Vicsacsán-Nagy Réka bemutatkozó írása az arizonai kihívásokról és lehetőségekről

Röviden Arizonáról

Arizona több mint hétmillió lakosával az egyik legnépesebb állama Amerikának. Területileg sem elhanyagolható, hatodik a ranglistán. Nem csoda hát, hogy a magyarok eléggé elvesznek ebben a közegben, nagyon szétszórtan élnek. Talán ez is lehet az oka annak, hogy úgy tűnik, Arizonában kevés a magyar. Aki ide költözik, jogosan gondolhatja azt, hogy nem lesz olyan egyszerű kapcsolatot építeni, nem lesz része olyan élményekben, mint amilyenben lehetne, ha nem itt állapodik meg, hanem mondjuk Kaliforniában. Számos magyarországi előadó is elkerüli Arizonát és inkább más nagyvárosokba látogat el, mivel ott nagyobb tömeget vonzhat be az előadásaira. 

Ennek ellenére több száz magyar él közöttünk és szépen fejlődik a magyar közösségi élet. Bejegyzésem nem csak mintegy megnyugtatásként íródott azok számára, akik úgy döntenek, itt telepednek le, hanem arizonai magyarként, közösségi vezetőként szeretném, ha Arizona is felkerülne az amerikai magyarok térképére. Többször fogok majd nektek beszámolni arról, hogy milyen az élet a sivatagban és hogyan maradhat kapcsolatban magyarságával az, aki ide költözik. 

Nos, hadd lássuk, melyek azok a célpontok, amelyeket felkereshet mindenki, aki újonnan érkezik hozzánk. 

 

Magyar ízek

Amikor valaki külföldön kezd új életet, talán ami leginkább fog hiányozni neki az az otthonos ízvilág, az édesanya vagy nagymama főztje. Ha bárki egy finom csirkepaprikásra vagy gulyás levesre vágyik, az Edelweiss Biergartennémet-magyar vendéglőben megtalálja.

Édességben sincs náluk hiány. Palacsinta például rendszeresen van a menün. De ha nem sikerül választani az étlapról, akkor talán ideje meglátogatni a helyi kürtőskalács-árust. Az AZ Chimney Cakes-nek az a különlegessége, hogy a család aki működteti, nem magyar származású. De annyira megszerették a kürtőskalácsot egyik európai útjuk során, hogy megtanulták minden fortélyát és boltot nyitottak Mesában. A magyar konyha különlegességei rendezvényeken is megtalálhatók.

 

Közösségi programok

A Phoenixi Magyar Kulturális Egyesület évente több olyan rendezvényt szervez, mely ételek árusításával egybekötött. Ezek a rendezvények egyben kitűnő találkozási pontot képeznek magyarok számára. A nem magyar családtagok, ismerősök pedig betekintést nyerhetnek a kultúránkba is. Ilyen esemény például minden év elején a Magyar Örökség Fesztivál, ősszel a Szüreti Bál, valamint télen a Karácsonyi Vásár

Aki inkább önmaga készítené el a nagymama receptjeit, az az európai és ázsiai üzletekben könnyen hozzáférhet olyan import termékekhez mint a piros paprika, túró, szilvalekvár, Piros Arany, gulyáskrém stb. Magyaros ízekben tehát nem lesz hiány. Viszont idővel persze, nem csak az ismerős magyar konyha hiányzik majd, hanem a társaság, a megszokott szórakozási lehetőségek is. Ismerkedni természetesen online is lehet, számos olyan csoport van a közösségi médiában, mely azt a célt szolgálja, hogy összehozza a helyi magyarságot. De mi sem jobb annál, amikor élőben meghallgathat valaki egy magyarországi fellépőt koncertezni, részt vesz egy magyar bulin, vagy ha komolyabb műfajok érdeklik, akkor alkalma adódik megnézni egy színházi előadást. Méghozzá magyarul. A fentebb említett kulturális egyesület már több alkalommal is hívott el olyan előadókat, mint a Quimby, a Pilvax Players, vagy a Kaláka, csak hogy pár kedvelt nevet említsünk. Aki a lelkét is szeretné ápolni és hiányolja a vasárnapi istentiszteleteket, azoknak mindenképp lesz alkalmuk hitüket gyakorolni a Phoenixi Magyar Református Egyházban. 

 

Nyelvtanulási lehetőség

Érdekes módon, amikor az ember családot alapít, olyankor hangsúlyosabban előjön a nyelv-kérdés, gyakrabban eszébe jut, hogy visszatérjen a gyökereihez és megmutassa, tanítsa azt a gyerekeinek. Céltudatosan keresik a magyar nyelvkörnyezetet, ami sok esetben kiegészíti az otthoni nyelvtanulást. Ilyen erős támasz a nyelvtanulásban Amerika-szerte minden magyar iskola, melyből Arizonában sincs hiány. A Napocska Magyar Iskola évek óta több kis csoporttal működik. A foglalkozások céltudatosan épülnek fel úgy, hogy nem csupán a nyelv átadására fókuszálnak, hanem arra is, hogy bemutassák a magyar kultúra egy-egy szeletét. Az utóbbi egy évben a felnőttek számára is megnyílt a lehetőség a nyelvtanulásra.

Természetesen, arról sem feledkezhetünk meg, hogy Arizonában nagyok a távolságok. Mindenki tudatában van annak, hogy nem egyszerű rendszeresen eljárni egy-egy rendezvényre, bevásárolni kedvenc termékeinkből az európai boltban vagy eljárni óvodai, iskolai foglalkozásokra. De talán ez máshol is éppen ennyi áldozatot igényel. Az áldozat gyümölcse viszont igen édes, mint a farsangi szalagos fánk az asztalomon. 

De, hogy ez miért készült – illetve a közösségünk rendhagyó farsangi mulatságáról – majd a legközelebbi blogban számolok be. 

 

Képek: Vasadi Edit Photography

Vicsacsán Réka

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.