A readingi cserkészcsapat 1848-as megemlékezése

04/03/2020
  1. március 14-én, szombaton kis létszámmal és szabad téren, de megemlékeztünk az 1848-as forradalom hőseiről.

Szombaton kora délután gyülekeztünk a readingi vasútállomásnál, ahonnan a Temze partjához indultunk. Itt avattuk be cserkészeinket, hogy ők valójában lengyel szabadságharcosok, kiknek segítsége most elengedhetetlen a magyar forradalom sikeréhez. Első feladatukként a 12 pontot s a Nemzeti dalt kellett összerakniuk (játszótéren elrejtett borítékokban voltak a segítségek). Miután megismertük, hogy mit követelnek Petőfiék, eldöntöttük, hogy csatlakozunk hozzájuk, hiszen ezek mindenki számára fontos követelések. Elkészítettük kokárdáinkat, majd kiosztottuk a csapatoknak a galambpostát (walkie-talkie).

Továbbiakban a park területén kellett minél több pénzt találniuk, mivel a postán érkező újságokban és levelekben a szabadságharc hősei fegyvert, kötszert, és élelmet kértek a külföldi segítőktől. Szerencsénkre a mi lengyel forradalmáraink jól gazdálkodtak pénzükkel, így a csatákhoz szükséges elegendő mennyiségű segítséget tudtunk küldeni. Sajnos azonban ez nem volt elegendő a Habsburgokat segítő hatalmas orosz cári sereg ellen, így a világosi fegyverletétel után egy meghittebb helyre mentünk, ahol megemlékeztünk az aradi vértanúkról, és mindazokról, akik a forradalom elején megfogalmazott 12 pontért bármilyen formában harcoltak.

A program során igyekeztünk végigvenni a másfél év fontosabb eseményeit, korabeli érdekességekkel színesíteni a pénzkeresést. Végül nagyon fontosnak tartottuk megértetni az itt, London környékén élő magyar gyerekekkel, hogy miért olyan fontos megemlékezni az 1848-as szabadságharc hőseiről.

Cikk készítője: Kisbán Petra Mária, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, London, Anglia

KMCSSZ sajtószolgálata

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.