Hegyi Réka: A virágzó sivatag

03/01/2021
Kaliforniai utazási tippek a természet szerelmeseinek
Fotó: Peti-Peterdi Anna

Egyedülálló látványt nyújt Kaliforniában, ahogy március derekán a vadvirágok felkúsznak a sivatag kopár hegylábaira. A tavasz első hónapjai színes fátylat borítanak a hosszasan elterülő vidék erózió koptatta, kopasz lankáira. Színekkel töltik meg a napszítta, olykor forró szél simította völgyeket.

A tavasz első hónapjainak pompája tengernyi látogatót csalogat a sivatag felé. Érdemes ide fényképezőgépekkel érkezni, a színes virágszőnyeg látványa varázslatos, keretbe kerülve, fényképen is varázslatosan mutat.

Carizzo-síkság. Fotó: Hegyi Réka

A vadvirágok teljes virágzásának időszaka többnyire március közepétől április közepéig tart. Ilyenkor a sivatag arculata szemlátomást, egyik hétről a másikra gyökeresen megváltozik. Ez nagyban függ a téli hónapokban leesett eső mértékétől is. A csapadékmennyiség kulcsfontosságú, az eső itt tényleg aranyat ér. Az esőcseppek varázserővel bírnak, képesek előcsalogatni a sivatag virágait.

Antilop-völgy, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka

Ha a sivatagi virágzást akarjuk megcsodálni, az Antilop-völgy (Antelope Valley) feltétlenül kerüljön a listánkra. A számos őshonos növénynek otthont kínáló terület a vadvirágzás időszaka alatt igen látogatott. A Mojave-sivatag színes gyöngye Los Angeles megyében, a sivatag nyugati részén terül el, megközelítően másfél órányi autóútra Los Angelestől.

Antilop-völgy, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka

A narancsszínben pompázó Kaliforniai mákvirág, pipacs, – az állam egyik jeles szimbóluma – jól alkalmazkodott a terület éghajlati sajátosságaihoz. A völgy nyugati részén tengernyi mennyiségben mutatja meg magát. Ez az élénk színű, csodás virág inspiráló szépséggel bír, színe megtölti a látóhatárt. A völgy dimbes-dombos területein a pipacsok védett környezetben növekedhetnek.

Szóda-tó, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka

Szintén szót érdemel a Szóda-tó (Soda Lake), a Carizzo-síkság egyik száraz tava. A Playa körülbelül 1908 méter magasságban terül el a tengerszint felett. Az év legnagyobb részében szárazon álló, sóval telített meder januárban válik igazi tóvá. Az összegyűlt víz gyorsan elpárolog és fehér sószőnyeget hagy maga után. A látványos porszerű maradék nem más, mint nátrium-klorid, más néven konyhasó. A terület útjai, eső után nehezebben járhatók. Száraz időszakban az utakon elhaladó autók nagy port hagynak maguk után. Mindezt figyelembe véve érdemes ide ellátogatni, a vadvirágok itt is ezernyi színben pompáznak a tó környékén, a hegyek lábánál.

Szóda-tó. Fotó:Hegyi Réka

Említést érdemel, hogy itt húzódik az ismert Szent András-törésvonal. Légi felvételeken kiválóan látszik az útja. Itt szemmel is látható, ahogy keresztül szeli a síkságot. Izgalommal teli itt sétálni. A terület széles hegyhátait az erózió által kialakított kis völgyek választják el, messziről úgy néznek ki, mintha ezer gyökérrel kapaszkodnának a föld felszínéhez.

Carizzo-síkság. Fotó: Hegyi Réka

Tavasszal Bakersfield mellett is életre kelnek a lankák, a látvány itt is festői, szemet gyönyörködtető.

Bakersfiled, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka

Bármerre is utazunk a tavasz folyamán a sivatagban, emlékezetes, színekkel teli út vár ránk. Hogy melyik helyen a legszebb a szem elé táruló látvány? Ezt az utazások során döntse el ki-ki maga.

Santa Ynez Völgy, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka
Palos Verdes Estates, Kalifornia. Fotó: Hegyi Réka

 

Fotók: Hegyi Réka

Hegyi Réka

Hegyi Réka vagyok. 21 éve élek az Egyesült Államokban, jelenleg Los Angelesben. Hazámtól távol élve, mély gyökerű, sokszínű kultúránk ékességeit igyekszem sokakkal együtt hitelesen képviselni, szép csengésű nyelvünket ápolni. Színpadon, stúdióban, rádióban, a filmvásznon. Egy ösztöndíj lehetősége kínált elsőként utat az Egyesült Államokba. Így húszas éveim elején, a Rotary Club jóvoltából számos helyen tarthattam előadásokat kicsiny hazánk szépségéről. Mindezen kincsek a későbbiekben nevem alatt publikált cikkekben, fotókönyvekben, fotókiállításokon is megjelenhettek. A magyar nyelv szerelmeseként számos színházi produkcióban, előadóesteken szerepeltem. Fotográfusként díjakat nyertem. Különösen büszke vagyok, hogy egyik munkámat az Oscar-díjas magyar származású operatőr, Zsigmond Vilmos értékelte. Egy bő évtizede szinkronizálok, több rádióműsor és filmalkotás narrátora lehettem. Jelenleg a Carte Rouge című készülő történelmi játékfilmben kaptam szerepet. Három csodás gyermek a büszkeségem. Számukra próbálom átadni azokat az értékeket melyek vezetnek az élet útján.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.