Magyarország egy amerikai fotós szemével

12/14/2022

Ismét köszöntelek, Kedves Olvasó! Előző írásommal – ahogy mi magyarok mondani szoktuk — jól belecsaptam a lecsóba amerikai kirándulásom élménybeszámolójával, amelyet itt olvashatsz el. Annyira friss volt még az élmény bennem, hogy egyszerűen adta magát a téma. Most viszont szeretnék bemutatkozni. Magyarországon élek és egy kulturális központban dolgozom marketingesként, mellette másodéves hallgató vagyok Szegeden, közösségszervező szakon.

Forrás: Szőllősi Judit

Ez volt az egyik inspirációm, amikor a Hungarian Hub-bal felvettem a kapcsolatot. A másik leírásához egy kicsit vissza kell mennem az időben, egészen a pandémia kellős közepéig, 2021 márciusáig. Munkahelyem, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ többek között rendezvények, kiállítások szervezésével, képzésekkel és egyéb közművelődési feladatok ellátásával foglalkozik. Megannyi partnerrel működünk együtt, hogy a látogatók minél magasabb minőségű kulturális élményben részesüljenek.

Egyik együttműködő partnerünktől megkeresés érkezett, hogy dolgozik náluk egy amerikai projekt ellenőr, aki szabadidejében fotózik és szeretnék a figyelmünkbe ajánlani a magyarországi képeit. Mivel akkoriban intézményünknél is látogatási tilalom volt, át kellett beszélnünk hogyan tudunk együttműködni, hiszen nekünk többek között a tehetségek támogatása is feladatunk.

 

Eljött hozzánk az említett amerikai Franklin Ames és magyar kollégája, Sándor Miklós, az ötletgazda. Egy hosszabb beszélgetés során kiderült, hogy egy kiállításra gondolt, amit Franklin magyarországi képeiből javasolt összeállítani. Mivel a járvány miatt akkor kizárólag online működhettünk, így a kiállításokat is ebben a formában tudtuk megvalósítani. Ezek tisztázása után egyeztettünk, hogy megnézem a fotókat és összeválogatjuk a kiállítás anyagát.

Aztán az jutott eszembe, hogy valahogy be kellene a fotóst is mutatni, így megszerveztünk egy interjúfelvételt, amelyet mindkét nyelven, magyarul és angolul is megosztunk most itt is. Előtte azonban ajánlom Frank sorait az interjúhoz, előszó gyanánt:

 “Photography is my hobby and my passion, so when I first took the job in Hungary, I started researching the best spots for photos. I looked on Instagram and Location Scout and found that there were just so many beautiful places all over Hungary, and I planned to see them all!

My first weekend in Budapest was quite an adventure! I didn’t have a car yet, so I had to walk everywhere. This really wasn’t an issue for me because, as a photographer, the best way to see a new place is on foot. After checking into my airbnb, I grabbed my camera bag and headed out. I wanted to see how far it would be to get a picture of the sunrise over the Parliament building. I timed it at just about 30 minutes, so I knew I had to be up early and on my way to catch the sunrise. At this time I was experimenting with lensball photography and I managed to get a pretty good picture of Parliament through my crystal ball.

Being in a city like Budapest, one bursting with old world culture and architecture was a dream come true for me! So many great places for photography! Bridges, cathedrals, old streets and trolley lines; I was almost overwhelmed by it all! There were so many places I wanted to see that I started reserveing my airbnb every weekend for months in advance. It was right on Vaci Street which would be teeming with people during the day, but deserted at night because of the covid curfew. This turned out to be both a blessing and a curse as I didn’t have to wait long for there to be no people in my pictures, but all the businesses were closed and it was getting difficult to find a restauranteven for take away. 

I was fortunate enough to get pictures of The Chain Bridge before it was closed for renovations. I can say I have walked across every bridge that spans the Duna (Danube) and they are all beautiful!

Fotók: Franklin Ames

 

Hobbim és szenvedélyem a fotózás, így amikor először kaptam munkát Magyarországon, rákerestem a legjobb fotós helyekre. Néztem az Instagramon, a Location Scout-on és azt találtam, hogy Magyarországon nagyon sok gyönyörű hely van és azt terveztem, hogy mindet megnézem!

Az első budapesti hétvégém elég kalandos volt! Még nem volt autóm, így mindenhová gyalog kellett mennem. Ez nekem nem jelent problémát, hiszen egy fotós számára az új helyek felfedezésére a legjobb a séta. Miután bejelentkeztem a szállásomra, felkaptam a fotós táskámat és útra keltem. Látni akartam, hogy milyen messzire kell mennem ahhoz, hogy napkeltekor le tudjam fotózni a parlament épületét. Körülbelül 30 percre voltam, és tudtam, hogy korán kell kelnem és elindulnom, hogy még időben odaérjek napkeltére. Akkoriban fedeztem fel az üveggömb fotózást és sikerült egy nagyon jó képet készítenem a kristálygömbömön keresztül a parlamentről.

 

Egy álmom vált valóra azzal, hogy egy olyan városban lehettem, mint Budapest, amely tele van a régi világ kultúrájával és építészetével. Annyi remek hely van a fotózáshoz! Hidak, katedrálisok, régi utcák és villamos vonalak; ez az egész majdnem eltelített érzelmileg. Olyan sok helyet akartam megnézni, hogy elkezdtem hónapokkal előre lefoglalni a szállásom a hétvégékre. A Váci utcában volt, ahol napközben hemzsegtek az emberek, de éjszaka kihalt volt a kijárási korlátozás miatt. (2021-ben a Covid miatt). Ez áldás és átok volt egyben, hiszen nem kellett sokat várnom arra, hogy ne legyenek emberek a képeimen, de minden üzlet bezárt és még elvitelre is nehéz volt éttermet találni. Volt szerencsém képeket készíteni a Lánchídról, mielőtt felújítás miatt bezárták. Elmondhatom, hogy átsétáltam minden hídon, amely átível a Dunán (a kanadaiak számára a Danube), és mindegyik gyönyörű volt!

 

Remélem, legközelebb is találkozunk, hogy Frank képein keresztül megismerkedj Magyarország másik arcával és megannyi történettel. Vidám emlékek vagy éppen olykor komolyabbak, amelyek megmutatják, hogy a fotózás néha nem olyan egyszerű. Várlak vissza, addig hagylak gyönyörködni ezekben a képekben. Minden jót kívánok a legközelebbi találkozásig!

 

További gyönyörű fotókat találsz Magyarországról Frank instagram fiókján, ITT.

Fotók: Franklin Ames

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.