Viszlát Cincinnati!

11/09/2021
Faragó András, az Amerikában élő televíziós újságíró erősen szubjektív blogja Amerikáról…magyarul, magyaroknak.

Rég nem írtam ide új blogbejegyzést. Mindig terveztem, de valahogy vagy az ihlet nem jött, vagy időm nem volt leülni és szavakba foglalni a gondolataimat.
Persze nyugodtan kérdezhetnétek, hogy „pont a koronavírus karantén alatt nem volt időd írni”? Furcsán hangzik, de pont ez történt.
Ahogy korábban is elmondtam már, mi 2017 februárjában költöztünk Amerikába és a sors (no meg a feleségem munkáltatója…) Ohio állam délnyugati csücskébe, Cincinnatibe sodort minket, ahol 2019 szeptemberében megszületett kislányunk, Alexandra is.
Aztán idén január-februárban úgy döntöttünk, hogy a „home office” áldását kihasználva kicsit délebbre költözünk és áprilisban már itt is voltunk Floridában az új házunkban, St. Augustine-ben. Minden hihetetlenül gyorsan történt. Magyarországon sokszor azon is hónapokat gondolkodnak az emberek, hogy 50-60 kilométerrel arrébb költözzenek-e, mi meg az elhatározástól számítva alig három és fél hónap alatt egy házat eladtunk, egy házat megvásároltunk (hitelügyintézéssel együtt) és egy teljes összepakolást-költözést lebonyolítottunk. Még leírni is fárasztó, hát még átélni…

Néhány hete aztán pár napra visszamentünk a floridai napsütésből a hűvös és a tél közeledtével egyre szürkébb Cincinnatibe és teljesen váratlanul szembesültem az érzéssel: hiányzik a város. A hangulata, a színei, a barátok. Minden.
Pont ugyanazt éreztem, amit a Magyarországról elköltözéskor. Rá kellett jönnöm, hogy a kicsit több, mint 4 év alatt, amíg ott laktunk, Cincinnati – sunyi módon, észrevétlenül – beférkőzött a szívembe. A város, ahol lakunk, az OTTHONUNKÁ vált. De ennek felismeréséhez az kellett, hogy elköltözzünk. Az élet furcsa dolgokra képes, na.

A hosszú felvezetés után tehát terápiás jelleggel most következzen egy lista (bár nem biztos, hogy ez a jó megnevezés, talán inkább „fun fact gyűjtemény”), ami reményeim szerint segít megérteni, hogy miért is szerettem bele és esetleg számotokra is érdekessé teszi majd a szívemnek legkedvesebb ohiói várost és soraimat olvasva egy nap talán úgy döntötök, hogy ellátogattok Cincinnatibe. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni!

Roebling Bridge

Kép forrása: Pixabay

 

Mini New York és az elhagyatott alagút

Kezdjük néhány építészeti érdekességgel. Tudtátok például, hogy New York két ikonikus jelképe kicsiben Cincinnatiben is megtalálható?
A város egyik szimbóluma, a Roebling-híd, 1866-os megnyitásakor a világ leghosszabb függőhídja volt, amely címet a Brooklyn-híd 1883-as átadásáig meg is tartott. A két híd nagyon hasonlít egymásra, csupán jónéhány méretnyi különbség van közöttük. A hasonlóság nem véletlen és nem is utánzás: a német származású tervezőzseni John A. Roebling a világhírű Brooklyn-híd prototípusának szánta a Kentucky-t és Ohiót összekötő hidat, ahol be tudta mutatni, hogy az általa kitalált technológia működőképes. Számítása bevált, de 1869-ben, a New York-i munkálatok megkezdése után nem sokkal elhunyt, így fia és lánya fejezték be New York egyik jelképének megépítését.

Cincinnati ékessége, a Roebling-híd

Kép forrása: Pixabay

 

Cincinnatiben a belváros látképének egyik jellegzetessége a 175 méter magas, 49 emeletes, 1930-ban megnyílt Carew Tower. Az art déco stílusban épült torony állítólag a világhírű Empire State Building egyik építészeti elődjének tekinthető (bár nem sokkal előtte készült el). A hasonlóság tagadhatatlan és az art déco hangulata egyszerűen magával ragadó.

Carew Tower

Kép forrása: Pixabay

 

Cincinnati tömegközlekedésének fellendítésére egy grandiózus beruházás indult a 20. század elején és 1916-ban már konkrét tervek voltak a helyi metróvonal pályájára és leendő állomásaira, mindösszesen 6 millió dollárból. Az első világháború megakasztotta a terveket, de aztán (igaz megduplázódott költségekkel) 1920-ban elindult a munka úgy, hogy nem volt meg a fedezet a befejezésre, ám a város úgy döntött, hogy majd menet közben találnak forrásokat. SPOILER: nem találtak.
1927-ben, amikor elfogyott a pénz, már 11 kilométernyi alagút ki volt ásva, több állomás már majdnem teljesen elkészült. A gazdasági világválság magával rántotta Cincinnati ambiciózus metróépítési terveit is, így mára már csak az elhagyott alagutak maradtak meg emlékeztetőül. Sajnos az egyre romló állapotuk miatt már nem látogathatóak és egy ideje a hasznosításukról is letett a város.

Leg, leg, leg

A világ legelső profi (azaz fizetett játékosokat foglalkoztató) baseball csapata a Cincinnati Red Stockings volt, amely ma rövidített néven, Cincinnati Reds-ként szerepel az MLB-ben. Első szezonjukat 65 győzelemmel és vereség nélkül zárták. 1934. június 8-án a Reds volt az első baseball csapat is, amelyik repülővel utazott egy mérkőzésre.
Hogy mennyire komoly kereskedelmi csomópont volt Cincinnati, azt jól mutatja, hogy 1850 környékén négyszer annyian laktak itt, mint Chicagóban!
Itt volt Amerikában az első – már nem önkéntes, hanem fizetett személyzetet foglalkoztató –városi tűzoltóság (1852) mentőszolgálat (1965) és itt állították fel az első időjárást vizsgáló városi irodát (1869).

OTR és a Zinzinnati

A város az 1788-as alapításáig visszanyúló német történelemmel és hagyományokkal rendelkezik és ennek több helyen ma is őrzi az emlékét: az egyik legfelkapottabb és gyorsan fejlődő városrész neve például OTR, ami az Over-the-Rhein (magyarul a Rajnán túl) rövidítése és amelyik – hangulatát tekintve – leginkább talán New York SoHo negyedéhez hasonlítható a sok étterem, bár, kocsma és trendi kis butik miatt.
A német örökség része, hogy Cincinnatiben rendezik meg minden évben a müncheni után a világ második legnagyobb Oktoberfest sörfesztiválját. Évente több, mint félmillió látogatója van a Zinzinnati elnevezésű rendezvénynek, ami 2021-ben a világ legnagyobb sörfesztiválja volt, mivel a koronavírus világjárvány miatt idén a bajor fővárosban elmaradt az Oktoberfest.

Híresek és még híresebbek
-amerikai elnökök: Ohio igazi “királycsináló” állam, mivel összesen 8 amerikai elnök köthető ide (7-en itt születtek, William Henry Harrison pedig bár felnőttként költözött Ohióba, itt csinált politikai karriert és magát is ohióinak tartotta). Ebből 4 elnök Cincinnatiben és a környéken született vagy élt/dolgozott: William Henry Harrison, Benjamin Harrison, William Howard Taft, és Rutherford B. Hayes.
-Neil Armstrong: az első ember a Holdon, alig két órára északra, egy Wapakoneta nevű kisvárosban született és miután a holdraszállás után nem sokkal elhagyta a NASA-t, 1971-79 között a University of Cincinnatin tanított és a nyugdíjas éveit is a város Indian Hill nevű előkelő negyedében élve töltötte. Sőt 82 éves korában a város egyik kórházában hunyt el 2012-ben, egy szívműtétet követően. Viszont a sírját ne keressétek Cincinnatiben, mert a hamvait az Atlanti-óceánba szórták egy hadihajóról.
-Steven Spielberg: a világhírű filmrendező nagyszülei ukrán zsidók voltak, akik Cincinnatiben telepedtek le és a kis Steven már itt született és élt néhány évet, mielőtt a család Arizonába költözött.
-Sarah Jessica Parker: a “Sex and the City” Carrie Bradshaw-ját játszó színésznő neve összeforrt New Yorkkal, de ő valójában tősgyökeres “középnyugati” lány, mivel Cincinnatiben született és nőtt fel.
-Jerry Springer: a botrányos beszélgetős (verekedős) talk show-jával vált világhírűvé, egykor Cincinnati polgármestere volt, de 1978-ban le kellett mondania, mert kiderült hogy két prostituáltnak is pénzt adott, amiről ráadásul bizonyítékként megvolt a csekkszelvény az aláírásával.

Ne hagyd ki!

-Cincinnati Observatory: A várost tartják az amerikai asztronómia bölcsőjének. Itt működik az ország legrégebbi teleszkópja. Egy gyönyörű park közepén áll az épület, a belépés ingyenes.

Cincinnati Observatory

Kép forrása: Pixabay

 

-American Sign Museum: egy igazi rejtett gyöngyszem! Jártam a Las Vegas-i neon múzeumban, de ez a hely azt is magasan veri. Valódi időutazás, elképesztő régi neon hirdetésekkel.

American Sign Museum, CIncinnati

Kép forrása: Pixabay

 

-Fagyizók: a város legrégebben működő fagyizója a Graeters (termékeik szinte az egész országban megvásárolhatóak), amely az 1870-es megalapítása óta még mindig a család tulajdonában van. Néhány évtizeddel később nyitotta meg egy görög testvérpár az Aglemesis Fagyizót és 1912 óta ugyanabban az épületben várják finomságaikkal a vendégeket az Oakley városrészben. Szerintem az ő fagyijuk sokkal finomabb, mint a Graeters-é, de ezen kijelentésemet sok Cincinnati lakos valószínűleg szentségtörésnek tartaná…
A legnagyobb kedvencem viszont Madeirában a La Grassa nevű kis kézműves fagyizó, ahol igazi olasz típusú “gelatókat” lehet megkóstolni.
-Findlay Market: a Cincinnati történelmi Over-the-Rhine negyedében található Findlay piac az állam legrégebbi folyamatosan működő nyilvános piaca, amely 1852-ben nyitotta meg a kapuit és 2019-ben a Newsweek magazin a világ 10 legjobb piaca közé választotta. Ahogy korábban írtam, a környék folyamatosan fejlődik, mindenképpen érdemes szétnézni arrafelé. Főleg aki szereti a söröket, ugyanis itt található a “Brewery District”. Cincinnatiben és a környéken egyébként 57 kisebb-nagyobb, de egytől egyig minőségi sörfőzde található (apró megjegyzés: én nem szeretem a sört, de az információ “szakértőktől” származik).

Findlay Market

Kép forrása: Pixabay

 

-Hyde Park Square Farmers’ Market: májustól októberig a gyönyörű Hyde Park téren rendezik meg minden vasárnap a kedvenc piacomat, ahol a legfinomabb francia ételeket és péksüteményeket, kenyereket, húsokat (a bison/bölény burgert ne hagyjátok ki!), biozöldségeket, virágokat és gyümölcsöket lehet megtalálni. A helyszín olyan mint egy film csodaszép díszlete: a tér közepén kis park szökőkúttal és a piac ideje alatt élő zenével. Körben kávézó, pékség, fagyizó, kis üzletek és galériák. A legjobb program egy napsütéses vasárnap délelőttre.

Hyde Park Farmers’ Market, Hyde Park Square

Kép forrása: Pixabay

 

Kossuth Lajos

Végül következzen egy magyar érdekesség: nemzetünk egyik legnagyobb történelmi alakja, Kossuth Lajos amerikai körútján, 1852-ben járt Cincinnatiben és itt csatlakozott a helyi 133. számú szabadkőműves páholyhoz. Sőt egy fotó, pontosabban dagerrotípia is készült Cincinnatiben róla:
http://virtualis.sk-szeged.hu/kiallitas/kossuth/cincinnati.html

Az érdekességeket még sokáig tudnám sorolni, de remélem ennyi elegendő volt ahhoz, hogy kedvet csináljak egy kiránduláshoz Cincinnatibe! Remélem tetszett és nem találtátok túl töménynek vagy száraznak.
Időközben azt is kitaláltam, hogy a következő írásom családunk új állomáshelyéről (reméljük mielőbb már OTTHONUNKNAK is nevezhető) Floridáról és annak nem feltétlenül köztudomású érdekességeiről szól majd.
Egy dolog viszont biztos: Cincinnati, mi még találkozunk!

A mini Brooklyn-híd

Kép forrása: Pixabay

 

A cikkhez használt képeket szerzői jogok védik, azok felhasználása engedélyköteles. A honlapon elhelyezett képeket előzetes engedély nélkül tilos lementeni és kereskedelmi célra felhasználni.

Ez is, mint minden eddigi írásom teljesen szubjektív, az én személyes élményeimen, tapasztalataimon alapul. Viszont szívesen fogadok minden kérdést, ötletet, témajavaslatot, észrevételt.

Elérhetőségeim:
E-mail: andras@hungarianhub.com
Instagram: @faragoandras
Twitter: @andrasfarago

https://hungarianhub.com/%e2%80%8b%e2%80%8bmilyen-new-york-harom-ev-utan/

 

 

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.