Irma hurrikán lábnyoma

08/14/2017

Daytona Beach magyar szemmel az Irma hurrikán után

Egy éven belül két hurrikán is végig söpört a Florida keleti partjának északi részen található Daytona Beach-en, amelynek vonzáskörzetében a becslések szerint több ezer magyar él. Matthew hurrikán 2016 őszén, főleg Florida keleti partját súlytotta erősebben, de a megyének szerencséje volt, mivel az előrejelzések szerint sokkal erősebb vihart prognosztizáltak. Volusia megye mintegy 67 millió dolláros kárt könyvelhetett el és hosszú hónapokig tartott a rekonstrukció az épületekben és a lelkekben is.

Irma hurrikán – a keleti part szempontjából – szintén szerencsésebb kimenetelű volt, hiszen trópusi vihar kategóriává „szelídült” vasárnap éjszakára; az egy héttel korábbi előrejelzések alapján akár 4-es erősségű vihar is tombolhatott volna Florida ezen részén. Ennek alapján nagyon nehéz volt eldönteni, hogy mi a megfelelő megoldás a személyes biztonság érdekében: menni vagy maradni? Az emberek általában a média, a helyi szervek, illetve az állam kormányzójának tájékoztatóit figyelembe véve hozták meg a döntést.

Az idei évben sokan döntöttek úgy, hogy északabbra fekvő államokban húzzák meg magukat Irma elvonulásáig, mig a közösség egy része maradt az otthonában vagy menedékhelyen húzta meg magát. Az otthonukat ideiglenesen elhagyóknak számolni kellett – az oda és a visszafelé vezető úton egyaránt- a fokozott közúti forgalommal, szálláshelyek korlátozott elérhetőségével és benzinhiánnyal. Egy magyar család az észak-karolinai Charlotta-ba tartó utat az átlagos 7 óra helyett közel 12 óra alatt tette meg. A visszavezető út is kiszámíthatatlan volt. Ugyanebben a városban tartózkodó magyarok kedden délután egykor indultak útnak és hajnal 5 órakor jutottak haza, az este 8 órai érkezés helyett. A döntést sokaknál az is befolyásolta, hogy napokkal a hurrikán előtt már üzemanyag ellátási gondok merültek fel, valamint a boltok vizes polcai is legtöbbször üresen álltak. Számos család még mindig áram nélkül van (szeptember 14-én), sokaknál még víz sincs. Az iskolák egy jo része egész héten zárva lesz víz- vagy áramellátasi gondok miatt.

Asztalos Emese lelkésznő tájékoztatása szerint a Magyar Templom (Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül) épületében nem keletkezett nagyobb kár annak ellenére sem, hogy óceánparti részen található az intézmény. Emese a hurrikán előtt és alatt is folyamatos tájékoztatást adott az online közösségi felületeken hurrikánról és szükséges  teendőkről, amit közel 10,000 ember nézett meg. Jelenleg jótékonysági gyűjtést szervez a rászorulók megsegítésére, a Miamiban található Magyar Háznak és templomnak is felajánlotta már a segítségét.

Több magyar vállalkozás is szerencsésen átvészelte a vihart, például a Herbert’s Bakery – igaz szűkített menüvel- már kedden várta a finom, magyaros ízekre vágyó vendégeket. Van olyan magyar vállalkozás is, amelyik éppen vízkárok elhárítására szakosodott, nekik egészen biztosan sűrű napjaik vannak.

A magyarok a Facebookon és sms-ben folyamatosan tartják egymásban a lelket és támogatják egymást abban, amiben csak lehet. Felfokozott érdeklődés volt a magyarországi média és a rokonok, barátok részéről is, ami szintén jelezte, hogy ez a vihar komolyabb veszélyt tartogatott magában egész Floridára, amelyet a nyugati-partiak szenvedtek el jelentősebben ez alkalommal.

 

Pazaurek Piros

HungarianHub- Alapító

Sajtómegjelenések:

Szeptember 7.-Híradó-MTVA 20:30 perctől

Szeptember 8.-Híradó-RTL Klub

Szeptember 9.-Híradó-MTVA 4:30 perc

Bors napilap: Bors Napilap

Szeptember 11.- ATV-Start

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.