Házikedvencek Vs. Koronavírus

03/26/2020

Veszélyes házikedvencemre a Covid-19?

Sajnos egyre több olyan esetről hallani, amikor a kiskedvencek utcára kerülnek a gazdáik félelme miatt. Sajnos gyakran, nem hivatalos és orvosilag alátámasztott tenyekből táplálkoznak a gazdák! Átgondolatlanul cselekedve a vírustól félve, emiatt kiskedvenceiket az utcára küldik. Szeretnénk felhívni a figyelemet arra, hogy a helyes információkat vegyétek figyelembe! A kiskedvenceteknek mindig a gazda lesz az első! Ne ők legyenek az áldozatok.

A kutyák koronavírusos betegsége – canine coronavirus (CcoV) – világszerte elterjedt, s főleg a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti. Ez egy teljesen más féle koronavírus ahhoz képest ami az embert támadja. Összehasonlítva az ember koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet. Bár a koronavírus fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, gyenge immunrendszerű állatok esetében azonban komolyabb ill. súlyosabb lefolyása is lehet erős hasmenéssel, s az is előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti.

A Covid-19-et emberek esetében a kínai eredetű SARS-CoV-2 újszerű koronavírus okozza. A Friedrich-Löffler-Institut (FLI) mint állategészségügyi szövetségi kutatóintézet felügyeli az aktuális járványhelyzetet, s nyilvánosságra hozza a legújabb tudományos ismereteket. Ezidáig úgy vélik a kutatók, hogy a koronavírust denevérek, tobzoskák vagy kígyók vitték át az emberre.

Röviddel ezelőtt már két tünetmentes kutya orrán és szájában is kimutatták a vírust. A tudósok mindenesetre abból indulnak ki, hogy a koronavírusok szoros testi kapcsolat útján kerültek a megbetegedett kutyatulajdonostól a kutyára. Olyan megnövekedett antitest-termelést sem mértek a kutyáknál, amely mérvadó a SARS-CoV-2-fertőzés szempontjából. Ezért a kutatók kizárják, hogy kutyákat is megbetegítene a Covid-19.

Mivel nem lehet kizárni a vírusok kutyával való szoros testi kapcsolat útján töreténő átvitelét, karantén esetén tanácsos a rizokó-csoportokon (idősek, betegek, stb.) kívüli, közel álló személyt megkérni, hogy a séták keretében nyújtson támogatást a háziállatok gondozásában.

Ugyan a Friedrich-Löffler-Institut is azt a véleményt hangoztatja, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a Covid-19 kutyákat is megbetegítene, más koronavírusok mégis nagy szerepet játszanak a kutya egészsége szempontjából.

Kérünk benneteket, hogy továbbra is maradjatok otthon! Vigyázzatok magatokra és egymásra!

 

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.