltött magyar állampolgár kérheti, akit magyar bíróság nem zárt ki a választójog gyakorlásából.

Az alábbi táblázat mutatja, hogy milyen esetekben van szükség regisztrációra:
https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/02/Screen-Shot-2022-02-08-at-9.32.46-AM.png
A regisztrációhoz szükséges nyomtatványt kitöltheti személyesen Magyarország külképviseletein valamint az az interneten is elérhető a valasztas.hu honlapon.
A regisztrációs kérelemnek legkésőbb a szavazás napját megelőző 25. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Kérjük, hogy regisztrációját ne hagyja az utolsó hetekre vagy napokra!
4. Korábban már regisztráltam/részt vettem a 2018. évi magyarországi országgyűlési választáson,szükséges-e újra regisztrálnom?
Nem szükséges újra regisztrálnia. Ön a regisztrálástól számított 10 évig szerepel a névjegyzékben, ezen időszakban valamennyi országgyűlési választáson és országos népszavazáson részt vehet, ha magyar bíróság nem zárt ki a választójoga gyakorlásából.
5. Meddig érvényes a regisztrációm?
A névjegyzékbe vételtől számított 10 évig. A 10 év számítása azonban elölről kezdődik, ha Ön kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását, továbbá akkor is, ha adatait módosítja, vagy szavaz.
6. Az állampolgársági eskü letételekor/az előző választás alkalmával még nem töltöttem be a 17. életévemet, mi a teendő?
A 17. életév betöltésével lehetőség nyílik a regisztrációra azoknak a személyeknek is, akik az eskütételkor, illetve a korábbi választás alkalmával még nem töltötték be 17. életévüket. A 2. pontban foglaltak szerint van lehetőség a regisztrációs nyomtatvány kitöltésére.
Regisztráció esetén a névjegyzékbe vételről vagy annak elutasításáról a Nemzeti Választási Iroda értesítést küldött Önnek az Ön által megadott e-mail címre, telefax számra vagy postai címre. Ennek az értesítésnek a megléte igazolhatja az Ön számára a regisztráció megtörténtét.

Amennyiben részt vett a 2016. évi országos népszavazáson, vagy a 2018. évi magyar országgyűlési választáson Ön a 2022. évi választásra is érvényes
regisztrációval rendelkezik.

Ha felkeresi kollégáinkat Magyarország külképviseletein, ők segítenek annak
kiderítésében, hogy Ön korábban regisztrált-e?
Ezt a változást be kell jelentenie a Nemzeti Választási Iroda részére, az erre rendszeresített nyomtatványon. A nyomtatványt kitöltheti személyesen Magyarország külképviseletein, valamint az interneten a valasztas.hu honlapon.
Lehetősége van ismételten kitölteni a regisztrációs kérelmet. Ha felkeresi
kollégáinkat Magyarország külképviseletein, ők segítenek a regisztrációs
nyomtatvány ismételt kitöltésében.
Ha a szavazólap átvételi módján szeretne változtatni (lakcímre kérte, de mégis valamely Nagykövetségen/Főkonzulátuson szeretné átvenni, vagy valamely Nagykövetségre/ Főkonzulátusra kérte, de mégis a lakcímén szeretné megkapni a szavazási levélcsomagot), ezt a változást be kell jelentenie a Nemzeti Választási Iroda részére az erre rendszeresített nyomtatványon. A nyomtatványt kitöltheti személyesen a Magyarország Külképviseletein, valamint az interneten a valasztas.hu honlapon.
A változást bejelentheti személyesen Magyarország külképviseletein.
(lsd. fent)
Kérjük, hogy a regisztrációhoz vagy a változás bejelentéséhez magyar
lakcímkártyáját, személyazonosításra alkalmas okmányát (magyar útlevél,
magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar vezetői engedély), valamint
honosítási okiratát feltétlenül vigye magával, amennyiben a változást
Magyarország valamely külképviseletén szeretné bejelenteni! A regisztrációs
kérelmet a magyar lakcímkártya adatai alapján kell kitölteni. Ha
lakcímkártyával nem rendelkezik, a magyar útlevele, ha azzal sem rendelkezik,
a honosítási okirata alapján töltse ki a nyomtatványt!
A házasságkötést/válást be kell jelentenie, mert ezeket az eseményeket Magyarországon is anyakönyveztetni szükséges. Az erre vonatkozó bejelentést megteheti Magyarország külképviseletein, vagy bármely magyarországi anyakönyvvezetőnél. Fontos ugyanis annak bejelentése, ha a házasságkötéssel/válással neve és/vagy lakcíme megváltozott!
IGEN. Ha Ön magyarországi lakcíméről kijelentkezett, a külföldön élő magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint szavazhat. Tehát ebben az esetben szükséges a névjegyzékbe vétel kérelmezése, vagyis a regisztrációs nyomtatvány kitöltése! Kérjük, a 2. pontban foglaltak szerint járjon el.
IGEN. Ha Ön az állandó lakcím helyett már csak tartózkodási hellyel rendelkezik Magyarországon, a külföldön élő magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint szavazhat. Tehát ebben az esetben szükséges a névjegyzékbe vétel kérelmezése, vagyis a regisztrációs nyomtatvány kitöltése! Kérjük, a 2. pontban foglaltak szerint járjon el.
Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezőkre vonatkozó szabályok
Jelentkezés a külképviseleti névjegyzékbe – március 25.
HoursMinutesSeconds
1. Szükséges-e regisztrálnom, ha Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezem?
NEM. Ön, mint magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár automatikusan bekerül a központi névjegyzékbe, nem kell regisztrálnia.
IGEN, ebben az esetben kérnie kell a választó névjegyzékbe vételt, vagyis regisztrálnia kell. Kérjük, a 2. pontban foglaltak szerint járjon el.
A Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok fő szabály szerint a magyarországi lakcímük szerinti szavazókörben szavazhatnak.
Ha a szavazás napján nem a magyarországi lakcíme szerinti településen tartózkodik és szavazni szeretne,
a) amennyiben Magyarországon tartózkodik, átjelentkezhet másik magyarországi településre,
b) amennyiben külföldön tartózkodik, felvételét kérheti a tartózkodási helye szerinti külképviselet külképviseleti névjegyzékébe, miután a választás kitűzésre került (2022. elején).
4. Mi a teendő, ha magyarországi lakóhellyel rendelkezem, de a választás napján külföldön tartózkodom, és külföldön szeretnék szavazni?
Önnek, mint magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárnak, amennyiben a szavazás napján külföldön tartózkodik, ahhoz, hogy külföldön szavazhasson, kérnie kell a külképviseleti névjegyzékbe vételét, miután a választás kitűzésre került (2022. elején).

Kérjük, a 21. pontban foglaltak szerint járjon el.
A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet, amelyben a külföldön tartózkodó választópolgár kérheti, hogy a tartózkodási hely szerinti külképviseleten (nagykövetségen, főkonzulátuson) szavazhasson, a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőhöz kell benyújtani.

A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy elektronikusan a valasztas.hu oldalon keresztül.
6. Szavazhatok-e levélben, ha magyarországi lakóhellyel rendelkezem, de külföldön élek?
NEM. A magyarországi lakóhellyel rendelkező, külföldön élő
választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak
személyesen, levélben nem!
7. Mikor kell benyújtani a külképviseleti névjegyzékbe vételre irányuló kérelmet?
A kérelmet a választás kitűzését követően (2022. elején) lehet benyújtani, és annak legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon kell megérkeznie Nemzeti Választási Irodába. Kérjük, figyelje a határidőre vonatkozó tájékoztatókat!

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak minden választást megelőzően kérelmezniük kell a külképviseleti névjegyzékbe vételt, amennyiben külföldön kívánnak szavazni!
NEM érvényes! Önnek, mint magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak a minden választást megelőzően kérelmeznie kell a
külképviseleti névjegyzékbe vételt, amennyiben külföldön kíván szavazni!
A külképviseleti szavazás időpontja a magyarországi szavazás napja, kivéve az amerikai kontinenst, ahol a magyarországi szavazás napját megelőző napon lehet majd szavazni.

Nagykövetségek és Főkonzulátusok

Találd meg a térképen a hozzád legközelebb eső nagykövetséget!

Fontos tájékoztatás a koronavírus-világjárványra tekintettel

a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a külképviseleten

2022. április 2-án személyesen szavazó választópolgárok számára

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezők külképviseleti szavazása során minden esetben be kell tartani a helyi járványügyi szabályokat, így többek között a zárt helyek látogatására vonatkozó maszkviselési, távolságtartási és oltottsági/védettségi előírásokat is. A külképviseletek nem tudnak felmentést biztosítani a járványügyi szabályok betartása alól akkor sem, ha az befolyásolja a választópolgár szavazási lehetőségét.

Kérjük, hogy a fentiekre figyelemmel a szavazás napjáig folyamatosan kövessék nyomon az Önök által szavazási helyszínként kiválasztott ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint külképviseletünk, illetve a Nemzeti Választási Iroda honlapját.


Tartalom eredeti forrása: 

https://washington.mfa.gov.hu/


https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.