A magyar kultúra és a pedagógia kapcsolata Amerikában

01/11/2021
Interjú Balatoni Katával amerikai tapasztalatairól

Már gyermekként körülölelte a játék, a tánc, a dalok és teljes kulturális sokszínűségünk világa. Akkor még nem tudta, hogy a pörgős szoknya és a népdalok lelkében megállíthatatlan árja egyszer majd olyan eszközévé válik életének, mely nem csupán neki ad lehetőséget arra, hogy kifejezze örömömét-bánatat, hanem maga is hordozója és továbbadója lehet ennek a csodának.

Nyelvünk és történelmünk ismerete nélkülözhetetlen kulcsa létünknek. Az ismereteken túl azonban valódi identitásunkat, a világban való értékünket kizárólag kultúránk megéléséből nyerhetjük, melynek átadása kiemelt feladata kell legyen minden pedagógiai területnek.

Mióta dolgozol az amerikai-magyar oktatás felvirágoztatásán?

2014-ben kezdődött pedagógiai munkásságom az Egyesült Államokban. Ekkor egy hosszabb turné során Kanadából indulva lehetőségem volt ellátogatni New Yorkba, New Jersey állam több magyar intézményébe, Miami, végül Sarasota hétvégi magyar iskoláiba is. Az út során több gyermekfoglalkozást és oktatóknak szóló workshop-ot tartottam, melyek nagy hatással voltak rám. Mindig nagy érdeklődéssel vagyok bárhova is utazom, az adott társadalmi helyzetekre, így nagyon hamar szívügyemmé vált, hogy az amerikai magyar közösségek, oktatók, pedagógusok, családok világát segítsem.

Ha jól sejtem, akkor nem egyszeri alkalomról van szó…

Így van. Azóta évről-évre lehetőségem volt részt venni szakmai konferenciákon és tovább dolgozni hétvégi magyar iskolák oktatóival is. Sikeres együttműködés jött létre New Yorkban az Arany János Magyar Óvoda és Iskolával, ahova évek óta szoros barátság és szakmai kapcsolat köt össze Nagy Ildikóval, hasonló szép együttműködés valósult meg Bostonban a Boskola keretein belül Varga Emesével, valamint Sarasotában Varga Ottíliával, aki a kezdetektől segíti munkámat.

 

Sikerült bevonni a tengerentúli kollégákat az anyaországon zajló folyamatokba is?

Szerencsére igen. A magyarországi rendezvényeken, úgymint a Pedagógus Expón, a Amerikai Magyar Iskolák Találkozóján és továbbképzési programjaimon is számos, az Egyesült Államokban oktató, nagyon lelkes és elhivatott szakemberrel volt lehetőségünk együtt felfedezni a magyar kultúra és a pedagógia kapcsolatát.

Galéria:

Mik az elmúlt évek munkájának legfontosabb tapasztalatai?

Hiszem, hogy nyelvünk és történelmünk ismerete mellett, a legerősebb gyökerekhez, kultúránk megismerésével és még inkább a megélt élmények által juthatunk el. Az identitás kulcsa, mind a kisgyermekkorban, mind felnőttként az ÉLMÉNY. Ezért is nagyon fontos, hogy a játékokon, dalokon, táncokon, szokásokon keresztül minél többet találkozhassunk páratlanul gazdag kultúránk világával. Szerte a diaszpórában mindig lenyűgöz az az elhivatottság, amivel a magyar oktatási intézményekben, közösségekben találkozom. Számomra példaértékű az a munka, amit tapasztaltam az elmúlt években, bármerre is mentem. Az én dolgom, hogy legjobb tudásom szerint hiteles tartalmat, szemléletet és módszertant adjak ehhez az igazán fontos munkához.
Bízom benne, hogy a jövőben további közösségek munkáját segíthetem és együtt tesszük gazdagabbá a magyar kultúra csodáival, az egyre erősebb magyar közösségek világát!

 

Így tedd rá!

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.