Szilveszteri érdekességek

12/26/2019
A világon szinte mindenhol ünneplik az év utolós napját, vagyis december 31-ét Szilveszter napját. Különböző szokásokkal fűzik tele ezt a mágikus napot és bíznak benne az emberek, hogy az óévvel lezárva, egy mégjobb évet kezdjenek el az életükben. Vajon tudjátok, hogy ezt a napot mióta ünneplik és hogyan alakultak ki ezek a  tradícionális hagyományok, babonák?

Ez a nap  Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki a IV. században élt és az év utolsó napján halt meg. Mindig is ünnepelték az év utolsó napját, de hosszú ideig nem december 31-ét gondolták az év záró napjának,hanem február végét. Volt ahol mozgóünnepként funkcionált év vége és nem egy fix naphoz kötődött . Az ókori Rómában például március elejére esett az új év.Ekkor magasztalták Janust, minden kezdet és az év első hónapjának istenét.

December 31. és január 1-i időpontok XIII. Gergely pápa idejében kerültek a köztudatba. A pápa bevezette a napév szerinti időszámítást, melyet például Portugáliában és Spanyolországban azonnal használni is kezdtek. Magyarországon jóval később a XVI. század közepén, Németországban pedig csak az XVII. század közepén kezdték elfogadni ezt az időpontot.

A hajnalig tartó ünneplés tradíciója még egészen régről a római szaturnálikból maradt fent. Hatalmas mulatságokat rendeztek, amikor még a rabszolgák is leülhettek uraik asztalához. A dorbézolás hagyománya így ennek köszönhetően fennmaradt és ma az egész világon elterjedt formájává vált az ünneplésnek. Ennek a hangos mulatozásnak is volt régebben fontos jelentőssége. Úgy vélték, hogy ezzel ijjesztik el az ártó szellemeket, de ma már inkább csak a szórakoztatás lett a fő cél.

Ez a nap a köztudatba fontos jóslónapnak is számított. Úgy vélték, hogy az év utolsó napjának álmai megjósolják a jövőt, ezért érdemes a nagy mulatozás közepette kicsit lepihenni.  Volt ahol az időjárást próbálták előre jelezni fokhagyma áztatásával. 12 hagymába sót tettek és úgy tartották, hogy az a hagyma, amelyik reggelre átnedvesedik, abban a hónapban sok eső, vagy hó várható.

A nők, férj jóslására is használták e napot. A magyar paraszti kultúra idején 12 gombócba helyeztek férfi neveket, elkezdték megfőzni és úgy gondolták, hogy az a gombóc amelyik leghamarabb feljön a víz felszínére, annak a belsejében lévő nevű ember lesz a leány jövendőbelije. Néhányan dologtiltónak vélték ezt a napot. Tilos volt mosni, mert kimossuk a szerencsét, vagy nem szabad megszabadulni a szeméttől, mert kidobjuk a szerencsénket.

Persze nemcsak mi magyarok hiszünk a babonákban. Szerte a Földön, minden egyes országban különleges szokásokanak, hiedelmeknek élnek szilveszter, vagy az új év napján.Nézzünk meg még  pár érdekeset!

Hollandiában a hagyomány szerint amerikai fánkot kell enni szilveszterkor, mert ez állandó áldást hoz a házra, és ez nem másnak köszönhető, mint a fánk kör alakjának, mely a végtelen körforgást szimbolizálja.

Londonban elég merész hagyománynak élnek. Úgy vélik, hogyha szerencsét szeretnénk az elkövetkezendő évben , akkor csókoljunk meg szilveszter napján egy rendőrt (bobby-t), aki a Trafalgar Squaren találunk.

Olaszországban kidobálják az ablakon a régi megunt dolgaikat, hogy megszabaduljanak az óévtől és köszöntsék az új évet.

Mexikóban azt vallják, hogy ha valaki szilveszter éjjelén tesz egy sétát a bőröndjével a kezében, akkor annak lehetősége lehet az új évben messzire utazni.

Dél-Afrika is elég extravagáns babonák tárházának ad helyet. Itt is Olaszországhoz hasonlóan, tárgyaktól szabadulnak meg. Itt viszont a rendőrség is készültségben van, ugyanis volt rá példa, hogy valaki a hűtőjétől szabadult meg.

Kubában vizes élménye lehet annak, aki nem figyel, ugyanis úgy tartják, hogy egy kéznél lévő edényt meg kell tölteni vízzel és ki kell önteni az ablakon. Így kívánnak boldog új évet és eresztik el az óévet.

Kolumbiában egy idősebb úriember gólyalábakra áll és vicceket kiabál a tömeg felé az óév utolsó napján.

Az egész világon elsőként Szamoa ünnepli az újévet, utolsóként pedig Hawaii.

Az év utolsó napján, mint minden ünnepnél fontos szerepet szentelnek az ételeknek. Nálunk otthon leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen az a szerencsét kitúrja, ezt felváltotta napjainkban a virsli. A hagyományok szerint tyúkot, pulykát nem szabad enni, mert az elkaparja a szerencsét, illetve fontos a szemes étel fogyasztása, mert ennek köszönhetően sok pénz várható az új évben.

Az év utolsó napjának világ szerte ismert jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.

 

 

 

 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.