10 + 1 dolog, ami nagyon más az USA-ban

07/18/20193
Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.

2017 februárja óta élünk családommal az Egyesült Államokban, de az azt megelőző 10 évben is évente 1-2 alkalommal jártam turistaként a tengerentúlra.
A kiköltözésünk után kezdtem el gyűjteni azokat a dolgokat, amelyek Magyarországhoz képest nagyon mások, nehezen értelmezhetők vagy szokatlanok. Nem kevés gyűlt össze mostanáig.
Íme az első 10-es listám, olyan dolgokkal, amelyek SZERINTEM nagyon különböznek a magyar viszonyoktól. Nem jobbak, nem rosszabbak… csupán másmilyenek:

1. Vásárlás, választék
Szerintem, aki egyszer is járt az Egyesült Államokban, annak ezt nem kell magyaráznom. Ez az ország arra van berendezkedve, hogy az emberek vásároljanak. Az elképesztő választék sokszor zavarba ejtő és néha bizony már megnehezíti a tökéletes darab kiválasztását. Magyarországon is vásároltunk online, de itt rövid idő alatt szinte teljesen átalakultak a vásárlási szokásaink: ha valami tetszik (ruhadarab, cipő, stb.) a boltban csak felpróbáljuk a megfelelő méret miatt, majd az interneten megrendeljük, (90%-ban olcsóbban, mint a bolti ár).
A másik trükk, amit itt alkalmaznak, hogy amikor az egyik leértékelés véget ér, szinte azonnal kezdődik egy másik akció.
Akinek egy kis affinitása is van a vásárláshoz (én bevallom ilyen vagyok), az itt nagyon észnél kell, hogy legyen!

Kép forrása: Pixabay

2. Borravaló
Ez több szempontból is különbözik a magyarországi szokásoktól. Először is itt nem kell a számla láttán gyors fejszámolással hozzáadni a borravaló összegét a fogyasztáshoz, ahogy otthon. Azt utólag kell ráírni a számlára, miután a pincér visszahozta a bankkártyánkat (igen, itt a legtöbb helyen bizony elviszik az asztaltól, ami eleinte szintén szokatlan volt).
A másik különbség a borravaló nagysága. Míg otthon 10% borravaló elfogadhatónak, itt szinte sértésnek számít. 15% elfogadható, de 20%-tól kezdődik az elégedettséget mutató borravaló mértéke.

3. Árak
Meg kellett szoknunk, hogy a boltokban az árcédulán szereplő összeg nem annyi, amennyit a pénztárban fizetni kell érte. A „sales tax” (olyan, mint az ÁFA) ugyanis államonként különböző és az nincs beépítve a feltüntetett árakban. A forgalmi adó mértéke 1,8-10 % között mozog, átlagosan 5-7 %-kal lehet számolni, de néhány államban egyáltalán nincs vagy bizonyos termékekre nem vonatkozik. A lényeg, hogy a legtöbb esetben egy 10 dollárossal a zsebünkben nem tudunk megvenni egy $9,99-es áron felcímkézett terméket.

Kép forrása: Pixabay

4. Légkondicionáló
Egy dolog, ami szinte az elsők között tűnik fel egy magyarnak Amerikában: zárt helyeken az USA-ba hideg van. Az éttermekben, boltokban, mozikban, reptereken (gyakorlatilag mindenhol) túl hidegre állítják a légkondicionálót. Ha nyáron a tűző napról lépsz be, az izzadtság szinte ráfagy a hátadra. Télen sem sokkal jobb a helyzet. Nyáron is érdemes egy könnyű pulóvert vinned magaddal, mert nyilvános helyeken kellemetlen tud lenni a hideg. Próbáltam kicsit utánajárni a témának és fogyasztási adatok szerint a világ népességének 4,5%-át kitevő amerikai lakosság több energiát fogyaszt el évente légkondicionálásra, mint a világ többi 95,5%-a!
Az elmúlt évtizedekben az amerikaiak milliói hozzászoktak a hideghez, hogy a klímaváltozás miatt egyre forróbb nyári napok alatt szinte lehetetlen vállalkozás lesz rábírni őket, hogy kevésbé hűtsék magukat.
Sajnos mindennapos dolog, hogy egyes boltok úgy próbálják becsábítani a hűsölésre vágyó vevőket magukhoz, hogy 38-39 fokos hőségben is tárva-nyitva tartják az ajtóikat és mégis tartják bent a 16 fokot…

5. Mértékegységek
Egy kilométer az 1000 méter. Egy méter az 100 centiméter. Magyar fejjel logikusan hangzik, nem?
És ha azt mondom, hogy egy mérföld az 5280 láb vagy esetleg 1760 yard? Egy láb pedig 12 inch. Nem egyszerű kiigazodni az amerikaiak által használt mértékegységeken.
Ők a hőmérsékletet is Fahrenheit fokban mérik, ahol a fagypont 32 foknál van a víz pedig 212 foknál forr fel. Mennyivel egyszerűbb a Celsius 0 fokos fagypontja és 100 fokos forráspontja, nem?
És ezt a listát még napestig tudnám folytatni: térfogat, súly, terület…

6. Autók hangja
Autómániásként egész életemben figyeltem a szép és különleges autókat. Magyarországon, ha nagyritkán meghallja az ember egy öblös, hangos motor hangját, akkor szinte biztosan valami amerikai csodát vagy valamilyen sportautót fog látni. Hát itt nem. A kiköltözés utáni első hetekben csak kapkodtam a fejem a hangok kapcsán, de rá kellett jönnöm, hogy a legtöbbször csak egy pick-up vagy egy ezeréves V8-as csotrogány gurult el mellettem.
Itt is egyre több a takarékos kisebb autó, a Minik, a Fiat 500-asok, de nagyvasakból is jóval több fut az utakon, mint Európában.

7. Cipő
Ez egy furcsa amerikai szokás. Az emberek nem veszik le a cipőjüket. Sokan, amikor hazamennek és leülnek a tévé elé vagy feltett lábbal olvasnak, akkor sem. A szőnyegeken is cipőben járnak. Ráadásul itt sokkal több helységben használnak padlószőnyeget, mint Magyarországon.
Elmennek vendégségbe és simán besétálnak cipővel a házba, amikor kint esik vagy havazik. Sőt nem értik, ha megkéred őket, hogy vegyék le a cipőjüket, amikor belépnek a házadba. Másképp vagyunk szocializálva, na.

Töltsd le most!
Vedd le a cípőd! Töltsd le most!

8. Távolságok
Magyarországon a Debrecen-Budapest távolság (220 km, 2 óra 10 perc) volt az a lélektani határ, ami felett már úgy gondoltuk, hogy „hosszú az út”. Ez itt Amerikában megváltozott. Itt az ember könnyedén tud 5-6 órát vezetni úgy, hogy még az államot sem hagyja el, de Kaliforniában vagy Floridában ez lehet 8-10 óra is. Nálunk a lélektani határ eléggé eltolódott Amerikában: ami nem több, mint 6 órás útra van, az még belefér.
De ha nagyon akar az ember vezetni, akkor egy Keleti part-Nyugati part autós túra (kb. 4500 km) akár napokig is eltarthat. Ez másfélszer annyi, mint a Budapest-Lisszabon távolság!

9. Időjárás, természeti katasztrófák
Amerikai egy hatalmas ország. Vannak itt homokos tengerpartok, homokdűnék, gleccserek, gejzírek, égbetörő hegycsúcsok. És (ahogy az előző pontban is írtam) hatalmas távolságok is. Ennek következtében Amerikát szinte mindenféle természeti katasztrófák sújtják: földrengések és erdőtüzek nyugaton, hurrikánok és árvizek a déli részen, hóviharok északon és tornádók az ország középső részén.
A klímaváltozás az Egyesült Államokat is nagyon komolyan érinti, a szélsőséges időjárási események évről-évre szaporodnak. A mi környékünkön, Ohióban illetve Michiganben azt tapasztalom, hogy Magyarországhoz képest sokkal gyorsabban, akár 1-2 óra alatt tud változni az időjárás.

10. Öltözködés
Már otthon is sokat lazult a helyzet, de Amerikában még mindig bátrabban és lazábban öltöznek az emberek. Itt kevésbé kell gondolkodnod, hogy mi van rajtad amikor kilépsz otthonról, mert tényleg nem számít. A lényeg, hogy kényelmes legyen. Valószínűleg emiatt van, hogy amikor hazalátogatunk, sokkal jobban öltözötteknek érzem a magyar embereket.
A kiköltözésünk előtt többször előfordult, hogy Amerikában megvettem egy ruhadarabot, ami tetszett és vagánynak gondoltam, aztán otthon már „nem mertem” felvenni…
A másik furcsaság, hogy gyakran találkozhat az ember az évszaknak nem megfelelő ruházatba öltözött emberekkel: télen papucsban és rövidnadrágban, nyáron nagykabátban és kötött sapkában közlekedő emberekkel. Ennek okait még nyomozom…

 

+1 Közlekedés
Ebben a témában tervezek egy külön írást a közeljövőben, mert (sokat és nagy távolságokat vezetek) rengeteg tapasztalat gyűlt össze bennem. Részletek hamarosan.

A listám teljesen szubjektív, az én személyes élményeimen, tapasztalataimon alapul. Viszont szívesen fogadok minden kérdést, ötletet, témajavaslatot.

Elérhetőségeim:
Web: faragoandras.hu
E-mail: andras@hungarianhub.com, andrasfarago@yahoo.com
Instagram: @faragoandras
Twitter: @andrasfarago

 

Phot credit: Unspalsh

a.sipos20

3 comments

 • Radnai László

  07/18/2019 at 5:09 du.

  Ez nagyon-nagyon jó írás, folytasd! 🙂

  • HungarianHub

   08/08/2019 at 4:56 du.

   Köszönjük szépen!

 • Károlyi Sándor - Washington DC

  07/19/2019 at 12:38 du.

  Hozza fűzném a Magyarország – USA ember lakosági felfogás egyényi gondolkodás külömbséget.
  Az amerikai embernek az ország nagysága nem végződik a megszabott határai vonalokon hanem úgy érti hogy világ szerte minden hozzá tartozik mert ő az aki leginkább jogosult minden országan az élet rendben beavatkozni. És ha valamelyik nem oljan viselkedő szándékát mutatja akkor mindeféle eszközökkel csonká teszi vagy elpusztítja.

Comments are closed.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.