Erősnek kell lenned! Sikertörténet Los Angelesből

06/22/2021
Noa Camilla Hodges Los Angelesben született, 10 éves kora óta ír dalokat. Minden nyarat Magyarországon tölt szüleivel és nagyszüleivel. Az ifjú feltörekvő művész inspiráló szerzeményei, -csakúgy, mint személyisége is- mélységet és erőt sugároznak. A bájos fiatal tehetség karakteres hangját Amy Winehouséhoz, Etta Jameséhez hasonlítják. Ez már magában elismerés. Tizenéves művészként, egy világjárvány hosszú hónapjaiban, egészségügyi problémákkal is megküzdve, dalai tartalmával buzdítja korosztályát. Kivételes adottsága, pozitív mentalitása és szerető családja vezeti a siker útján. Az éneklés mellett 8 évig a Los Angeles Ballet tagja volt. Táncolt 9 évesen a Diótörőben, többek között a UCLA nagyszínpadán és a híres hollywoodi Dolby Theatre-ben 3400 ember előtt.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Már gyermekként komoly nemzetközi elismerést tudhat magáénak. Első dala “You gotta be strong” eljutott Indiába, Új-Zélandra, Ausztráliába, Ázsiába, Európa számos országaiba, még a Madonna által szponzorált és a CNN Hero Maria Da Silva által vezetett afrikai  gyermekotthonban is táncoltak rá. Mindenütt lelkesen és elismeréssel fogadták. A pozitív visszajelzések erőt adnak a folytatáshoz. Noa Camilla hatodik dalánál tart, de hivatalosan négy “hit” slágere van. Még csak 12 éves.

Noa Camilla a korát szinte meghazudtoló komplex, gyönyörű dalok dallamai mellé, dalszöveg fő üzenete, hogy megfelelő szemlélettel, kitartással, hittel, minden nehézséget le lehet küzdeni. Csak akarat kell hozzá. A lehetetlen világban is rá lehet lelni a lehetséges utakra.

 

 

Míg más fiatal dalszerzők, énekesek hírneveiket negatív mentalitást inspiráló dalszövegekkel érték el, Noa pozitív és szeretetben úszó dalszövegei friss hatással van a generációjára. Noa Camilla hamar felismerte, amit saját bőrén tapasztalt ebben a mai világban gyerekként: Megélni egy pandémiát, az iskola és emberekkel való kapcsolat nélküli bezártságot, csak zoomon keresztüli kommunikációt. Ezek eredményeként sok barátja negatív gondolatokkal küszködött. Érezte, hogy meg kell osztani azt az energiát és pozitivitást, ami alapja, és az Ő gyökereiből táplálkozik. Talán innen jön a siker, hogy a korosztálya vágyik valami frissre és felemelőre, a számukra nehéz időszakok után.

Noa bűbájos, energikus, kitartó, szorgalommal teli egyéniség. Nagy jövőt jósolnak számára. A Hungarianhub oldalán való megjelenést követően más újság, magazin és TV csatorna is érdeklődik iránta. Dalai kiadásra várnak rövidesen.

Édesanyja, Szántó Gyöngyi színésznő, a UCLA-n végzett filmrendező, szegedi származására büszke és jelenleg Los Angelesben mesélt életük eseményeiről.

Előzetes beszélgetéseinkből tudom, hogy tini lányod több generációs művészi családból származik.

-Férjemnek, Mattnek a nagypapája Hollywood-i  klasszikus “cowboy” színész volt. Humphrey Bogart híres amerikai színész volt szívbéli jó barátja. Együtt jártak horgászni.

 

Operaénekes édesapám, forrás: Szántó Gyöngyi

 

Az én édesapám 50 évig operát énekelt. Beutazta Európát a Szegedi Nemzet Színházzal. Én meg 14 évig balettoztam, hegedültem, énekeltem és  több magyar színház tagjaként játszottam színpadon karaktereket Friedrich Schiller, Molière,  Dürrenmatt, Jose Triana, Dannucio, Jean Genet és sok más  író darabjaiban. Ez az erős művészi háttér, ami inspirált, hogy megismerkedjek és szerezzek még kreatívabb tudást a filmrendezésben.

Művészi képzésem Los Angelesben is folytatódott. Izgalmas élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam több téren is. Játszottam egy hollywoodi színházban. Főiskolán televízió rendezést tanultam. Tanulmányaimat követően többek között a tévénél is dolgoztam kreatív műsorvezetőként.  Rendezői végzettségemet a UCLA-n szereztem. A gyerekek megszületésével sok minden változás érte az életemet.

Az élet a létező legszebb és legtartalmasabb főszereppel ajándékozott meg. Anya lettél az élet színpadán. A legőszintébb, legszerethetőbb és talán a legfelelősségteljesebb szerep. Most a leányod lépett nyomdokaidba. Itt-ott a nagyvilágban tehetségével hódítja meg korosztályát és azok szüleit. 

Szülőházadból is nagyon sokan örömmel fogadják Noa Camilla dalait. Úgy tudom a kis sztárjelölt izgalommal várja családjával együtt hazautazásotok napját. Szegeden többek között édesapád és testvéred vár haza titeket tárt karokkal.

Mit jelent családod, amerikai férjed számára a magyarországi nyár?

-Felejthetetlen kalandokat, jó hangulatú sétákat Szeged, Budapest és a Balaton utcáin. Kerékpározást, őszinte baráti beszélgetéseket, ínycsiklandó ételkülönlegességeket, élményt nyújtó nyári táborokat gyermekeimnek. Számukra is talán egy szabadabb, önállóbb életet. Otthon nincsen függőségük autótól. Élvezzük a nyarat, az otthoni éttermek kínálatát, a történelemmel is teli városom hangulatát. A lakás, ahol otthon tartózkodunk, a természet lágy ölén fekszik. Sok a szomszéd, akik mindegyike már negyven éve ott él, és minden évben szeretettel fogadnak. Van uszoda, színes a város, tele élettel.  Nyaraink nagyon tartalmasok. Minden évben feltöltenek élményekkel. Művész barátaim is mindig örömmel várnak.

Otthon színészi karriert hagytál magad után. Kreatív szellemi társaság vett körül és nevelt sok éven át. Művészi vágyaid mégis Los Angeles-be vezéreltek. 

-Magyar szívem lehorgonyzott egy új országban, de a hazaszeretet bennem él, minden úton vezérel. A szerelem hozott ide. Itt egy otthoni művész teljesen átalakul és alkalmazkodik a környezetéhez. Büszke vagyok származásomra, és fontos számomra az otthonról hozott értékek éltetése, ápolása, hogy gyermekeim értsék az anyanyelvemet, megismerjék szülőföldem értékeit, írjanak és olvassanak magyarul. Ez életem legfontosabb és legnehezebb feladata egy amerikai férjjel. 15 évig mindent elmondtam két nyelven, hogy a férjem se maradjon ki a beszélgetéseinkből. Csak az, aki külföldön neveli gyermekeit vegyes házasságban, érti meg azokat a nehézségeket, ami ezzel a feladattal jár.

Ha rajtam múlna, én az összes külföldön élő szülőnek és a külföldi magyar iskola (szinte ingyen dolgozó) tanárainak adnék  elismerést a kemény napi szintű munkáikért, küzdelmeikért, hogy fenntartsák a gyerekeiknek a nyelvet és a kultúrát. Hisz a jövőt neveljük!

A mai napig, ha egy új forgatókönyv tervbe fogok, annak a témája mindig összefonódik Magyarországgal. Évek óta készülök és dolgozom egy híres szegedi történelmi esemény mozivászonra való megvalósításán. Remélem, hogy a Magyar Filmintézet segítségével egyszer létrejön.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Az egyetemen a legjobb élmény az volt, hogy a világ számos tájáról származtak osztálytársaim és miután hazamentek, kialakult egy mini világ networking csoport és támogatjuk egymás munkáit.

A legtöbbjük hatalmas anyagi támogatást kapnak filmjeikre az országuktól.

Hol találkozhatott veled a közönség?

-Otthon tévésorozatokban szerepeltem a színházak mellett. Például a Szomszédok, a Rizikó, vagy Hollósi Frigyes mellett a Kisvárosban. Akkortájt csak 2-3 mozifilm készült egy évben Magyarországon. Nagyon nehéz volt bejutni a szerepekre. Még nem alakult ki a “casting” rendszer. Andrew G. Vajna volt az egyik első, aki bevezette, és végső befutó voltam Dobó Kata mellett a Miniszter félrelép című filmre. Modellkedtem, 15 éves koromtól több reklámban szerepeltem, és imádtam a kifutót.

Három éves koromtól a színház volt az egyik otthonom. Bele nőttem ebbe a varázslatos világba. Gyerekkorom óta tanultam színjátszást, mozgást, zenét, táncot. Országos táncversenyeket nyertem alig 15 évesen. Játszottam színházakban, mint például a Kerényi Imre féle Madách Színházban, az Arany János Színházban és a Budai Várszínházban, Sík Ferenc Gyulai Várszínházában, de  alternatív színházakban is, mint például a Merlin Színház Jordán Tamás vezetése alatt, a Ruszt József vezette Független Színpadon és a Kolibri Pincében. Egyik darabban 5 különböző karaktert játszottam és a legjobb kritikám az volt, hogy a maradék négyet elfelejtették, hogy én játszom. Én voltam az első női főszereplője a  Csányi János féle Bárka Színház “Játék” című első darabjának, amiben az akkor kezdő Szabó Győző oldalán álltam színpadra.

Kritikusnak tartod magad?

Otthon jó képzésben részesülhettem, nagy nevekkel együtt állhattam színpadra, a kamerák elé. Ilyen szintű képzéssel, tapasztalattal a hátam mögött minden filmet, előadást más szemmel nézek a mai napig is. Magasak az elvárásaim minden téren. Kitűnő bizonyítványom a UCLA-n tükrözte az eredményeimet, aminek az otthon tanultak gazdag háttere volt a csírája.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Ezt érezhetted meg tehetséggel megáldott gyermekedben.

A jóisten adott nekem egy rendkívül tehetséggel bíró gyermeket. A fiam, Tas is nagyon tehetséges, de most mint 14 éves, más dolgok érdeklik. A különbség a két gyerek között, hogy Noa Camillát nem érdekli a számítógépes játék, a telefon; úgyhogy szabad idejét inkább kreatívan tölti.

Először, mint szülő azt gondoltam, elfogult vagyok a lányom tehetségével kapcsolatban, de híres zenészek, zeneszerzők rajongó visszajelzései megerősítették, hogy az érzésem nem alaptalan.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Noának nagyon karakteres a hangja. A kamera előtt is természetességgel mozog. Az ő életébe milyen módon szövődött bele a zene?

-Kislányom igazából nem tanul énekelni. Őstehetség. Egy éve tanul zongorázni. Jelenleg Polgár Évi foglalkozik vele egy alkalommal hetente. Éva is rendkívüli tehetségnek tartja kislányomat. A lányom eleinte megtanult hat akkordot, és ebből írt kísérőzenét zongorán a dalaihoz.

Most kaptam egy üzenetet egy nagynevű zeneszerzőtől, aki Noa dalainak a kottáit nézte át, és szinte nem hitte el, hogy azokat egy 12 éves gyerek írta. Imádunk együtt dolgozni a videóin. Fél szavakból megértjük egymást.

Noa első szerzeményének dallama is nagyon fülbemászó. Az első dalt követi idővel több is?

-Hogyne! Vannak ismert sztárok, akik négy éveként jelentetnek meg egy-egy slágert. A lányom egymás után szüli a dallamokat, dalokat. A nemsokára megjelenésre váró dala  James Bond filmek hangulatát idézi. Ennek a klipje a fejemben már meg is született és dolgozom rajta.

Hogyan születnek ezek a dalok? Hogyan kelnek életre?

-Mi is, mint szülök ezt kérdezzük Noától gyakorta. Maga sem tudja a választ. Egyszer csak a semmiből felbukkan az ihlet, úgy érkezik, mint egy pillangó, aki aztán rászáll a vállára. Egy hirtelen pillanatban odamegy a zongorához. Egyszer csak elkezd énekelni. Sokszor nem is írja le a szöveget. Párszor elismétli, és kész a dal.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Noa akkor egy őstehetség. Legyen számára ez áldás, nyújtson a lelkének sok örömet! Korán felismertétek a tehetségét?

-Hároméves volt, amikor egyik napról a másikra elkezdte az angolt déli akcentussal beszélni. Összenéztünk a férjemmel, hogy ez akkor most honnan jött? 10 évesen született meg első komolyabb szerzeménye.

Azóta pár év telt csak el. De felgyorsultak az események. Noa első klipje nemrégiben közönség elé került. Hogyan él benned a forgatás napja?

-A forgatáshoz sok álmot szőttünk. Terveztünk, helyszíneket kutattunk. A világvírus uralta év nem minden elképzelésünknek adhatott teret. Van, hogy nem úgy alakulnak a dolgok az életben ahogy előre eltervezzük őket. De most idomulnunk kellett a körülményekhez és abból kihozni a lehető legjobbat. Nincsenek lehetetlenek. Számunkra se.

10 darab két-három oldalas forgatókönyvet írtam. A papírlapok a sorokkal együtt gyakorlatilag mind kukába kerültek. Próbáltam szerezni zongoratermet, kórházi szobát a forgatáshoz, színházat foglalni. Mindenhonnan elutasítást kaptunk a világjárvány adta körülményekre, szabályokra hivatkozva. Kaptunk volna helyet egy pasadenai színházban, de anyagi megfontolásból maradtunk az otthoni forgatásban. Nagy szerencsémre egy nagyon híres operatőr barátom felajánlotta segítségét, amivel éltünk is.

 

Forrás: Szántó Gyöngyi

 

Sokszor áldozattal is jár egy karrier építése. Én tudom, hogy Noa klipjének rendezésében nagy örömödet lelted. Még akkor is, ha a körülmények sokban módosítottak az előre eltervezetteket. A klipnek te voltál a rendezője.

-Így igaz. Rendezőként a klipben tükröt tartok. A nevemhez fűződő önálló munkákban mindig próbálom meglepni a nézőket, és ha illik a stílusba  tükörképet mutatni a mának.

Volt mire, volt kinek, volt miről. Ez az év olyan volt amilyen. A sokakat érintő világjárvány sokak számára hozott változásokat. Próbálom gyerekszemmel láttatani azon lényeges eseményeket, melyek ebben az évben, mindenek mellett kiemelkedő figyelmet kaptak. Volt elnökválasztás is. Noával kialakítottunk egy új zenei stílust, ami abból áll, hogy “rap” helyett egy beszédet állítottunk be a dalba. A stílust úgy hívjuk:” speso”; azaz ”speech song”. Amiben már hangot ad, kiáll a nők jogaiért, a környezetünk védelméért. Az emberi jogok védelméért, az egyenlőségért. Folyton az foglalkoztatja, hogy miként lehet jót tenni az emberiségért, környezetünkért, a Földért.

 

 

 

Ahogy te is meséled és megerősíted, Noa igen sokrétű. Sok minden foglalkoztatja, érett kis személyiség. Van kiforrott véleménye. Sugároz, inspirál, a jóra int.

-Igen. Többnyire a szeretetről ír, a szeretet minden dalában főszerepet kap. Minden téma hangot kap, ami őt, vagy saját korosztályát foglalkoztatja.

A mai gyerekek már nyitottabbak, befogadóképesek, a változatokat is könnyebben élik meg.

-Igen. Van egy vers, ami most eszembe jutott beszélgetésünk közepette. Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba. Otthon, diákkoromban többször is elszavaltam. Így szól az üzenet és erre tanítom a gyerekeimet:

„Bár zord a harc, megéri a világ. Ha az ember az marad, ami volt: nemes, küzdő, szabadlelkű diák.” Ez az én mantrám. Irányadó. Vezérszavak az életemben.

Várja imádott nagypapájával való találkozást, akit naponta felhív telefonon.

Vágyódsz haza?

-Most talán mindennél jobban. A család messze él. Így itt, az élet teljes önállóságra nevelt, hisz a nagyszülők segítségére a nagy távolság miatt nem számíthattunk nagy mértékben. Itt a baráti kötelékeink nagyon mások. Gigantikus ez a város. Többnyire a közelben élőkkel próbálsz kapcsolatot építeni. Ezek nem feltétlenül mély barátságok. Jó lesz hosszú idő után hazarepülni.

A gyerekek is nagyon várják a hazautat. Noa minden nap beszél a nagyapjával, tervezik a programokat. Sajnos nagy szívfájdalmunkra édesanyám elhunyt két éve. Nagy űrt hagyott maga után.

Manapság Noa videoklipjeit rendezed sorra. Pár éve saját kisfilmedet, 4D címmel négy kategóriában jelölték egy filmfesztiválra. Alkotó, kreatív emberként mindig tele vagy tervekkel. Tervben van újabb filmalkotás? 

-Noa videoklipjei mellett folytatni fogom a “Második otthonom” című televíziós sorozatomat. Az első epizódban Elvis Presley Los Angeles-i házát mutattam be. Egyedül engem engedtek be kamerával. Tehetséges kollegákkal összefogva egy egyedi produkciós cégről is beszélünk. Szóval terv az van bőven…

Legyen a további tervek reménye egyben jó hír, beszélgetésünk záró gondolta. Bízom benne, hogy legközelebb új filmed sikere felől kérdezhetlek. Nagyon sok sikert kívánok mindkettőtöknek! Köszönöm a beszélgetést! Alkossatok szépet és maradandót! 

Repüljenek el a sorok olyan sok helyre, mint Noa új dalai is! Hallgassák szeretettel!

 

https://vimeo.com/535972616?fbclid=IwAR1By4QQuCMNQ6C0kAZyvbqvuxuqfe2VLJMcIhAn_9QjbBEPVPaV308xd8I

 

Noa Camilla saját Facebook oldalára mindenkit örömmel invitál!

 

 

 

 

 

 

Hegyi Réka

Hegyi Réka vagyok. 21 éve élek az Egyesült Államokban, jelenleg Los Angelesben. Hazámtól távol élve, mély gyökerű, sokszínű kultúránk ékességeit igyekszem sokakkal együtt hitelesen képviselni, szép csengésű nyelvünket ápolni. Színpadon, stúdióban, rádióban, a filmvásznon. Egy ösztöndíj lehetősége kínált elsőként utat az Egyesült Államokba. Így húszas éveim elején, a Rotary Club jóvoltából számos helyen tarthattam előadásokat kicsiny hazánk szépségéről. Mindezen kincsek a későbbiekben nevem alatt publikált cikkekben, fotókönyvekben, fotókiállításokon is megjelenhettek. A magyar nyelv szerelmeseként számos színházi produkcióban, előadóesteken szerepeltem. Fotográfusként díjakat nyertem. Különösen büszke vagyok, hogy egyik munkámat az Oscar-díjas magyar származású operatőr, Zsigmond Vilmos értékelte. Egy bő évtizede szinkronizálok, több rádióműsor és filmalkotás narrátora lehettem. Jelenleg a Carte Rouge című készülő történelmi játékfilmben kaptam szerepet. Három csodás gyermek a büszkeségem. Számukra próbálom átadni azokat az értékeket melyek vezetnek az élet útján.

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.