A Magyar Dal ünnepe New Yorkban

05/22/2019

A közönség számára élmény volt Pankovits Nikolett szóló éneke, a Sextet játéka, a női kórus előadása. A koncert során a szólóban, a River Voices énekegyüttes, vagy az együttes tagjai triója, illetve három vendég népzenész kíséretével számos Bartók Béla és Kodály Zoltán által felkutatott dal hangzott el.

A tudósító számára feltűnő volt, hogy koncerten elhangzott magyar dalok többsége, szomorú hangvételű, többségük lassú tempójú volt, a vágyról, a fájdalomról szóltak. A közönség magyarul nem tudó része számára – nem értvén a szöveget – talán nem tűnt fel, azonban a dallamokból ez kiviláglott. A fellépő művészek is érezhették ezt, ezért a koncert dalai között egy-egy magyar versen kívül, több jazz improvizációt is beiktattak, hogy ez is feloldja a szomorú zenei hangulatot. Talán nem véletlenül a legnagyobb sikert az “aki dudás akar lenni” kezdetű magyar népdal aratta.

A Sextet tagjai között a magyarországi születésű Pankovits Nikoletten kívül más magyar származású nincsen. Ezért is különleges, hogy Juancho Herrera, Alejandro Berti, Manu Koch, Bam Rodriguez, Franco Pinna mennyire hozzáértően szólaltatták meg a magyar zenét.

River Vioces

Pankovits Nikolett és a River Voices, Angyal Laura, Banyai Reka, Cserjesi Kinga, Harsaczki Kata, Nagy Ildiko, Polonyi Artemisz és Boglarka Goldea-Raksanyi egyedülálló repertoárral rendelkezik. A magyar népzene öt fő régiójából összegyűjtött dalok szerepelnek a művészek repertoárján.

A tudósító számára különös élményt nyújtott Pankovits Nikolett szóló énekén kívül a River Voices egyik tagjának különös zenei teljesítménye, Nagy Ildikó gardon játéka. A New York-i Délibáb Magyar Néptáncegyüttes művészeti vezetője és a New York-i Magyar Ház igazgatója Nagy Ildikó, egy különös hangszeren, az ütőgardon nevű különleges hangszeren kísérte az énekegyüttes előadását. Ezt a hangszert – amelyből a tudósító ismerete szerint összesen kettő található az Egyesült Államokban – általában egy törzsből kivájt fateknőből készítik, amikor játszanak rajta egyik kézzel a húrokat ütik, a másik kézzel az egyik húrt, úgy mondanám, pengetik. Az ütés és a pengetés általi csattanás ritmus kíséretet ad elsősorban a gyimesi, csíki zenében.

A koncert vendégeként egy népzenei trió is nagy sikert aratott. Székely Levente, Székely Áron és Branislav Brinarsky kiválóan egészítették ki a Sextet és a River Voices előadását.

A tudósítónak felemelő érzésben volt része a koncerten. Már többször volt lehetőségem tudósítani a Carnegie Hall-ból, de ami a koncert végén történt, az meglepetés volt. A koncert közönsége hosszasan állva tapsolta meg a fellépő művészeket, követelte a ráadást. S amiért ez igazán érdekes, hogy a közönség között nem a magyar származásúak, hanem amerikaiak voltak többségben.

Pankovits Nikolett, a Sextet, a River Voices és a fellépő vendégművészek, a magyar dal ünnepévé tették a Carnegie Hall-beli estét.

Forrás: WBPI / New York

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.