Hív a természet: Szépséges Amerika

07/13/2020

Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.

Az Amerikai Egyesült Államok. Milyen kép jut elsőként eszetekbe róla? A Szabadság-szobor? New York? Vagy a Golden Gate-híd? Esetleg Miami Beach homokja vagy Las Vegas színes forgataga?
Ki az, akinek elsőre a Yellowstone Park vagy a Grand Canyon ugrott be? Szerintem ők vannak kisebbségben.
Saját tapasztalataim szerint Amerika természeti szépségei túlragyogják a városok, az emberi építmények nyújtotta élményt. Pedig New York, San Francisco vagy Chicago épületei tényleg impozánsak és lenyűgözőek, és Boston vagy Philadelphia története pedig amerikai szinten nagyon gazdag.

Great Smoky Mountains, Image by Mike Goad from Pixabay

Tavaly írtam már egy cikket az általam kiemelten érdekes amerikai helyekről (7+1 érdekes hely, amit mindenképpen látni kell az USA-ban) , de már akkor is említettem, hogy a nemzeti parkokkal külön szeretnék foglalkozni. Nos, akkor lássunk hozzá!

Az Egyesült Államok védett területeinek rendszere elképesztően kiterjedt és nyugodtan mondhatjuk, hogy bonyolult. Csak nemzeti parkokból 62 van az országban.

Nemzeti Park „legek”

Legelső: Yellowstone, 1872
A Yellowstone National Park 8983 négyzetkilométernyi területén három állam, Montana, Wyoming és Idaho osztozik. 1872. március elsején Ulysses S. Grant elnök helyezte hatályba az Egyesült Államok, sőt az egész világ (!!!) legelső nemzeti parkjaként.

Yellowstone National Park
Yellowstone National Park, Image by Mike Goad from Pixabay

 

Legnagyobb: Wrangell–St. Elias National Park
A több, mint 8 millió hektáros (32,375 négyzetkilométer) nemzeti park Alaszkában található és mérete több, mint Magyarország egyharmada.

Wrangell-St. Elias, Image by David Mark from Pixabay

Legkisebb: Gateway Arch Nemzeti Park, Missouri államban mindössze 192.83 hektáros (0.7804 négyzetkilométer) a St. Louis jelképének tekinthető hatalmas boltív, a Gateway Arch alkotás környékét jelenti.

Gateway Arch, Image by Yinan Chen from Pixabay

Legújabb: White Sands, Új-Mexikó
2019. december 20-án „léptették elő” nemzeti parkká az 1933 óta national monument státuszban lévő fehérhomokos dűnékből álló sivatagot. A 589.9 km2 összterületű park 41 %-át borítják a rendkívül ritka gipszes (ezért aztán fehér) homokdűnék.

White Sands National Park, Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Leglátogatottabb: a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkot 2019-ben 12,5 millióan keresték fel, meglepő de a Grand Canyon csak a második helyre szorult 5,97 millió látogatóval. Furcsán hangozhat, de itt éreztem leginkább úgy magam, mintha a Mátrában vagy a Bükkben járnék.

Great Smoky Mountains National Park

Legkevésbé látogatott: a Gates of the Arctic Nemzeti Parkot Alaszkában (kiépített utak és túraösvények hiányában, no és persze a nehézkes megközelíthetőség miatt) 2019-ben csupán 10 518-an választották célállomásuknak.

Gates of the Arctic, Image by skeeze from Pixabay

Az amerikai Nemzeti Park Rendszernek csak egy részét képezik maguk a nemzeti parkok, emellett kiemelt helyen kezelik a 128 nemzeti műemléket (ebbe a csoportba ugyanúgy tartoznak őserdők, hegyek, mint például Abraham Lincoln szülőhelye vagy híres csaták helyszínei), a 19 nemzeti természetvédelmi területet, az 57 nemzeti történelmi parkot, a 89 nemzeti történelmi helyet és a 30 nemzeti emlékhelyet is. Ott vannak még a (természetesen nemzeti) történelmi csatahelyszínek, katonai parkok, tenger- illetve tópartok, de vannak nemzeti folyók, tájvédelmi körzetek és nemzeti túraösvények is. Na és persze nemzeti temetőkből is van jónéhány.
Sok híres és látogatott hely nem kapta meg a nemzeti parkok besorolást, mégis a legnépszerűbb látványosságok közé tartoznak. Ilyen például a Golden Gate National Recreational Area (az összesített adatok szerint egész Amerikában ezt a helyet keresik fel a legtöbben, tavaly 15 millióan), a Niagara-vízesés vagy a két nagy kedvencem, a Bryce és az Antilop Canyon.

Akit érdekel a teljes lista, az IDE KATTINTVA tanulmányozhatja a rendszer elemeit.

És ezzel még közel sincs vége: az országban összesen 154 nemzeti erdő található, összesen 188,336,179 hektár (762,169 km2) területtel. Ezeket egy külön szervezet, a Nemzeti Erdészeti Szolgálat felügyeli.
Azonban ez még mindig nem teszik ki az Egyesült Államok természetvédelmi területeinek az egészét, hiszen államonként is vannak védett parkok, tengerpartok, erdők, folyók, mocsarak, túraösvények, stb. A sor tényleg államonként is napestig folytatható.

A rendszer elképesztő méretű és mélységű. Az amerikaiak már a 19. század közepétől kiemelt figyelmet fordítottak a természetei szépségeik és történelmi helyeik megóvására, így bár az Egyesült Államok történelme nem mérhető európai léptékkel, mégis nagyon tiszteletreméltó és követendő, ahogy őrzik az értékeiket.

A Nemzeti Park Szolgálat hivatalos honlapján minden általuk felügyelt parkról és helyszínről naponta frissülő információk találhatók: https://www.nps.gov/index.htm

A Nemzeti Erdészeti Szolgálat honlapja: http://www.fs.usda.gov/

A lényeg: ebben a koronavírusos, karanténos időszakban szerintem a természet felfedezése a legbiztonságosabb tevékenység, ha az ember már nem bírja a bezártságot a négy fal között. Bárhol is legyünk Amerikában, egy park, egy természetvédelmi terület, egy túraösvény biztosan van a közelben.
Mindenkinek jó kirándulást és felfedezést kívánok!

Ahogy a korábbiak, ez az írásom is teljesen szubjektív, az én személyes élményeimen, tapasztalataimon alapul. Viszont szívesen fogadok minden kérdést, ötletet, témajavaslatot.

Elérhetőségeim:
E-mail: andras@hungarianhub.com, andrasfarago@yahoo.com
Instagram: @faragoandras
Twitter: @andrasfarago

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.