The Star Spangled Banner, avagy az Amerikai Egyesült Államok lobogója

07/10/2020
Török Réka Dalma írása
Aki járt már az Egyesült Államokban, annak biztosan feltűnt, hogy rengeteg helyen találkozhat az ország zászlajával, legyen az egy emlékmű, egy hivatalos épület vagy akár egy családi ház.
78th Street, North Bergen
A nemzeti lobogó nagyon sokat jelent az amerikaiak számára: a hazaszeretetet, az egységet és az együttélést jelképezi. Az iskolások minden tanítási nap kezdetén hűségesküt (Pledge of Allegiance) tesznek, kifejezve a lojalitásukat a zászlóhoz és a köztársasághoz, amelyet a zászló jelképez. Ugyanezt az esküszöveget a felnőttek is elmondják ünnepélyes alkalmakkor.
Az amerikai zászló története
A függetlenségi háború idején az Egyesült Államoknak nem volt hivatalos lobogója. George Washington közreműködésével kezdték el először használni a 13 sávos (váltakozó piros-fehér csíkos) zászlót, melynek a bal felső sarkában az akkori brit “Union Jack” kicsinyített mása volt. Bár nem számított hivatalos jelképnek, de még is ezt tartják az első amerikai lobogónak.
Elfreth’s Alley, Philadelphia
Ezt követte a 13 csillagos verzió, ahol a csillagok a brit zászló helyére kerültek, szimbolizálva a 13 gyarmatot. A változtatást 1777. június 14-én fogadta el a Kontinentális Kongresszus. Ez az évforduló Amerikában a zászló ünnepe, amelyen országszerte rengeteg rendezvényt és felvonulást tartanak, illetve június 14-e a legmegfelelőbb nap a zászló elégetésére is (tudom, ez furcsán hangzik, de erről majd később).
Elfreth’s Alley, Philadelphia
A történelem során a csillagok száma annyiszor változott az Egyesült Államok zászlaján, ahányszor egy új tagállam belépett az Unióba. Éppen ezért a Kongresszus 1777 és 1960 között számos olyan rendeletet elfogadott, amely megváltoztatta a zászló alakját, kialakítását és elrendezését, és lehetővé tette csillagok és csíkok hozzáadását, hogy tükrözze az új belépők befogadását. A legutóbbi ilyen változtatás, az ötvenedik állam, Hawaii, 1959-es csatlakozásakor történt, bár a lobogóra csak 1960. július 4-én (az amerikai Függetlenség Napján) került fel az 50. csillag.
5th Avenue NYC
1960- óta nem történt változás az Egyesült Államok zászlajában, 13 vízszintes (hét vörös és hat fehér) csíkból áll. A sávok az eredeti 13 kolóniát, a csillagok pedig az Unió 50 államát jelképezik. A nemzeti lobogó színei szintén szimbolikusok, a piros a keménységet és bátorságot, a fehér a tisztaságot és az ártatlanságot jelképezi, a kék az éberséget, a kitartást és az igazságosságot szimbolizálja.
Érdekességek:
– Sohasem lehet a zászlót fejjel lefelé felhúzni, ez alól kivétel a nagy veszély érkezésének jelzése, segélykérő jelleggel.
– Az amerikai zászló soha nem érhet le a földre, ha pedig éjszaka lobog, meg kell világítani.
– Ha megrongálódik a zászló, akkor azonnal kicserélik, és megsemmisítik a korábbit.
– Ha valaki kitűzőként használja, akkor a ruháján baloldalt, a szíve oldalára szabad csak felraknia.
– Hivatalosan az amerikai zászlót nagy tiszteletben kell tartani, nem szabadna üzleti célra felhasználni és az emberek sem viselhetik magukon (ezt azért nem igazán tartják be…).
– A zászlóégetés Amerikában teljesen törvényes, sőt, amikor például a cserkészek lecserélik az elhasználódott zászlót egy újra, akkor az előzőt tisztelegve, vigyázzállásban és díszsorfal előtt égetik el!
– A leghosszabb ideig használt zászló sokáig a 48 csillagos változat volt, 1912-től 1959-ig. A jelenlegi zászló 2007. július 4-én megdöntötte ezt a rekordot.

 

Török Réka Dalma

Gyakornok (margeting, social media) 2019. februárban a férjem munkahelyétől kaptunk egy lehetőséget, hogy Amerikába költözzünk, így pár hónappal később 8 bőröndünkkel együtt földet értünk New Jersey-be. Korábbi terveink között nem szerepelt, hogy elhagyjuk Európát, de nem szerettük volna kihagyni ezt a lehetőséget…és milyen jól döntöttünk 😊 Én nyelvismeret és munka nélkül, mondhatni „potyautasként” érkeztem, és eleinte fogalmam sem volt, hogy mit is csinálhatnék itt kint. Az első év nehézségei után rátaláltam a HungarianHub-ra, ahol úgy érzem hasznos tagja lehetek az itteni magyar közösségnek, és marketing gyakornokként szakmailag is fejlődhetek. Szabadidőm nagy részét szeretem a szabadban, parkokban tölteni a család négylábú tagjával vagy Manhattan utcáit járva új helyeket felfedezni.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.