Kenyérsütés Amerikában

12/04/2020
A márciusi vírushullám idején, azt vettem észre, mindenki kenyeret vagy kiflit süt, a gyerekek süteményt készítenek a szüleikkel és sok-sok otthon preparált konyhai remekmű képe került fel a közösségi média oldalakra is. Ez fantasztikus, már csak azért is, mert családokat sokkal jobban összehozta ez a közös tevékenység, ami persze a kilóinkon is látszott. Természetesen ez a lelkesedés alább hagyott nagyon hamar, de mégis azt gondolom, a családok megérezték valami olyat, amit már nagyon régen kiveszett mindennapokból.

 Valahogy én is így voltam vele mielőtt kiköltöztem Amerikába, valahogy még Budapesten eltávolodtam a konyhától és kevésbé élveztem a mindennapos teendőként a tűzhely körül. Először Ohio-ba, Columbusba vitt az utunk, ahol megismertem egy csodálatos embert, aki olyan dolgokat tanított meg, amit nagyon régen éreztem már. Megéreztem a természet közelségét vele, illetve azt, hogy mi a fontos, megértettem, hogy milyen az amikor természetes közegben élsz és organikus módon próbálod családodat táplálni. Ő Bernadett, akit csak füvesasszonynak hívok, főleg azóta, amióta Bernadett’s Farmacy néven saját vállalkozását is elindította.

Mielőtt megismertem Bettit, nem volt fontos számomra annyira az egészséges életmód. Pedig Amerikában tényleg lényeges, hogy sokkal jobban odafigyelj arra, hogy mit eszel. Megtanított arra, hogy milyen a természet közelében egészségesen élni, milyen alapanyagokat érdemes használni, hogyan tudsz GMO-mentesen élni. Sajnos elég gyorsan elszakadtunk egymástól, mindösszesen két év adatott arra, hogy Ohioban éljünk.

 

Betti inspirációja és tanításai, viszont végig velem maradtak. Mai napig, amikor kenyeret sütök, a Tőle tanult dolgok és tanácsai jutnak eszembe. Minden egyes alkalommal, amikor előveszem a vas lábost, és belerakom az előző éjszaka bekevert kenyértésztát, akkor azon imádkozom, hogy olyan szép legyen, mint Betti kenyere.

 

Amikor nyáron közelebbről megismerkedtem a „Magyarok kenyere-15 millió búzaszem” programmal, ezt az érzést értettem meg, azt, hogy tényleg összetartozunk és azt, hogy valami olyasmit sütünk bele a cipóba, ami sokkal értékesebb a minden napi boltban megvásárolt termékeknél. Hálás vagyok azért, hogy ezt az érzést megtapasztalhattam otthon és azért, hogy ma ennek a programnak az egyik hirdetője lehetek. Pont azt jelenti, amit egy barátommal, egy magyar barátommal éltem meg itt messze több 1000 km-re otthonomtól. Családnak és a barátaimnak egy olyan különleges élményt, érzést és ízeket adni, amit a boltban nem kaphatsz meg.

 

Az alábbi kenyérreceptet egy másik, kaposvári barátnőmtől, Zsófitól kaptam, akit 6 éves koromtól ismerek, így a kör szépen bezárul. A recept rendkívül egyszerű, nem kell hozzá dagasztógép és kenyérsütő sem. Fogadjátok sok szeretettel!

A kenyértésztát kisfiam, Nimi keverte be!

 

Hozzávalók

Mértékegységek: https://www.kitchenproject.com/Metric.htm

 • 3 cup fehérliszt (általában ezt használom: King Arthur Flour Unbleached Bread Flour)
 • 3 cup langyos víz
 • 0.5 tk só
 • Pici cukor, hogy az élesztő jobban hasson
 •  olaj a tál kikenéséhez (olíva olaj)
 • ½ tk  instant élesztő (Redstar Organic élesztőt kedvelem)

Elkészítés

 1. A lisztet, sót, élesztőt cukrot összekeverjük, annyi vizet öntünk hozzá, amennyit felvesz, de ez kb. 3 cup
 2. Végeredményként puha, nokedli tésztához hasonló állagú massza
 3. 12 órára letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk (általában este bekeverem és reggel megsütöm)
 4. Ezt követően áthajtogatjuk, majd újabb 30 percre letakarva pihenetjük
 5. Közben előmelegítem a sütőt (480F)
 6. Átrakjuk a tésztát a kiolajozott vas lábasba és fedő alatt 30 percig sütjük
 7. Utána levesszük a fedőt és a sütőt 356F tesszük, majd 25 percig sütjük(+- 5 perc)
 8. Mind megesszük

Blog szerzője: Pazaurek Piros

 

𝐊𝐢é 𝐬𝐳𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐝 𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐬𝐳𝐞𝐛𝐛 𝐤𝐞𝐧𝐲é𝐫 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐤á𝐛𝐚𝐧? 🍞

Elindult a közönségszavazás! 2020. december 7-14. között lehet leadni a…

Posted by HungarianHub on Tuesday, December 8, 2020

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.