A Szó Összehoz- Magyar történetek a világ minden tájáról

12/05/2019
A Szó Összehoz egy 2017 nyarán indított magyar nyelvű podcast (tehát rendszeres időközönként, tetszés szerint hallgatható audio műsortár) mindennapi dolgokról, érdekes vagy éppen aktuális témákról. A Floridában élő egykori kolozsvári rádiós igyekszik a világ legkülönbözőbb részein élő magyarokat a közös szó erejével összehozni, azzal a céllal, hogy bárhol is éljenek, tudjanak egymásról, megosszák gondolataikat, gondjaikat, élményeiket. Szeretnénk nektek az alkotót és magát a podcast kialakulását bemutatni.

Buchwald Amy vagyok. 1993-ban jöttünk ki családommal Amerikába. Kolozsváron a helyi Rádió/Tv munkatársa voltam, de itt érthető nyelvi okokból kifolyólag nem tudtam folytatni pályafutásomat. Nem volt más választásom, mint visszaülni az iskolapadba. Mivel eredetileg az egyetemen fizika szakon végeztem, visszatértem a reál tantárgyakhoz. 2001-ben sikeresen ledoktoráltam gyógyszer tervezésből Gainesville-ben, a floridai egyetemen (UF), majd különböző gyógyszer vállalatok tudományos kutatójaként tevékenykedtem. A szerelem a médiával viszont megmaradt.

A munkahelyi ingázások miatt sok időt töltöttem az autóban és a közben hallgatott podcastek adták az ötletet, hogy visszatérjek most már, mint hobbi a mikrofonhoz. Több mint fél évi készülődés után, 2017 szeptemberében indítottam el podcastem. Egy pár korai próbálkozás után kialakult egy elsődleges formátum: kötetlen beszélgetés a világ legkülönbözőbb részein élő magyarokkal a világhálón, Skype-on vagy Facebook Messenger-en. A podcastben szó esik mindarról, ami felmerül azokban, akik otthon vagy idegenbe szakadva élnek. Beszélünk beilleszkedésről, kultúráról, művészetről, szó van tudományról, egészségügyről, sportról, tapasztalatot cserélünk gyereknevelésről, utazásról, gasztronómiáról … egyszóval mindenről, ami minket érint.

 

A beszélgetésekbe bárki bekapcsolódhat, aki meg szeretné osztani tapasztalatait, élményeit, avagy egy számára fontos témát szeretne megtárgyalni (aszoosszehoz@gmail.com).

 

Kivándorlásunk első évei nem voltak könnyűek, a világháló akkor még nem létezett. Nagyon sokszor úgy éreztem, mint aki a világ végén van. S habár azóta sok minden megváltozott, úgy érzem, továbbra is fontos az, hogy meg tudjuk osztani gondolatainkat, gondjainkat, élményeinket. Hogy tudjunk egymásról, hogy át tudjuk adni mindazt, amit megtanultunk, amit megtapasztaltunk. Legyünk bárhol a világon, érezzük, tudjuk: nem vagyunk egyedül! Így a podcast által megpróbálom a világ legkülönbözőbb részein élő magyarokat a közös szó erejével összehozni. Az eddig megszólaltatott magyarok a nagyvilágban és a velük készült felvételeket jól tükrözi a következő interaktív térkép: (https://drive.google.com/open?id=16jIMy0_BKoYrarbtYELctwHfMv_iE66-&usp=sharing), ami minden újabb felvételkor frissül.

 

Habár 2017 óta megtanultam és főként beletanultam a podcast rejtelmeibe és néha tíznél több különböző kalapot viselek, azért mindig van valaki mellettem. Első sorban családom, jó barátok, interjú alanyok, ismerősök és ismeretlenek, akik kézről kézre, azaz szájról szájra adják a podcast hírét. Akik visszajeleznek, lájkolnak, ötleteket, fotókat adnak, akik bátorítanak. Köszönöm a segítséget az eddigi és a jövőbeli támogatóknak!

 

Új felvétellel jelentkezik A Szó Összehoz kéthetente pénteken, de minden rész meghallgatható bármikor a következő felületeken:

 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.