Egészségügy Amerikában

05/31/2023
Az Egyesült Államok egészségügyi ellátórendszere összetett és gyakran ellentmondásos téma, amelyben folyamatos viták folynak a hozzáférhetőségről, a költségekről és az ellátás minőségéről. Meglepő tény, hogy sok más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államokban nincs egyetemes egészségügyi rendszer, ami azt jelenti, hogy nem minden polgár fér hozzá a megfizethető egészségügyi ellátáshoz. Ez számos kihíváshoz és egyenlőtlenséggel jár együtt az egészségügyi rendszeren belül, különösen az alacsony jövedelmű és a biztosítással nem rendelkező személyek esetében.
Miért olyan vészes az amerikai egészségügybe bekerülni?

Az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének egyik legnagyobb problémája az egészségügyi ellátás magas költsége. Az egy főre vetített egészségügyi költség nagyobb az USA-ban, mint bármely más fejlett országban, mégis számos területen rosszabbak az egészségügyi eredmények. Az ellátás magas költségei sok amerikai számára megnehezítik a szükséges orvosi kezelésben való részesülést, ami az ellátás késedelméhez és rosszabb egészségügyi eredményekhez vezet sok esetben.

Mit érdemes tenni, hogy ne kelljen hatalmas adósságokba keverednünk, ha ne adj Isten baleset érne minket odakint? Egészségbiztosítást ugyan nem kötelező kötni az USA-ban, de kötelezően ajánlott, mivel a kinti kórházi ellátások után még könnyen agyvérzést is kaphatunk a számlákon szereplő összegekre tekintve. Viccet félretéve, tényleg piszkosul drága a kinti megbetegedés vagy baleset megoldása, ha semmilyen biztosítóval nem állunk kapcsolatban. A nagyobb cégeknél dolgozóknak könnyebb dolguk van, hiszen általában náluk a vállalat számos opciót kínál az ügyben.

 

További nehézségek a láthatáron…

Egységben az erő, és persze a kiszámíthatóság is. Az amerikai egészségügyi rendszer egy másik kihívása az általános lefedettség hiánya. Bár az Obamacare néven is ismert megfizethető egészségügyi törvény (Affordable Care Act, ACA) hozzájárult ahhoz, hogy az egészségbiztosítási fedezetet több amerikai állampolgárra is kiterjesszék, még mindig több millióan vannak, akik továbbra is biztosítatlanok. Ez megnehezítheti az egyének számára a megelőző ellátáshoz, a rutinellenőrzésekhez és a szükséges kezelésekhez való hozzáférést.

Ráadásul az amerikai egészségügyi rendszer rendkívül széttagolt, számos magánbiztosítót, állami programot, például a Medicaidet és a Medicare-t, valamint különböző típusú egészségügyi intézményeket is magába foglal. Ez megnehezítheti a betegek számára a rendszerben való eligazodást, sőt, egyenlőtlenségekhez is vezethet az ellátásban, mivel nem minden egyén jut ugyanolyan típusú orvosi kezelésekhez és szolgáltatásokhoz.

 

Számokban mit is takar a széttagoltság? Körülbelül 1000 magánvállalkozás működik az egészségügyi területen, mind különböző árakkal és csomagokkal ellátva, így tényleg nem könnyű a választás. Ami viszont biztos kiemelt figyelmet érdemel az az úgynevezett ‘In-Network’ és ‘Out-of-Network’ lehetőségek. A magánszolgáltatók minden esetben szerződésben állnak orvosokkal és kórházakkal (Out-of-Network) vagy saját rendelőket és kórházakat üzemeltetnek a csomagjaikban feltüntetett díjaknak megfelelően (In-Network). Véletlenszerűen besétálni egy kórházba tehát semmiféleképpen nem érdemes, mert soha nem tudhatjuk, hogy milyen összeköttetésben állnak a magánvállalkozásokkal.

Mit nyújt mégis kiemelkedően az USA egészségügyi rendszere?

A halmozott kihívások ellenére az amerikai egészségügyi rendszer persze számos erősséggel is rendelkezik. Az Egyesült Államokban találhatók a világ legjobb egészségügyi létesítményei, orvosai és kutatói, és jelentős előrelépéseket tettek már az orvosi technológia és a kezelések terén egyaránt. Emellett számos elkötelezett egészségügyi szakember dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy a rendszer egészét érintő kihívások ellenére is minőségi ellátásban részesüljenek a betegek.

Összefoglalva tehát, az amerikai egészségügyi rendszer reformjára folyamatos erőfeszítések történtek, számos javaslat a lefedettség kiterjesztésére és a költségek ellenőrzésére irányul. E javaslatok között szerepel a Medicaid kiterjesztése, egy állami biztosítási terv létrehozása, valamint a megelőző ellátást és az értékalapú ellátást ösztönző új fizetési modellek bevezetése. Ezen tervek megvalósítása hozzájárulna a különböző társadalmi rétegek között tátongó egészségügyi szakadékok áthidalását, valamint megkönnyítené az ügyintézés áramlását.

A javaslatok azonban politikailag továbbra is megosztóak, és még sok munka vár az amerikaikra egy olyan egészségügyi rendszer megteremtésében, amely minden amerikai számára működőképes és elérhető.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.