Bemutatkozik a Karolinai Magyar Csoport

11/21/2019
A Karolinai Magyar Csoport /Carolinas Hungarian Group (KMCS) 18 évvel ezelőtt alakult magyar diaszpóra közösség, mely Észak- és Dél-Karolinában jött létre azzal a céllal, hogy segítsék az itt élő magyar származású felnőttek és gyerekek ismeretségének és barátságának mélyítését, új kapcsolatok kialakítását a magyar szó, kultúra, zene, tánc, vallás és hagyományok ismertetésével és gyakorlásával. Fogadjátok szeretettel a bemutatkozó anyagukat.

2007-ben létrehoztunk egy online csoportot a Meetup oldalon, ami azóta bejegyzett non-profit szervezetté nőtte ki magát, és a weboldal mellett  több közösségi médián és magyar aggregált weboldalon is jelen vagyunk. Mostanra tagjaink száma több mint 800-ra nőtt! Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen dinamikus, gyorsan növekedő közösséget sikerült összekovácsolnunk az Egyesült Államoknak egy olyan régiójában, mely nem rendelkezik nagy magyar hagyományokkal, intézményekkel. Táborainkba ugyanakkor Észak- és Dél-Karolinán túl más államokból is érkeznek magyarok, például Floridából, Georgiából és Kaliforniából.

A KMCS-nek szerves részét képezi az Online Magyar Iskola (OMI) is, Tamás Judit vezetésével, amely eredetileg az Észak- és Dél-Karolinában élő gyerekeknek indult, mivel a nagy távolságok miatt hagyományos hétvégi magyar iskola létrehozására nem volt lehetőség. Az évek során egyre többen csatlakoztak az internetes iskolához más államokból, majd külföldről is. Jelenleg a világ öt kontinenséről, több mint 20 országból vannak tanulóik. A hét hat napján tartanak játékos, interaktív foglalkozásokat Skype-on keresztül az 5-18 éves korosztálynak. A 2018/19-es tanévben 17 csoporttal és 14 fős tanári karral működött az iskola.

A KMCS-vel szoros együttműködésben áll a Karolinai Magyar Egyház/Carolinas Hungarian Church is, amely egy 2009-ben alakult szintén non-profit szervezet. Charlotte-i találkozóinkat rendszeresen együtt szervezzük, Istentisztelettel egybekötve a Myers Park-i Templom (Myers Park Presbyterian Church) egyik termében. A lelkipásztori teendőket jelenleg Nt. Asztalos Emese, a Daytona Beach-i magyar református gyülekezet lelkésze látja el.

A Karolinai Magyar Csoport évente ismétlődő rendezvényei a nemzetközi fesztiválok (Columbia, Charlotte), ökumenikus istentiszteletek (Charlotte), farsang, karácsony és a nemzeti ünnepekről való megemlékezések. Különösen nagy érdeklődésnek örvend két nagy családi hagyományőrző táborunk Húsvétkor és Hálaadáskor. A Húsvéti tábor rendszeresen 200 fő feletti érdeklődőt vonz az észak-karolinai hegyekbe, ahol vendégfellépők közreműködésével 3 napig zajlanak a különféle kulturális, gasztronómiai, kézműves és sport programok minden korosztály számára. Következő, immáron 15. Húsvéti Táborunkat 2020. április 10-12-én fogjuk tartani Asheville környékén, az észak-karolinai Black Mountain-ban. Másik nagy eseményünk az 5 napos családi Őszi Tábor, amit a tengerparton rendezünk meg és melynek foglalkozásai rendszerint valamilyen magyar tematika köré csoportosulnak, pl. honfoglalás, István király, magyar feltalálók, stb.

Fontos feladatnak tartjuk a magyar kultúra képviseletét és népszerűsítését a karolinai nemzetközi fesztiválokon. Rendszeresen szervezünk kiállításokat, népviseleti bemutatókat, táncfellépéseket a Nemzetközi Fesztiválokon Columbiában (Dél-Karolina) és Charlotte-ban (Észak-Karolina), ahol közel 20 ezer érdeklődő látogatja standjainkat városonként.

A Karolinai Magyar Csoport/ Carolinas Hungarian Group Vezetősége

Trunkos Judit – Elnök
Neumark Katalin – Alelnök
Beck Katalin – Alelnök
Tamás Judit – Az Online Magyar Iskola igazgatója
Kozma Zsuzsa – Tagság és kommunikáció felelős
Ollári-Homor Tímea Szonja – Kincstárnok
Iza Hutzler- Titkár

Online elérhetőségeink:

Meetup

Facebook:Karolniai Magyarok és Carolinas Hungarian Group

Online Magyar Iskola (OMI

Karolinai Magyar Egyház

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.