Hungarian Summit: Egy magyar-amerikai sikertörténet Floridából

05/29/2022
Idén május 12-14. között a floridai Daytona Beach adott otthont a nonprofit HungarianHub által megrendezett első Hungarian Summitnak.
A háromnapos esemény elsődleges céljaként a két ország közötti „hidak építését” tűzték ki a szervezők, amihez öt fő területet jelöltek meg: üzlet, oktatás, kultúra, közösség és sport.

Csütörtökön egy nagyszabású megnyitóval indult a Hungarian Summit a MOAS (Museum of Arts and Sciences) impozáns kulisszái között, amelyen a helyszíni szónokok mellett videóüzenetben bejelentkezett Takács Szabolcs, Magyarország Washingtonba akkreditált nagykövete, Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott és Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok vízilabda szövetségi kapitány is.
Amerikai részről olyan közjogi méltóságok tisztelték meg jelenlétükkel a megnyitót, mint Tom A. Wright, a Florida 14-es körzet szenátora és Billie Wheeler, Volusia megyei tanácsos.
Egy Daytona Beach-en – a NASCAR szülőhelyén – rendezett esemény nem lehetne teljes a versenysorozat jelenléte nélkül: a Hungarian Summiton Jordan Jiloty, a NASCAR kormánykapcsolatokért és közösségi ügyekért felelős igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

A magyar Országgyűlés alelnöke, Jakab István vezetésével a 2011-ben elindított „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program részeként a magyar diaszpóra közösségek vezetői jelképes búza összeöntés formájában fejezték ki összetartozásukat.

Üzleti területen olyan meghívottak osztották meg gondolataikat és tapasztalataikat, mint David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete vagy Kubatov Anikó, kereskedelmi attasé. Az első nap végén pedig már alá is írtak egy együttműködési megállapodást az AmHunCham és a HunBizFlo jóvoltából.

Kölkedi Krisztián, az Innovation Express Agency vezérigazgatóhelyettese már a megnyitón elhangzott beszédében egyértelművé tette, hogy az amerikai piac a magyar startupok számára hatalmas lehetőséget jelent, de muszáj megérteni a piac sajátosságait és ebben nagy segítséget jelenthet a Hungarian Summit.

A felsőoktatás szekcióban számos magyarországi intézmény képviseltette magát Daytona Beach-en, de személyesen eljött Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára is. Dr. Novák Tamás a New York-i Magyar Főkonzulátus TéT attaséja szerint még sok ilyen jellegű rendezvényre lenne szükség, mivel az oktatás területe az, ahol elképesztő lehetőségek várnak még kiaknázásra.
A Tempus Közalapítvány részéről Dobos Gábor a „Study in Hungary” igazgatója a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram bemutatására utazott Daytona Beach-re.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely a többi jelenlévő magyar felsőoktatási intézmény képviselőivel amerikai együttműködés lehetőségeit keresve érkeztek meg Floridába. A szombati napon megvalósult felsőoktatási expón az ösztöndíj programok iránti érdeklődés is megmutatta, hogy van igény az ilyen jellegű rendezvényekre.

A Hungarian Summit kiváló lehetőségnek bizonyult a diaszpóra magyar szervezetek vezetői számára is, hogy áttekintsék az elmúlt időszak történéseit és egyeztessenek a teendőkről. Lauer Rice Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke szerint ez egy jó alkalom volt a közös munka „újrahangolására”.

A sport terület munkáját Dr. Trunkos Judit fogta össze és az elsődleges célként azt jelölte meg, hogy a fiatal sportolók amerikai továbbtanulásáról derüljön ki minél több. Korábban Amerikában tanuló élsportolók (Újhelyi Petra-kosárlabda, Batházi István-úszás) és a jelenleg New Yorkban külgazdasági attaséként dolgozó – korábbi világbajnok vízilabdázó – Gór-Nagy Miklós is megosztották tapasztalataikat a témában.

Pénteken workshopokkal és tanulmányi kirándulásokkal folytatódott a program: az üzleti szekció résztvevői például meglátogatták a University of Central Florida üzleti inkubátorházát is.
Este pedig egy kortárs operabalett produkció és Vujity Tvtrko népszerű előadása szórakoztatta az egybegyűlteket.
Szombaton, a Hungarian Summit programja a kultúráról és a szórakozásról szólt: magyar kézművesek, képzőművészeti kiállítások, filmbemutatók, kerekasztal beszélgetések, gyermekprogramok és koncertek közül válogathattak az érdeklődők.
A Memory Project dokumentumfilmet a producere, Lauer Rice Andrea, a nagysikerű Toxikóma mozit pedig a film rendezője, Herendi Gábor képviselte a helyszínen.
A Hungarian Summit hivatalos programja két csodálatos koncerttel zárult. A Pécsi Egyetemi Kórus és aztán Nyári Bernadett hegedűvirtuóz is megmutatta, hogy miért tartozik saját területén a világ élvonalába.

Pazaurek Piros, a HungarianHub alapítója, a Hungarian Summit ötletgazdája, Magyarország tiszteletbeli konzulja az esemény végén elégedettségének adott hangot, mivel vélemény szerint az első Summit beváltotta az előzetes várakozásokat – sőt sok szempontból felül is múlta azokat – és hosszútávon is sikerrel kecsegtető kapcsolatok alakultak ki, már az első napon is.
Ráadásul a teltházas rendezvény lehetőséget adott a magyarság számára, hogy a koronavírus világjárványt követően kicsit újra egymásra találjanak és újra felfedezhessék maguknak a HungarianHub jelmondatának jelentését:
EGYÜTT. TUDUNK. MŰKÖDNI.
A visszajelzések alapján Pazaurek kijelentette, hogy úgy látja van igény a nagysikerű Hungarian Summit folytatásra.

A Hungarian Summit hivatalos fotói IDE KATTINTVA érhetők el.
A Hungarian Summit hivatalos honlapja: hungariansummit.com

Faragó András

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.