„A magyar diaszpóra egy sajátos, különleges hozzáadott érték”

02/13/2021
Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete az Instant HungarianHub Podcast vendége volt.
2020-ban komoly kihívást kapott a korábban európai uniós ügyekért felelős államtitkárként, majd a Brexittel kapcsolatos ügyek miniszteri biztosaként is dolgozó Takács Szabolcs, hiszen tavaly őt választották Magyarország Washingtonba akkreditált nagykövetének.
Az új állomáshelyét néhány hónapja elfoglaló diplomata egyértelmű célkitűzésekkel érkezett Amerikába, és tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államokba akkreditált nagykövetként a figyelem középpontjába kerül az ember.
„Mindenekelőtt ez egy óriási megtiszteltetés. Egy diplomata ilyen felkérésre, azt gondolom, nem mondhat nemet.
Az Egyesült Államok azért is különleges hely egy magyar diplomata számára, mert a magyar nemzet egytizede ebben az országban él. A magyar diaszpóra egy sajátos, különleges hozzáadott érték ehhez a munkához.
Nem véletlenül mondják azt, hogy egy diplomáciai karrier során az Egyesült Államokban dolgozni mindig kiemelt pozíció.”

Fotó: Takács Szabolcs

A koronavírus világjárvány természetesen hatással van a diplomaták életére is, hiszen a személyes találkozókon a kétoldalú kapcsolatok építése a mindennapi munka részét képezte eddig, de most ez is átalakult.
„Semmi sem olyan, mint volt. És ez a pandémia miatt van így. A nagyköveti megbízólevél átadási ceremóniáját is érintette a kialakult helyzet: ismereteim szerint 11 olyan új nagykövet érkezett a közelmúltban Washingtonba, akik a megbízóleveleiket sem tudták még átadni az Egyesült Államok elnökének, bár erről az amerikai alkotmány és a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezmény keretei is világosan fogalmaznak: a fogadó ország elnöke egy fizikai találkozó keretében kell, hogy fogadja a küldő ország nagykövetét. Ezzel együtt, természetesen mindenki megérti a különleges helyzetet.
Mi egyelőre egy dokumentumcserével tudtuk ezt megoldani, de a következő hetek-hónapok alakulásától függően lehet, hogy majd pótlásra kerül a találkozó is.”

Fotó: Takács Szabolcs

Az interjú során szóba került a diaszpóra magyarok helyzete, a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok idei százéves évfordulója és természetesen a legnagyobb amerikai sportesemény, a Super Bowl sem maradhatott ki.
A teljes interjú február 16-tól elérhető a HungarianHub YouTube csatornáján és az INSTANT HungarianHub Podcast audio felületein.

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.