Hogyan szerezzük meg a jogsit és mi alapján vásároljunk autót az USA-ban?

01/11/2023

Amerika… biztos vagyok benne, hogy az elsők között a közlekedés is eszedbe jutott. Itt mindenki autóval jár, már akár a gimnáziumokba menet is láthatjuk a fiatal autóvezetőket. Igazából érthető is, a távolságok teljes mértékben indokolják. Csak a nagyobb városokban találunk olyan kiépített tömegközlekedést, amely kiváltja az autó használatát.

Az úti cél kiválasztása esetében mindenképp legyen szempont, hogy szeretnél-e Amerikában vezetni, illetve, hogy rendelkezel-e vezetői engedéllyel. Amennyiben mindkettőre IGEN a válasz, akkor fontos, hogy utazás előtt kiváltsd és hozd magaddal a nemzetközi vezetői engedélyed. Ezzel rövid ideig biztosíthatod a vezetői jogosultságod.

Ha hosszútávon tervezel Amerikában maradni, akkor javasolt a helyi vezetői engedély kiváltása. Fontos, hogy minden államban más és más szabályozás van érvényben, így mindenképp a helyi DWM irodában kell érdeklődnöd.

A vizsga menete megegyezik minden államban, egy oktatási könyvből kell felkészülni (amelyet a DWM irodában díjmentesen adnak át) a vizsgára. A tananyagban kitérnek a táblákra, a szabályokra, és minden olyan ismeretre, amely elsajátításával már biztonságosan csatlakozhatsz az utakra.

Fontos, hogy részletesen átnézd a kapott anyagokat, hiszen sok mindenben eltér az európai szabályoktól. Egy előző cikkünkben készítettünk erről egy rövid, de nem teljes listát, amit ITT találsz. A tananyag elsajátítását követően bent az irodában egy számítógépes vizsgát kell teljesíteni, itt a kérdések között táblák, szabálysértések, elsőbbségadási előírások és sok más érdekesség is fellelhető.

A sikeres elektronikus vizsgát követően vezetői vizsgára kell időpontot foglalnod, amelyre saját autóval kell érkezned kísérővel. A vizsgán azonban csak te és a vizsgáztató lesztek jelen, és saját autóval zajlik a gyakorlás.

Na de, már van érvényes vezetői engedélyed, de mivel közlekedj? Két lehetőség van, autóbérlés vagy autóvásárlás.

Több szolgáltató foglalkozik autóbérléssel. A széleskörű kínálat miatt nem is szeretnénk most részletesen bemutatni egy autóbérléssel foglalkozó szervezetet sem. Inkább törekszünk arra, hogy jó tanácsokkal lássunk el benneteket.

Az autóbérléshez be kell tölteni a 25. életéved és legtöbb szolgáltatónál szükség van hitelkártyára, ezért ezt mindenképp vedd figyelembe! Amikor átvetted az autót érdemes jól átnézni, körbejárni és ha hibát vagy karcolást veszel észre, azokról fotókat készíteni használat előtt.

Továbbá érdemes fotót készíteni a mérföld állásról és az üzemanyag mutatóról. Az autót leadás előtt általában teli tankkal és lemosva kell visszaadni.

Autóvásárlás mellett döntöttél? Nos, akkor első tanácsunk a márkákhoz kapcsolódik. Amerikában nem igazán található Audi, BMW, Suzuki, Skoda vagy francia márka. Itt főképpen a Nissan, Chevrolet, Dodge, Ford, Kia és más kedveltebb márkák uralkodnak. Érdemes ezekre a márkákra fókuszálni, hisz a szerelők is ezeket ismerik jobban, és könnyebb az alkatrész rendelése is.

Miután megtaláltad a tökéletes autót, a jelenlegi tulajdonossal közösen kitöltitek az autó törzslapját, el kell intézned a biztosítást és ezekkel a papírokkal be kell menned a helyi irodába, ahol bejelented az autóvásárlást.

Itt készítenek egy rendszámtáblát (államoktól eltérőek, és több választási lehetőséget is adnak a rendszámtábla kinézetére) és ki kell fizetni az átíratási költséget, a matrica díját (amelyet a rendszámtáblára kell ragasztani) és az új törzslap vásárlásának díját. Ezt követően szereld fel a táblát és vezess óvatosan!

Fontos infó lehet számodra a tankolás mente is! Amerikában általában a benzinkutakon kihelyezett automatáknál fizetnek az emberek, egy irányítószám vagy pin szám megadását követően. Ez csak akkor nem így történik, ha magyarországi vagy Revolut kártyával szeretnél fizetni akkor mindenképp a kasszánál kell megtenned.

A fizetésnél csupán a kút számát és a tankolni kívánt összeget kell mondanod, és automatikusan jóváírják. Innentől két perced van a tankolás elindítására. Akkor se ijedj meg, ha végül kevesebbet tankoltál, mert a rendszer érzékeli, hogy mekkora összeget fogyasztottál és a többletet rövid időn belül visszautalják a számládra!

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.