Magyar kézműves karácsonyfa a Rockefeller nyári rezidencián
A jelenlegi The Casements épületet John D. Rockefeller 1918-ban vásárolta meg és nyári rezidenciájaként használta feleségével. John szívesen látott vendégül olyan barátokat, mint Thomas Edison vagy Henry Ford. Az éves karácsonyi ünnepség nagy esemény volt, ezt a szokást pedig a ház a mai napig tartja. Halála után a család nem tartott rá igényt, így a helyi lakosság saját erőből felújította az épületet. Az ott dolgozók mindegyike önkéntes.
Horváth Margó néni apukája népművészeti kincseit Magyarországról hozta és férjével évtizedeken át gyarapította. Miután Washingtonból Floridába költöztek, vándorkiállításokat kezdtek tartani egyetemeken. Ekkor kereste meg őket a Rockefeller-ház akkori igazgatója és helyet ajánlott egy magyar kiállításnak a harmadik emeleten. A magyar hímzések, öltözetek szépsége lenyűgöztek mindenkit.
A magyar szoba immár 39 éve megcsodálható. Margó néni Budapesten született, de édesanyja Erdélyből származott, így nem csoda, hogy az onnan van a legtöbb népviselet. Ilyen például a csángó, székely és torockói, de kalotaszegi, kalocsai és sárközi öltözetek is kiállításra kerültek. Összesen 16 különböző népviselet jelenik meg. A szobában helyet kapott egy hatalmas vetett ágy különböző párnákkal, szőttesekkel, ágyvéggel díszítve. A matyó babák különlegessége, hogy a legény Margit néni apukája, a leány pedig nagypapája kötényét viseli. A kerámia alkotások Petrás Mária keze munkáját dicsérik.
Jelenleg – a magyar államtól kapott támogatást felhasználva – Horváth Zita vezetésével rendezik újra a kiállítást. Zita fontosnak tartja a régi szőttesek, hímzések újrahasznosítását. Maga is hímez, ha ideje engedi. A különböző technikákat Margó nénitől tanulta, aki 5 évesen kezdett varrni – anyukája és nagymamája segítségével – és a történelmi Magyarország összes hímzésfajtáját tanította.
A karácsonyi kiállításon minden éveben helyet kap egy magyar kézműves karácsonyfa, évente változó tematikával. Egyik évben például csak mézeskalács díszeket akasztottak rá. Az idei fa piros és fehér színekben pompázik. Kézzel festett üveggömbök, filc és szalma díszek ékesítik. A fán lévő angyalkák igazi különlegességek, a kezdetektől fogva minden évben felkerülnek a fára és természetesen népi motívumok jelennek meg a ruháikon. Közel állnak Margit néni szívéhez. A fára felhelyezett díszeket évek óta tudatosan gyűjtötte, otthoni kézművesektől vásárolta és készítette. Unokahúga a Hollóházi Porcelángyárban dolgozott, így segítsége a festésben. A magyaros karácsonyfa alá szőttes kerül.
A kiállítás és a fa megtekinthető a hétfőtől-péntekig 8-17 óra és szombaton 8-12 óra között (The Casements, Ormond Beach, Florida).
Kövessétek Facebook és Instagram oldalukat!

szentesedina.agnes

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.