Gazsó Dániel: Otthon és itthon – A magyar diaszpóra és anyaországa – könyvajánló

12/20/2022

Megjelent Gazsó Dániel könyve, amely egy fontos mérföldköve a magyar diaszpóra kutatásnak. A könyv rövid ismertetője:

A kötet a Kárpát-medencén kívül élő magyarokról szól. A tudományosság igényével mutatja be a különböző emigrációs hullámok következtében kialakult diaszpóraközösségek intézményesülésének történetét, kulturális örökségeinek és értékeinek fenntartását, nemzeti identitástudatának megőrzését, valamint anyaországi kapcsolatainak megerősödését.

A több mint egy évtizede folytatott kutatómunka eredményeit összegző monográfia a világban szétszórt magyarok széleskörű ismertetése mellett oktatási célokat is szolgál. Az egyes fejezetek kiváló alapot nyújtanak a migráció- és diaszpórakutatás elméleti és módszertani kereteinek, valamint a magyar emigrációtörténet és a külhoni magyarok felé irányuló nemzetpolitikai gyakorlatok egyetemi kurzusokon való oktatásához.

A kötet szerkezeti felépítését tekintve három részből áll. Az egyes fejezetekben megjelenő ismeretek mélyebb megértését szolgálják a monográfia zárásaként közölt interjúszövegek. A diaszpóra szervezeti vezetőivel folytatott beszélgetések fényt derítenek a területenként eltérő önszerveződési folyamatok sokrétűségére, a közösségi élet régi és új kihívásaira és lehetőségeire, valamint a magyarországi támogatások fogadtatására.

 

Részlet a kötetből

„A diaszpóra kategória konkrét eseteinek – mint a világban szétszórt magyar közösségek – átfogó tanulmányozásához éppoly fontos a politika- és történelemtudományokra jellemző, felülről lefelé irányuló ún. top-down megközelítés, mint a szociológiára és az antropológiára jellemző, alulról felfelé irányuló ún. bottom-up megközelítés. Következésképpen a diaszpórakutatás par excellence multidiszciplináris tudományterület. Gyakorlóinak a különféle társadalomtudományok elméleteit és módszereit azért kell ötvözniük, hogy a diaszpórát alakító társadalompolitikai folyamatokról – a népvándorlásról, a társadalmi integrációról, a kulturális asszimilációról, az etnikai határmegtartásról, az anyaország-orientációról – holisztikus képet kapjanak, és így átfogó értelmezéseket készíthessenek a vizsgált közösségekről és az őket célzó, konstruáló politikákról.”

 

Szerzői ismertető

Gazsó Dániel felsőfokú tanulmányait a Granadai Egyetem ösztöndíjas hallgatójaként filozófia és kulturális antropológia szakokon végezte Dél-Spanyolországban. Doktori értekezését summa cum laude minősítéssel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politikaelméleti Doktori Iskolájában védte meg. 2015-től a Nemzetpolitikai Kutatóintézet diaszpórakutatásokért felelős referense. 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának megbízott oktatója, 2020 decemberétől tudományos munkatársa. 2021-től a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, valamint a nagyapja szellemi örökségét gondozó és gyarapító civil szervezet, a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság elnöke. A negyedévente megjelenő Kisebbségi Szemle és az évente megjelenő Hungarian Journal of Minority Studies tudományos periodikák alapító társszerkesztője, szerkesztőbizottsági tagja. Számos magyar, spanyol és angol nyelven írt tanulmánya olvasható folyóiratokban, konferenciakötetekben és szakkönyvekben. Kutatói, oktatói, szerkesztői és publicisztikai tevékenysége mellett szabadidejében spanyoltanár és két gyermek édesapja.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.