7+1 érdekes hely, amit mindenképpen látni kell az USA-ban

08/28/20191
Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.
Egy újabb olyan téma, amivel nagy fába vágtam a fejszémet, mert már most tudom, hogy sokkal, de sokkal több helyet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Ezért aztán azt találtam ki, hogy a városokkal és a nemzeti parkokkal majd külön-külön foglalkozom. Most olyan helyeket választottam ki eddigi utazásaimból, amelyek nagy hatást gyakoroltak rám. Nem mondom, hogy nem tudnék azonnal még egy tucat helyet hozzáírni, de megtartóztatom magam. Pedig nem könnyű…
Listámat kedvcsinálónak szánom, nem írok le mindent részletesen. Meghagyom a felfedezés izgalmát nektek!
1. Grand Canyon

Egy klasszikussal kezdem, amit igazából a nemzeti parkok közé is be lehet sorolni. A Grand Canyon az a hely, amit szerintem minden embernek legalább egyszer látnia kellene. Egy olyan természeti csoda, ami beszippant és elvarázsol. Arizona állam északi részén többszáz kilométer hosszban elterülő szakadékot a Colorado folyó vájta ki évmilliók alatt. Mélysége 1200-1800 méter között váltakozik.

A méretei, a színei lenyűgözőek. A nyugati (Las Vegashoz közelebb eső) részén néhány éve felépítettek egy kilátót, ahol egy U-alakú és üveg aljú teraszon szó szerint ki lehet sétálni a Grand Canyon fölé. Tériszonyosoknak nem ajánlott.

Ez a terület lett az Egyesült Államok egyik legelső nemzeti parkja, idén ünneplik a 100. születésnapját.

A túraútvonalak és a programlehetőségek száma szinte végtelen. A park központja Grand Canyon Village-ben van, arra viszont figyelni kell, hogy télen a canyon több részét is lezárják a hó miatt.

Több nagyobb és mélyebb szurdok is van a bolygón, de népszerűbb és ismertebb aligha.

Személyes tipp: a naplementét ne hagyjátok ki a canyon felett!

Még több infó: https://www.nps.gov/grca/index.htm

Forrás: Pixabay

2. Niagara Falls

Egy másik kötelező amerikai turistalátványosság. New York állam északnyugati részén, az amerikai-kanadai határon található Niagara-vízesés, ami igazából nem is egy, hanem három zuhatagot foglal magába. A három közül a legnagyobb a kanadai oldalon lévő Patkó-vízesés (Horseshoe Falls) a látványosabb és a jobb kilátás az egész Niagara-vízesésre a kanadai oldalról nyílik. Ennek az a hátránya, hogy ott több a turista, nagyobb a tömeg. Kicsit Las Vegas és Disneyland keveréke.

Általában a sor hossza ijesztő, de megéri kivárni és hajóval is közelebb menni a vízeséshez. Ehhez viszont mindenképpen érdemes felvenni a beszálláskor kapott esőkabátot. A hajóról nem a látvány a legmeghatározóbb (olyan, mintha egy felhőbe hajózna be az ember), hanem a természet erejének közelsége.

Személyes tipp: mi a kanadai oldalon parkoltunk le és mielőtt lesétáltunk volna a folyópartra, előbb felmentünk a kilátótoronyba. Onnan pillantottuk meg először a csodaszép Niagara-vízesést.

További információk:

USA oldal: https://www.niagarafallsstatepark.com/

Kanadai oldal: https://www.niagarafallstourism.com/

Forrás: Pixabay

3. Biltmore Estate

„Amerika legnagyobb otthona”, így nevezik a Biltmore-birtokot és annak ékkövét, a 250 szobás kastélyt. A Vanderbilt-család egyik tagja, George Vanderbilt építtette magának 1889-95 között a francia reneszánsz kastélyok stílusában. Észak-Karolina nyugati határán, a Blue Ridge-hegység lábánál kialakított birtok stílusa egységes és nem hivalkodó. Az igényes gazdagság mintája.

Nem építtetője, George kezelte a hatalmas Vanderbilt vagyont, de élvezte annak előnyeit: szinte minden évben hónapokat töltött Európában, rengeteget olvasott és hosszú tervezés előzte meg a kastély építését. Az azt körülvevő park tervezésével kapcsolatban sem bízott semmit a véletlenre: Frederick Law Olmsted-et bízta meg a munkával. Korábban ő a new york-i Central Park megtervezésével írta be magát a történelemkönyvekbe.

A kastély és a birtok a mai napig a Vanderbilt leszármazottak tulajdonában van, akik családjaikkal továbbra is a Biltmore Estate-n élnek.

Személyes tipp: Hálaadástól karácsonyig esténként, a kivilágított és feldísztett kastély is végigjárható (candlelight tour).

További információk: https://www.biltmore.com/

Forrás: Pixabay

4. Hearst Castle

A nyugati part elvarázsolt kastélya. William Randolph Hearst sajtómágnás építtette magának 1919-47 között, de teljesen a mai napig nem sikerült befejezni. A pletykák szerint Hearst személye és életvitele ihlette Orson Welles 1941-es filmjét, az Oscar-díjas „Aranypolgár”-t (Citizen Kane).

A kastély Kalifornia középső részén, az óceántól néhány kilométerre, egy fennsíkon épült. Hearst apja vette meg a területet a családnak és oda jártak kempingezni a gyerekeivel. William Randolph első ötlete csak egy kis nyaraló felépítése volt, de aztán az idő előrehaladtával egy valódi mesebeli palotát álmodott meg magának és – mivel az anyagi forrásai is megvoltak hozzá – meg is valósította: 42 hálószoba, 61 fürdőszoba, 19 társasági terem, moziszoba, teniszpálya, kinti és benti medence, egy kisebb reptér és korának legnagyobb privát állatkertje szolgálta a tulajdonos és vendégeinek kényelmét.

Hearst megrögzött gyűjtő volt, így találunk a házban középkori faliszőnyegeket, többezer éves egyiptomi szobrot vagy ókori görög vázákat is.

A birtok rendszeres látogatói között volt Hollywood színe-java: Charlie Chaplin, Cary Grant, Greta Garbo. De megfordult itt vendégként Winston Churchill vagy Charles Lindberg is.

Willam Randolph Hearst 1951-ben hunyt el, az örökösei pedig 1958-ban – az elképesztő költségeket megelégelve – Kalifornia államnak adományozták az egész birtokot, így megnyílhatott a nagyközönség előtt.

Személyes tipp: érdemes egy egész napot rászánni a birtokra, a különböző részek külön-külön jegy vásárlásával látogathatók.

További információk: http://hearstcastle.org/

Forrás: Pixabay

5. Key West

Ez az egyik kedvenc helyem Amerikában. Az ország kontinentális résznek legdélebbi pontja. Egy kis sziget a Florida Keys legvégén. Mivel Miamiból egyetlen út vezet le egészen Key Westig (250 km), már odajutni is egy kaland. Közben át kell kelni a 7 Mile Bridge-n, ami valójában 6.79 mérföld (10.93 km) hosszú. A “7 mérföld” valóban jobban hangzik.

Igen, sokszor nagyon sok itt a turista. De szerintem Az Egyesült Államokban itt tapasztalható meg leginkább az úgynevezett „karibi hangulat”. Hiszen ez már itt a Karib-tenger határa, Kuba mindössze 90 mérföldre van (a Southernmost Pointtól).

A sziget szíve a Duval Street, tele étteremmel, kocsmákkal és klubokkal. Nincs messze a Nobel-díjas író, Ernest Hemingway háza sem (ma múzeumként működik). Rengeteg lehetőség van búvárkodásra, szörfözésre, a Dry Tortugas Nemzeti Parkba is indulnak innen hajók. Egy igazi karibi turistaparadicsom, annak minden előnyével és hátrányával.

Személyes tipp: megéri megcsinálni a szigetkerülő jet ski túrát és megcsodálni a naplementét a mólóról!

További információk: https://keywest.com/

Forrás: Pixabay

6. Graceland

Memphis városa több dologról is híres: itt gyártják a Gibson gitárokat, itt lőtték le a ’60-as évek fekete polgárjogi harcosát, Martin Luther Kinget, a belvárosi Beale Street blues klubjai legendásak. Innen indult Justin Timberlake, Morgan Freeman, Johnny Cash is, de a város leghíresebb lakója egyértelműen Elvis Presley volt.

A rock’n roll királya 1957-ben vette meg Graceland-et és haláláig ez a villa volt az otthona. A ház ma múzeum, de szinte az egész utca Elvis Presleyről szól: láthatók itt az autói, a privát repülőgépei, a fellépőruhái és minden más, ami csak Presleyhez kapcsolható.

Fun fact: Graceland az USA második leglátogatottabb lakóháza. Az első a Fehér Ház Washington DC-ben.

További információk: https://www.graceland.com

Forrás: Pixabay

7. Kennedy Space Center/Johnson Space Center

Elöljáróban annyit, hogy gyerekkorom óta vonzott az űrutazás és a holdra szállás. Így nem volt kérdés, hogy első amerikai utamon el kellett zarándokolnom Cape Canaveralra, a NASA rakétabázisára, ahol az összes amerikai űrrepülés kezdődött és kezdődik a mai napig.

A rakéták mérete elképesztő, az interaktív múzeum minden korosztály számára szórakoztató és sokkal közelebb hozza az űrtudományt a laikusok számára is.

A személyes kedvencem az Apolló-program és a holdra szállás, és az amerikai űrkutatás két központi helyszíne a floridai Kennedy és a texas-i Johnson Space Center. Külön-külön is érdekesek, de a kettő ad teljes képet a NASA történetéről és a munkájuk jelentőségéről.

Személyes tipp: érdemes megnézni mikor lesz a következő kilövés és akkorra tervezni a túrát Cape Canaveralra!

További információk:

https://www.kennedyspacecenter.com/

https://spacecenter.org/

http://www.visitnasa.com/

Barát Tamás képei

7+1. Southfork Ranch

És akkor a végére egy nosztalgikus helyszín: emlékeztek még a legendás Dallas tévésorozatra? A Ewing-családra és Jockey Ewing mesterkedéseire? Az ő otthonuk volt a Soutfork Ranch. A hely a mai napig létezik Dallas mellett és látogatható.

Belül sajnos nem sok minden emlékeztet a tévében látottakra (1978-1991 között forgatták az eredeti sorozatot), de a ranch legendás kapuja, a medence, ahol Lucy, Pamela vagy Samantha napozott (funfact 1: Magyarországon valami oknál fogva a szinkronizálásban Jockey lett J.R.-ból és Samantha lett Sue Ellen-ből. Tudja valaki miért?) vagy a garázsajtó, ami előtt mindig megálltak az autóval, de sosem álltak be (funfact 2: azért nem álltak be, mert bent állt az igazi háztulajdonos autója!).

A ranch most múzeumként funkcionál és erőteljes nosztalgikus hatással volt rám.

További információk: https://www.southforkranch.com/

Forrás: Pixabay

A bakancslistámon szerepel még (sok minden más mellett) például Monticello (Thomas Jefferson saját tervezésű otthona), a Alamo-erőd, a Mount Rushmore, a Fehér Ház, a detroit-i Henry Ford Múzeum, a dayton-i Air Force Múzeum, de ebből a mostani felsorolásból is olyan helyek maradtak ki, mint az Alcatraz, a Pacific Coast Highway, a Smithsonian Intézet a fővárosban vagy a kaliforniai borvidék. Ezekről esetleg majd máskor…

 

Ahogy a korábbiak, ez az írásom is teljesen szubjektív, az én személyes élményeimen, tapasztalataimon alapul. Viszont szívesen fogadok minden kérdést, ötletet, témajavaslatot.

 

Elérhetőségeim:

E-mail: andras@hungarianhub.com, andrasfarago@yahoo.com

Instagram: @faragoandras

Twitter: @andrasfarago

 

 

 

 

One comment

  • Judit

    09/06/2019 at 3:04 du.

    Igen ezek mind szep helyek, de en elore sorolnam az osszes nemzeti parkot! Gyonyoru, egyedu dolgokat rejt a Blue Ridge Parkway, Acadia Nemzeti Park, King Sequoia, nem is beszelve Yellowstone rol vagy a Mesa Verde rol. Jo utazast!😊

Comments are closed.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.