A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongora és Ének Verseny magyar sikerei

04/27/2021
„Magyar hazám hű fiaként …”
A 30 éves múltra visszatekintő Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongora- és Ének Verseny a XIX. Század egyik legnagyobb innovatív zeneszerzőjének, karmesterének, meghatározó tanár egyéniségének, irodalmi művek szerzőjének emlékét élteti. A verseny alapítói Neszlényi Judith és Geraldine Keeling zongoraművészek.

 

Liszt Ferenc élete nagy részét távol töltötte a hazájától, de szíve, lelke és zenéje egész élete során anyaföldjéhez kötötte. Anyanyelve német volt, írni és beszélni leginkább franciául szeretett, mindenek ellenére magyarnak tartotta magát.
Idén a járványra való tekintettel a szervezők online hirdették meg a versenyt. 167 versenyző, 10 országból, 10 kategóriában, 187 versenyvideót küldött be, mely pályamunkákat a nemzetközi zsűri három héten keresztül bírált el.
A bíráló bizottságban voltak Dr. Szabó Orsolya és Dr. Dráfi Kálmán egyetemi docensek, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanárai.
A verseny fővédnöke Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a verseny igazgatói Dr. Katherine Hickey, egyetemi professzor és Dr. Polgár Éva zongoraművész, egyetemi professzor voltak.
Hét magyar indulóból hatan részesültek fantasztikus elismerésekben. Közülük elsőként Gerebics Sándort, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatóját kérdeztem. A sokoldalú fiatalembert személyesen is ismerem. Több alkalommal léphettünk együtt színpadra Los Angelesben is.
Hol hallottál első ízben a verseny híréről?
-2018 januárjában Los Angelesben először a magyar kultúra napján, majd édesapám második filmbemutatóján léptem fel, Dobay Zsuzsa festőművésznő monroviai galériájában. Itt találkoztam a verseny egyik főszervezőjével, Neszlényi Judith művésznővel, ki hallván a műsoromat, figyelmembe ajánlotta a megmérettetést.
Örömmel fogadtam a meghívást, még ugyan gimnazistaként. Boldogan tértem vissza novemberben az Államokba, hogy megmérettessem magam életem első nemzetközi zenei versenyén. Szeretem a versenyeket. Versenyúszóként is hozzászoktam már a pezsgő, de egyben feszültséggel teli légkörhöz, ami jellemzi ezeket.
Hogy jelentkezésemet beadtam, azt szüleim bátorításának, támogatásának köszönhetően tettem elsősorban. Akkor még zeneiskolai tanulmányaimat folytatva remek kihívásnak tűnt.
Ki segített a versenyre való felkészülésben?
-Pár évvel ezelőtt ismertem meg jelenlegi zongoratanárnőmet, Szabó Orsolyát, kivel az idei versenyre készültem.
Mit jelentett számodra második alkalommal indulóként részese lenni egy nemzetközi versenynek, nívós megmérettetésnek?
-Titkon reméltem, hogy összejön a díjazás. 2 év munkám van a produkcióban. Hálás vagyok a zsűrinek, abszolút motiváltan nézek a jövőre.
Számomra mindig is egy mérföldkőként fog tovább élni a verseny, remek lehetőségnek tartom mind az egyéni, mind a művészi fejlődés szempontjából. Hálásan köszönöm a szervezőknek, hogy ilyen professzionális közegben mérhetjük össze a tudásunkat a világ minden tájáról! Köszönöm Réka, hogy gondoltál rám beszámolódban!
Szeretettel gratulálunk neked is!  
A versenyt megelőzően Dr. Polgár Éva Liszt Jótékonysági Gálaestet szervezett Budapesten, a Pesti Vigadó impozáns nagytermében. A gálaest műsora, melyet az MTVA M5 kulturális csatornája közvetített, visszanézhető a mediaklikk.hu archívumban az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/liszt-jotekonysagi-galaest-2021/
A Liszt Jótékonysági Gálaesten Dr. Áder János köztársasági elnök úr köszöntőjét a koncert műsorvezetője, Mohai Gábor olvasta fel. Közreműködtek továbbá Liszt Ferenc-díjas művészeink, Meláth Andrea és Mocsári Károly, valamint jómagam – meséli Dr. Polgár Éva.
-Hét magyar indulóból hatan részesültek fantasztikus elismerésekben. Remélem, hogy ez az “éremeső” Önök számára is megelégedettséget nyújt, hiszen a fenti eredmények és események méltán ünneplik a nagy magyar zeneszerző Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóját, valamint a magyar zenei tehetségek kiválóságát mind otthon, mint pedig Los Angelesben.
Íme a magyar indulók versenyvideóinak sora:

Polgár Balázs:

V. kategória (23-35 éves korosztály), 4. Díj

 

Pellet Sebestyén:

IV. kategória, 1. Díj

VII. kategória (Concerto), 1. Díj

American Liszt Society Különdíj

Legjobb Előadásért Különdíj (Harmonies poetiques et religieuses)

 

 

Kovács Gergely:

VI.kategória (Hosszabb művek):3. Díj

X. kategória (Budapest Concert):3. Díj

 

 

Bódi Zsófia:

VIII. kategória (Ének): 3. Díj

IX. kategória (Ének, New York Concert): 2. Díj

 

 

Tatai Nóra:

IX. kategória, 1. Díj

 

 

Gerebics Sándor:

IV. kategória (18-22 éves korosztály), Elismerő Oklevél

 

 

Sas Dániel

Division VI (Hosszabb művek)

 

 

Hegyi Réka

Hegyi Réka vagyok. 21 éve élek az Egyesült Államokban, jelenleg Los Angelesben. Hazámtól távol élve, mély gyökerű, sokszínű kultúránk ékességeit igyekszem sokakkal együtt hitelesen képviselni, szép csengésű nyelvünket ápolni. Színpadon, stúdióban, rádióban, a filmvásznon. Egy ösztöndíj lehetősége kínált elsőként utat az Egyesült Államokba. Így húszas éveim elején, a Rotary Club jóvoltából számos helyen tarthattam előadásokat kicsiny hazánk szépségéről. Mindezen kincsek a későbbiekben nevem alatt publikált cikkekben, fotókönyvekben, fotókiállításokon is megjelenhettek. A magyar nyelv szerelmeseként számos színházi produkcióban, előadóesteken szerepeltem. Fotográfusként díjakat nyertem. Különösen büszke vagyok, hogy egyik munkámat az Oscar-díjas magyar származású operatőr, Zsigmond Vilmos értékelte. Egy bő évtizede szinkronizálok, több rádióműsor és filmalkotás narrátora lehettem. Jelenleg a Carte Rouge című készülő történelmi játékfilmben kaptam szerepet. Három csodás gyermek a büszkeségem. Számukra próbálom átadni azokat az értékeket melyek vezetnek az élet útján.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.