Színház TV: Új kezdeményezés a koronavírus árnyékában

11/15/2020

Immár Amerikában is elérhetők magyar színházak előadásai. A Színház TV háziasszonyával, Kovács Patrícia színművésszel beszélgettünk.

November 12-én új streaming szolgáltató kezdte meg működését Magyarországon. A Színház TV nem titkolt célja az élő magyar színházi élmény szélesebb körben, a világ minden táján elérhetővé tétele.

Fotók forrása: Kovács Patrícia

–Gondolom nem véletlen, hogy épp az ország újabb lezárásakor indult útjára a Színház TV. De csak a koronavírus járvány miatt jött létre a platform vagy a kialakult helyzettől függetlenül tervben volt már?
–Természetesen nem véletlen az időpont. A színházak a nézők elmaradása miatt nehéz helyzetbe kerültek. Először mindenki saját maga próbált megoldást találni a közönség kiszolgálására: versek videói vagy előadások nem túl jó minőségű felvételei kerültek fel a honlapokra.
Otthon ülve, mint mindenki, mi is a különböző streaming szolgáltatók – Netflix, HBO – műsorait néztük a tévén és arra gondoltunk, hogy miért ne lehetne a színházi előadásokat is hasonló konstrukcióban közvetíteni?

–Te egyébként hogyan élted/éled meg a karanténhelyzetet?
–A tavaszi leállás nekem személy szerint kicsit jól is jött, mert nagyon fáradt voltam. Aztán volt egy nyarunk, amikor rendesen éltük az életünket, most pedig nekem fel sem tűnik az ország lezárása, mert a közvetítésekre rengeteget készülök, minden nap van tennivalóm.

–Itt Amerikában és a világ más tájain mi csak profitálhatunk a kezdeményezésből. Ez is a célok között szerepelt?
–Bár a koronavírus járvány miatt indult el a Színház TV, szinte rögtön be kellett látnunk, hogy ez a szolgáltatás nem elsősorban azoknak a színházba járóknak szól, akik egyébként is eljönnek megnézni ezeket az előadásokat, hanem azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva – vidéken vagy külföldön élnek, kisbabájuk van, az egészségi állapotuk miatt – nincs lehetőségük elutazni és személyesen megnézni egy-egy darabot.

–Túl vagytok a premieren is: november 12-én magyar idő szerint este 19:00 órakor nyitotta meg virtuális kapuit a Jurányi Ház „Egy őrült naplója” című előadásával. Hogy érezted magad?
–Számomra ez egy izgalmas feladat, és valóban sok felkészülést igényel ez a munka. Biztos vagyok benne, hogy még sokat kell tanulnom, de jó érzés, hogy az estek háziasszonyaként a nézőknek a színház azon részére is bepillantást tudok nyújtani, ahová egy hagyományos színházi este folyamán nem lenne lehetőségük eljutni.

Fotó forrása: Kovács Patrícia

–Mit tehet az, aki mondjuk az időeltolódás miatt nem tudja élőben nézni az előadást?
–Az élő közvetítés befejezése után 24 órán keresztül még elérhető az adott előadás. Sőt a premier esetében a felmerült kisebb technikai gondok miatt keddtől vasárnapig elérhető volt a szinhaztv.com weboldalon.
Ami különleges megoldás, hogy a felvételeink megállíthatók ugyan, de előre-hátra tekerni nem lehet bennük. Ezzel is a színházi élményt szeretnénk megőrizni.

–A világban nagy hagyománya van a koncertek, színházi előadások élő online közvetítésének. Hogy mást ne mondjak, a New York-i Metropolitan előadásainak streamjére Magyarországon is lehet jegyeket venni. Volt olyan példa, amit követtetek?
–Nem tudok egy példát kiemelni, de megnéztük az összes ismert és elismert hely közvetítéseit, majd összegyúrtuk a tapasztalatokat. A legnagyobb különbség, hogy amíg a legtöbb helyen egy-egy színház vagy operaház előadásait közvetítik, addig nálunk több társulat játéka is elérhető. A stílusokban is próbálunk széles spektrumon mozogni: az első előadás egy Gogol darab volt, a második viszont egy Woody Allen vígjáték lesz.

–Az online közvetítéseknél mindig kritikus pont a technika és a minőség. Ebben a tekintetben hogy álltok?
–Szerintem az ország legjobb operatőreivel és tévés szakembereivel dolgozunk, akik minden felmerülő problémát azonnal megoldanak. Rengeteg munka és próba van benne, hogy a közvetítés jól menjen.

–Mik a visszajelzések az első közvetítés után?
–Nem volt zökkenőmentes a premier, voltak technikai nehézségeink, de még tanuljuk ezt az egészet és hétről-hétre jobbak leszünk. Ami jó hír, hogy a szakma jól fogadta a kezdeményezést és egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének csatlakozni a közvetítésekhez.

–Meddig van meg a program? A koronavírus járvány utánra is terveztek?
–Ez nagyon nehéz kérdés. Előzetesen úgy terveztük, hogy hetente csinálunk egy élő közvetítést, de látva, hogy akár további szigorítások is lehetnek a járvány miatt, most rohamtempóban próbálunk előre dolgozni. Viszont ahhoz ragaszkodunk, hogy mindent megállás nélkül, élőszerűen rögzítsünk.
Abban biztos vagyok, hogy a járvány elvonulása után is lehet létjogosultsága a Színház TV-nek.

November 19-én a Centrál Színház New York-i komédiája, november 26-án pedig a Játékszín Hatan pizsamában című produkciója kerül képernyőre.
Minden előadás a csütörtök esti premier után 24 órán keresztül még elérhető lesz a közönség számára a szinhaztv.com oldalon.

Fotó forrása: SzínházTV

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.