A hivatalos munkavállalás útjain

02/23/2023

Mi – a HungarianHub csapata – már régóta figyelemmel kísérjük közösségünk lépéseit és igényeit. Több esetben már Amerikában élő magyar személyek kerestek meg bennünket munkavállalással kapcsolatos kérdésekkel. Erre reagálva készítettünk most egy átfogó blogbejegyzést, amellyel elindítunk benneteket a legális munkavállalással kapcsolatos első lépésen. Egyúttal elindult a HungarianHub – Karrier Program, amellyel a már kint élő magyarokat segítsük vagy online felületeken keresztül nyissunk új kapukat egyetemisták és önkéntesek számára.

Hogyan szerezhetek legálisan munkát Amerikában?

Megfordult már a fejedben, hogy hogyan tudnál munkát vállalni legális úton az Amerikai Egyesült Államokban? Nos, nem könnyű kérdés, mivel nem osztogatják bárkinek az ehhez kapcsolódó papírokat. Annyi biztos, hogy ha bele szeretnél vágni, 3 módja van annak, hogy hivatalosan is jogosult legyél az USA-ban dolgozni:

• Rendelkezel Zöld Kártyával (Green Card)
• Rendelkezel munkavállalói engedéllyel (Legal Work Permit)
• Rendelkezel munkavállalói vízummal, amely csak és kizárólag a munkáltatód által kiszabott munkakörre érvényes

 

Munkavállalói engedély

Azoknak, akik nem USA-beli állampolgárok, de szeretnének az Egyesült Államokban legális úton munkát vállalni, munkaengedélyre van szükségük. Más néven ezt munkavállalói kibocsátó dokumentumnak is nevezik (Employment Authorization Document = EAD). Ez az engedély lehetővé teszi a nem USA-beli állampolgároknak, hogy hivatalosan is elismert módon vállaljanak munkát egy meghatározott időre az országban.

Ha szeretnél munkaengedélyt szerezni az Egyesült Államokban, akkor először is szükséged lesz egy érvényes nem-bevándorlói vízumra. Ebbe beletartozik például a diákvízum, a turista vízum vagy egyéb vízumok. Amint rendelkezel a vízummal, utána jelentkezhetsz a dokumentum kiállítására az Egyesült Államok Állampolgári és Bevándorlási Ügyfélszolgálatán keresztül (U.S. Citizenship and Immigration Services = USCIS).

Mi tartozik bele ebbe a jelentkezésbe? A követelmények között megtalálható például az I-765 formanyomtatvány kitöltése, ami az USCIS weboldalán elérhető. A formanyomtatvánnyal együtt, a jelentkezőknek bizonyítaniuk kell a munkaengedélyre való jogosultságukat, amibe beletartozhat a nem-bevándorlói státusz megerősítése vagy más szükséges dokumentum felmutatása.

Forrás: Pixabay

Miután a jelentkezést benyújtottad, az USCIS felülbírálja az anyagokat és további információkat vagy papírokat kérhet tőled, mielőtt kiállít egy munkaengedélyi papírt. Igen… a bürokrácia sehol nem egyszerű folyamat… A feldolgozási idő függ az egyéni esettől és más tényezőktől, de általában néhány hónapot biztosan igénybe vesz. Így tehát aztán érdemes számolni előre ezzel a procedúrával és különböző anyagi forrásokat biztosítani előre!

Fontos megjegyezni, hogy a munkavállalási engedély NEM garancia arra, hogy mindenhol elfogadják majd a munkáltatók a jelentkezésedet, sőt, a munkáltatóknak kötelességük megerősíteni az alkalmazottjaik legális státuszát egy bizonyos Department of Homeland Security’s E-Verify rendszeren keresztül. Tovább, a munkavállalási engedély csak egy bizonyos ideig érvényes és bőven meglehet, hogy meg kell újítanod, mielőtt lejár, hogy tovább tudj dolgozni.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a munkavállalói engedély NEM egyenrangú a tartózkodási vagy az állampolgársági dokumentumokkal az Egyesült Államokban. Az egy teljesen más jelentkezési
folyamatot igényel.

 

Zöld Kártya, azaz a tartós tartózkodási engedély

A zöld kártya, vagy másnéven Permanent Resident Card, hosszabb és bonyolultabb megszerzési procedúrával jár. Ez bizonyítja, hogy az egyén legálisan tartózkodik az Egyesült Államokban huzamosabb ideig. A zöld kártya birtokosa rendelkeznek munkavállalási és élhetési joggal az Egyesült Államokban és végső soron idővel az állampolgárságra is pályázhatnak.

Forrás

A zöld kártyát általában többféle úton-módon is meg lehet szerezni, beleértve családi támogatást, munkáltatói szponzorálást és számos vízum-lottó programot. A zöld kártya megszerzése hosszadalmas és komplex folyamat lehet és jó néhány dokumentációt elkér az USCIS az elbírálásra.

Ha egyszer megvan a zöld kártyád, akkor jó ideig nem kell aggódni, mert tipikusan tíz évre szól, csak utána kell megújítani. A zöld kártya tulajdonosoknak természetesen eleget kell tenniük bizonyos szabályoknak és szabályozásoknak, mint például állandó lakhelyet fenntartani az Egyesült Államokban és bejelenteni bármiféle lakcím változást az USCIS-nek.

 

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.