Exkluzív interjú Herendi Gábor filmrendező-producerrel a Valami Amerika rendezőjével

03/03/2020

,,Egyszer nagyon szeretnék elmenni az Oscar-gálára!”

 A Hungarian Summittal a Valami Amerika vetítése kapcsán került kapcsolatba, de egyébként még sosem járt Daytona Beachen. Nagyon örült a meghívásnak és várja a személyes találkozást a kint élő magyar közönséggel.

Milyen Amerikával a kapcsolatod?

Mondhatom, hogy elég erős, mert kétszer is voltam kint, több mint fél évig. Igazi kapcsolatom Los Angeles-szel van, pontosabban Santa Monica-val, mert mindig ott laktunk. Így aztán ez lett a kedvenc helyem, kicsit olyan, mint a második otthonom.
Terveztem, hogy valahogy a kinti filmesek figyelmét felkeltem, de ehhez nem volt elég a magyarországi ismertségem, valószínűleg ehhez több idő is kell egyébként és persze helyi kapcsolatok. Amerikában teljesen más a szisztéma, ami nagyon tetszik, bár nekem még ügynököm sincs.

Ha Amerikában születettél volna, lehet az életed másként alakul?

Az biztos, hogy mind a fogorvosi, mind a filmes karrieremmel valószínűleg nagyobb pénzeket kerestem volna odakint, de ez nem alakult így. Ám nagyon élvezem a sikereimet ettől függetlenül Magyarországon, ez éltet igazából. Azt hiszem, mindig nagyon jót tettek nekem az amerikai kirándulások.  Így nem tudok szemrehányást tenni magamnak, hogy meg sem próbáltam. De különben még nem adtam fel, bár sokkal reálisabb vagyok, mint 10-15 évvel ezelőtt. Van egy angol nyelvű forgatókönyvem, amit próbálok eladni kint. Azt most már tudom, hogy a tartalom a fontos, és nem annyira az én személyem. A személyes kapcsolatok nagyon fontosak, én is építgetem őket, bár Amerika messze van.

Amikor nem forgatsz mivel töltöd az idődet?

Én ugyan nem panaszkodhatom, de nem tudok annyit forgatni, mint amennyit szeretnék. Bár gyakorlatilag kétévenként tudtam azért egy-egy játékfilmet csinálni, ami nagyon nagy dolog. Két film között nagyon sok reklámfilmet készítek. Igazából onnan indultam a ‘90-es évek elején, akkoriban csak reklámfilmeket készítettem.
Egyre több tévésorozat van, így azokat is szoktam rendezni. Készítettem már az HBO-nak és a VIASAT 3-nak is, és ezenkívül színházi rendezésekbe is szoktam kirándulni. A Madách Színházban rendeztem a „Diploma előtt” című darabot a nagysikerű film után. Szeretek utazni és szabadidőmben sportolok, squasholok is. Tény, hogy sűrűbben utazom Európán belül, de nagyon szeretek távoli, egzotikusabb helyekre is elmenni, ami azért ritkábban fordul elő. Sok tervem van, sokfelé szeretnék még eljutni.

Hogyan éled meg a közönségtalálkozókat?

Nagyon szeretem az ilyen találkozókat. Az az egyik legnagyobb öröm, amikor a nézőktől visszacsatolást kapok, hogy nem hiába dolgoztam. Egy filmnek az elkészítése általában két év intenzív munka és az igazi hozadéka – miután mi kis országban vagyunk – nem annyira a bevétel, inkább a közönségtalálkozó és a közönség szeretete. Ilyen alkalmakkor látom, hogy a közönség mennyire szereti a filmjeimet és általában, amikor meg van hirdetve, mindig teltház fogad minket. Mindig boldogan megyünk, mint most is erre a meghívásra Daytona Beachre. Mindösszesen négy napot leszek kint most, csak a Summit idejére utazom ki. Nagyon sok dolgom van jelenleg, nem is tudnék több időt most ott tölteni.

Gondoltál már arra, hogy esetleg a reklámfilmjeiddel futhatnál be Amerikában?

Azt is probáltam a 2010-es években, de pont rossz időben amikor a legutóbbi gazdasági recesszió miatt nagyon kevés lehetőség volt betörni a piacra. Nagyon jól fogadtak egyébként, mert eléggé mozis ötleteket tudtam mutatni, sajnos az akkori helyzet nem volt kedvező több szempontból sem.

Fotó: Herendi Gábor

Mesélnél kicsit a Valami Amerika fantasztikus sikereiről?

A Valami Amerika, amikor robbantott a mozikban bizonyos szempontból megverte a Titanic-ot, mert több héten át volt a Budapest top10-ben! A 20th Century Fox küldött is egy emailt, hogy gratulálnak, mert sikerült „elsüllyesztenem” az ő szeretett Titanic-jukat. Tök jó érzés volt, próbáltam megragadni a lehetőséget és mindent elkövettem, hogy nekik valahogy eljuttassam a filmet, hátha lesz belőle valami. Minden évben van Los Angelesben egy filmhét és ott levetítették a Valami Amerika első részét. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy ,,megengedtem” magamnak, hogy azt a mozit kibéreltem egy hétre, ahol naponta egy-egy előadást tartottak. Miután teltházakkal mentek, ki tudta termelni a költségeket. Abban is reménykedtem, hogy a 20th Century Foxtól is megnézi valaki, de nem lett belőle semmi. Nagyon kicsik vagyunk az amerikai filmgyártás méreteit tekintetve, sajnos. A Valami Amerika egyébként egy nagyon hollywoodi történet, tényleg mindenféle helyeken volt már vetítve, még amerikai katonai támaszponton is. Mindig nagyon élvezte a közönség, mindenhol, ahol vetítve volt. Nagyon tetszett mindenkinek.

Lennél még egyszer fogorvos?

Nem, az már biztosan nem, 1991-ben eladtam a praxisomat. Egyébként nálunk a családban mindenki fogorvos meg fogtechnikus úgyhogy adott volt, hogy erre menjek tovább. Bár a filmezés jobban érdekelt, azért elvégeztem a fogorvosit. Akkoriban a színművészetire, rendezői szakra, csak másoddiplomával lehetett jelentkezni. Úgyhogy mindenképpen kellett a diplomám ehhez, bár nem vettek fel, úgyhogy elkezdtem fogorvoskodni. Egy-két év után újra előjött bennem, hogy filmeznék. A rendszerváltásnál jött a lehetőség, hogy magánfogorvos legyek, így csak heti két alkalommal rendeltem és az összes többi szabadidőmben elkezdhettem reklámfilmekkel foglalkozni. Akkoriban született meg egyéb a reklámipar is, így sikerült nekem is „odaszemtelenkednem”. Egy idő után már annyi munkám volt, olyan sikeres lettem, hogy abba kellett hagynom a fogászatot, de két-három évig párhuzamosan dolgoztam.

Mik a kedvenc filmjeid, amikkel kikapcsolódsz?

Mindenevő vagyok. Szeretem a közönségfilmeket is és a művészfilmeket is. NagyTarantino rajongó vagyok, nagyon szeretem Inárritu filmjeit is. De tényleg sok kedvencem van, nem vagyok leragadva. Mindenféle műfajt szeretek. Fantasztikus lenne egyszer bejutni és élőben látni az Oscar-gálát. Sajnos nem tudom, ezt hogyan lehetne megoldani, de itt szeretném jelezni, ha valakinek van valami ötlete, azt ossza meg velem.

 

A Hungarian Summiton, március 28-án levetítik a Valami Amerika első részét, ez alkalomból lesz egy közönségtalálkozó is, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Cikk készítője: Barnyák Mónika

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.