Elnököt választott a Diaszpóra Tanács

11/19/2019
A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) november 14-én tartotta IX. ülését Budapesten. A tanácskozáson öt földrész külföldi magyar szervezeteinek képviselői vettek részt, az Egyesült Államokból 18 szavazóképes képviselő jött el ebben az évben. Az USA Diaszpóra Tanácsának elnökének Lauer Andreát választották meg.

Hámos László halálával megüresedett elnöki széket ezentúl Lauer Andrea  látja el, akinek már jelentős tapasztalata van a magyar diaszpórában, jelenleg a Hungarian American Coalition elnöke is. Célja, hogy egységes erőként tudja képviselni az Egyesült Államokban található magyar szervezetek érdekeit. Kihívója Demeter András, chicagó-i képviselő volt, aki szoros küzdelemben maradt alul a szavazáson.

Lauer Andrea Programja itt megtekinthető.

Az idei évben, hogy a Hámos Elnök Úr távozásával megüresedett pozíciót, márciustól a tanácsadói testület tagjai, Nagy Ildikó, Grauzer Csilla és Lauer Andrea látták el. Újdonság volt, hogy egy felmérést is készítettek, amelynek eredményét a tanácskozások során mutattak be, amely fontos alapja lesz az elkövetkező időszak stratégiájának is. Ennek a prezentációs összefoglalója itt megtekinthető.

Megfigyelőként jelen volt a HungarianHub alapítója is, Pazaurek Piros is. Összefoglaló videó az eseményekről USA szemszögből azalábbiakban megtekinthető.

A Magyar Diaszpóra Tanács 2019. november 14-i, IX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadta el:
2010 óta számos lépést tettünk közösen annak érdekében, hogy a magyarság érhálózatát újrateremtsük, a világ magyar közösségei közötti kapcsolatok láncolatát újraépítsük. A magyar nemzet ma világnemzetként tervezi jövőjét, Magyarország minden magyar közös hazájává vált. Hisszük, hogy a külhoni magyarság érték, elválaszthatatlan része az egységes magyar nemzetnek. Az egységben megfogalmazott stratégiai irányok mentén, a magyar közösségek életerejére támaszkodva azon dolgozunk, hogy a vesztes 20. század után a 21. század a magyar nemzet gyarapodásának és megerősödésének évszázada legyen.

A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai a következő elvekben és célokban állapodnak meg, amely az Egyesült Államoban található szervezeteket is érinti:

 • Örömüknek adnak hangot, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program folyamatos, mégis mindig megújuló szakmai segítséget biztosít a diaszpóra magyarsága szervezetei számára. Üdvözlik, hogy a megfogalmazott kéréseknek megfelelően 2020-tól a déli félteke országaiban is 9 hónapra emelkedik az ösztöndíjasok külföldi programszakasza, amelynek kezdő időpontja a diaszpóraszervezetek kérésének megfelelő időzítéssel, márciusban kezdődik. Javasolják, hogy az ösztöndíjasok külhoni programszakasza – fogadószervezeti kérés esetén – a jövőben is alkalmazkodjék a nyári táborok tervezett dátumához.
 • Üdvözlik, hogy folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor Program egyházi ösztöndíjasainak tevékenysége, akik egyre nagyobb részt vállalnak a külhoni magyarság hitéletének és az anyanyelvű vallásgyakorlás lehetőségeinek segítésében.
 • Örömüknek adnak hangot, hogy a Mikes Kelemen Program keretén belül 2019-ben Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, valamint Európából Magyarországra érkeztek a tavalyi évben összegyűjtött hagyatékok. Szorgalmazzák a Program folytatását a kiemelkedő értékeket képviselő anyagok feldolgozása és hazaszállítása érdekében.
 • Üdvözlik, hogy a Rákóczi Szövetség által működtetett Diaszpóra Program új tartalmakkal gazdagítva és újabb célcsoportokat megszólítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend a diaszpóra magyar fiataljainak körében. Javasolják a jelentkezésnél a korhatár felemelését a Program által célzott korosztály hatékonyabb megszólítása érdekében.
 • Örömmel fogadják a felvetést, mely egy olyan magyarországi program lehetőségeit teremtené meg, amelynek célja a magyar diaszpóraszervezetekben aktív szerepet vállaló felnőtt fiatalok identitásának erősítése, nyelvi felzárkóztatása, nemzetpolitikai és vezetői ismeretek átadása a közösségek következő vezetői generációjának képzése és felkészítése céljából.
 • Üdvözlik a diaszpórában működő cserkészet kiemelt támogatásának folytatását, a Külhoni Magyar Cserkészszövetség lehetőségeinek kiszélesítését, a cserkészparkok és iskolatáborok számának gyarapítását, valamint egyre több helyszínen történő megvalósítását, mely számottevő lehetőséget biztosít a magyar diaszpóra fiataljai számára magyar identitásuk és a köztük lévő kapcsolatok megerősítésére.
 • Üdvözlik a 2017-ben Budapesten elindított Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának folytatását, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valamint egyedülálló lehetőséget biztosít a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vezetői számára az információcserére, továbbá a gyermekfoglalkoztató intézmények, szervezetek közötti szakmai együttműködések kialakítására.
 • Javasolják egy egységes, mindenki számára elérhető, online tananyagot és módszertani segédletet, valamint a kapcsolódó, ajánlott irodalmat is tartalmazó internetes felület létrehozását, amely a hétvégi magyar iskolák szakmai, módszertani  fejlődéséhez és a külhoni gyermekek nemzeti identitásának erősítéséhez járul hozzá.
 • Javasolják egy módszertani segédlet kidolgozását a világ számos pontján működőmagyar házak tevékenységének támogatása érdekében.
 • Felhívják a figyelmet arra, hogy a diaszpóraközösségek szervezeti vezetői munkájukataz adott ország jogszabályai szerint végzik, mindenkor támogatva és segítve a magyar közösség tagjait nemzeti identitásuk megőrzésében. Fontosnak tartják a demokratikus úton választott, önkéntes munkát végző tisztségviselők feladatvégzésének, valamint az adott ország jogszabályainak és a szervezetek alapszabályainak megfelelően hozott, önálló döntéseik elfogadását és tiszteletben tartását.
 • Támogatják, hogy a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok jobban megismerjék egymást és Magyarország kulturális kincseit a Diákok Határok Nélkül (Students Without Boundaries program – Magyarságismereti Mozgótábor) és a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében.A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai számot vetve az elmúlt száz esztendő közös kudarcaival és sikereivel, elismeréssel adóznak mindazon teljesítmények előtt, amelyeknek köszönhetően nemzetünk erős, összetartozó közösségként köszöntheti a 2020-as esztendőt. Elkötelezettek a magyarság határokon átívelő, a többi nemzet javát és gyarapodását is szolgáló egységének további erősítésében.A tagszervezetek tagjai kinyilvánítják elkötelezettségüket a fentiekben rögzített elvek érvényre juttatásában, a kijelölt feladatok elvégzésében.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.