Miért jó (vagy rossz) Amerikában sportolni?

06/21/2021
Dr. Trunkos Judit elemzése a tengerentúli tanulásról
Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy mik az előnyei és a potenciális hátrányai az amerikai egyetemi sportolásnak. Sok magyar élsportolóban felmerül a kérdés, hogy vajon érettségi után kijöjjön-e Amerikába és egy itteni egyetemen folytassa pályafutását. Természetesen, mint minden nagy döntésnek az életben, ennek is sok előnye illetve hátránya van.
Előnyök
Az egyik előnye az amerikai egyetemi sportnak az, hogy az amerikai felsőoktatási rendszerben az egyetemi vagy főiskolai diploma általában négy évig tart, ezzel tehát négy bónusz évet biztosít a magyar sportolónak sportágának folytatására. A sport és a versenyzés a felsőoktatási intézmények színekben fontos része az egyetemi életnek és az iskolák közti versengésnek. Míg Magyarországon érettségi után egyből jogra vagy orvosi egyetemre kell menni, Amerikában a főiskola évei alatt a sport magas szinten tovább folytatható.
Ehhez az extra négyéves sportolási lehetőséghez természetesen az is hozzátartozik, hogy az általában teljes ösztöndíjjal kijövő magyar fiatalok egyetemi tanulmányait a magas szintű sporttevékenységnek köszönhetően az egyetem fizeti, tehát ingyen tanul. Ez egy nagyon fontos elem, hiszen Amerikában a főiskola nagyon drága, akár 25 ezer dollártól egészen 70-80 ezer dollárig is felmehet a tandíj évente.
Egy másik fontos előnye az amerikai egyetemi sportolásnak az edzők és a csapattársak pozitív hozzáállása, mely nagyon nagy lelki támaszt tud nyújtani: mind az edzők és segédedzők, mind a csapattársak buzdítják egymást és pozitívan kezelik az esetleges vereséget is.
Végül, de nem utolsósorban az adott élsportoló elvégez egy amerikai egyetemet és közben nemcsak az angol nyelvet tanulja meg jól, de az amerikai kultúrát is megismeri. Ezek Magyarországon vagy Európában, de a világ más részein is nagyon hasznos tulajdonságok álláskeresés közben.
Embree Lauen (Forrás: Wikimedia Commons)
Hátrányok
A hátrányok közé tartozik, hogy a fiatal sportoló messze kerül a családjától és ez nagyon sokszor honvágyat okoz. Másik nehézség lehet, hogy az első pár hónapban a fiatal egyetemista nyelvi problémákkal küszködik az iskolában. Hiába tanult otthon angolul, kiutazás után a sportoló rájön, hogy még nagyon messze van attól, hogy könnyen tanulhasson angol nyelven. Ezen a ponton sokan feladják és hazamennek.
Egy másik gyakran előkerülő probléma, hogy az amerikai egyetemeken a magyar edzésmódszerekhez képest kevesebbet kell edzeni, emiatt sokszor a magyar sportoló úgy érzi, hogy nem tud fejlődni az új környezetében.
Végül meg kell említenünk azt is, hogy azok a sportolók, akik igazán magas szinten versenyeznek sokszor arra kényszerülnek, hogy vagy válasszanak az amerikai egyetemi és a profi sport között, vagy négy évvel eltolják profi sportolói karrierjüket. Ez amiatt van így, mert amíg egy sportoló teljes vagy részleges ösztöndíjat kap és az egyetemnek versenyez, ezalatt az idő alatt profin (pénzdíjas versenyeken vagy fizetésért) nem lehet versenyezni, tehát a sportolónak amatőr státusztban kell maradnia.
Az egyetemi sportolás és tanulás Amerikában tehát nehéz kérdés, amit fiatalon kell eldönteni, még az érettségi előtt. A legtöbben, akik mégis nekivágnak, pozitív élményekkel térnek haza.

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.